.
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

Filipínske námorníctvo vyzbrojilo protiponorkové vrtuľníky izraelskými strelami Spike a torpédami Blue Shark

Filipíny 27. septembra (AM) – Filipínske námorníctvo vyzbrojilo protiponorkové vrtuľníky zbraňami Spike NLOS a Blue Shark. Námorníctvo sa rozhodlo pre raketu Spike vyvinutú a vyrábanú izraelskou zbrojovku Rafael Advanced Defense Systems. Verzia NLOS je s ultra dlhým dosahom (maximálny dosah je 25 kilometrov) pre nepriamu streľbu. Kódový názov je Tamuz váha strely je 70 kilogramov a spolu s ľahkým torpédom Blue Shark bude určená pre dva protiponorkové bojové vrtuľníky (ASW) Leonardo AW159 Lynx Wildcat.


 

 

 

Informáciu o zbraniach potvrdil viceadmirál filipínskeho námorníctva Giovanni Carlo Bacordo v komentároch pre oficiálnu tlačovú agentúru PNA 18. septembra. Zbrane boli dodané vo štvrtom štvrťroku 2019, dodal admirál.

 

Spike NLOS

 

Spike NLOS  je vybavená penetračnou hlavicou a môže byť nastavená, aby explodovala pri náraze, alebo s oneskorením. 324mm torpédo Blue Shark spoločne vyvinuli Juhokórejská agentúra pre rozvoj obrany (ADD) a LIG Nex1. Podrobnosti o zbrani sú vzácne, predpokladá sa však, že dokáže vyvinúť rýchlosť viac ako 45 uzlov a dosah má viac ako 9 000 m.

 

torpédo Blue Shark

 

Filipínska vláda podpísala v roku 2016 s Leonardom kontrakt na 5,4 miliárd PHP (110 miliónov USD) na dva protiponorkové bojové vrtuľníky Leonardo AW159 Lynx Wildcat. Vrtuľníky boli uvedené do prevádzky v júni 2019 a teraz operujú s letkou MH-40 námorných síl na leteckej základni Danilo Atienza. Posádky strojov v súčasnosti absolvujú výcvik. Po úplnom uvedení do prevádzky budú vrtuľníky slúžiť popri dvoch fregatách triedy Jose Rizal, z ktorých prvá bola uvedená do prevádzky v júli 2020.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov