.
Aktuality, Pozemná technika,

Južná Kórea ponúkla výrobu tankov, obrnených vozidiel aj automobilov v Poľsku aby sa dostala na európsky trh

 


Soul, 4.október 2020 (AM) – Ak bola akvizícia juhokórejských tankov K2 Black Panther Poľskom ešte pred niekoľkými týždňami iba pracovnou hypotézou, stala sa odvtedy dôveryhodnejšou vzhľadom na nezhody ohľadom účasti Poľska na Francúzsko-nemeckom programe tankov novej generácie MGCS. Soul predložil vo Varšave najatraktívnejší návrh a preto sa zaradil k najhorúcejším kandidátom na dodanie K2 Black Panther. Juhokórejské orgány očividne dokonale vnímali vojenské, priemyselné, politické a rozpočtové potreby svojich poľských kolegov čo sa odrazilo na návrhu ušitom presne na mieru k schválenému rozpočtu.

K2PL je označenie poľskej verzie juhokórejského tanku. Prídavok PL hovorí, že bude do značnej miery =polonizované=, aby vyhovovalo špecifickým potrebám poľských armád a stredoeurópskeho prostredia, pre použitie v rámci NATO, ako aj na integráciu komponentov poľskej výroby, ako napríklad systému velenia a riadenia.

K2 Black Panther

Aby sa K2PL dokázal vyrovnať s ruskými ťažkými tankami, hmotnosť tanku narastie z 55 na 60 ton hlavne kvôli pridanému pancierovaniu a systému =hard kill= schopnému zničiť protitankovú raketu. Aby sa zachovala lepšia mobilita tanku, pravdepodobne bude pridaný 7 pár nosných kolies, aby bola váha lepšie vyvážená. Čo sa týka motora, zatiaľ nič nenaznačuje, že by sa na ňom malo niečo meniť, napriek zvýšenej hmotnosti kvôli pridanému pancierovaniu čo bude mať isté dôsledky na zníženie mobility v teréne.

Model K2PL predstavený na výstave obranného priemyslu MSPO v Kielciach

Čo sa týka zbraní, K2PL si ponechá 120 mm kanón L / 55 navrhnutý spoločnosťou Hyundai Wia vybavený automatickým nabíjaním schopným vystreliť až 10 rán za minútu, ako aj 7,62 mm koaxiálny guľomet a diaľkovo ovládaný guľomet. Riadenie streľby sa skladá z optronického systému spojeného s vysokofrekvenčným radarom a laserovým diaľkomerom, ktorý umožňuje vysokú presnosť streľby aj v pohybe. Posádku tvoria 3 muži, pilot, strelec a veliteľ tanku a má multispektrálnu panoramatickú vizuálnu optiku svojho okolia.

K2PL efektívne napĺňa očakávania poľských armád, aby nahradila svoje T72 zdedené zo sovietskej éry. To je však iba jeden aspekt ponuky Soulu. Ukázalo sa teda, že z priemyselného hľadiska je veľmi atraktívna a flexibilná, napríklad keď Soul dal Varšave na výber poľskú spoločnosť, ktorá bude zodpovedná za výrobu nových obrnených vozidiel. Špeciálny priemyselný nástroj bude navyše navrhnutý nielen na výrobu, ale aj na autonómnu údržbu poľských tankov, čo bude mať za následok veľké technologické presuny. Čerešničkou na torte vo Varšave bude mať možnosť exportovať svoju produkciu do Európy, čo bude spôsob amortizácie investícií do získania tohto výrobného nástroja.


Juhokórejský K2 Black Panther počas cvičenia

Atraktívna ponuka zo Soulu neobsahovala len atraktívne finančné podmienky, ale aj podporu pre výskum a vývoj =polonizovanej= verzie tanku. K tomu Soul pridal aj isté civilné vyrovnanie, ktoré umožní Varšave vytvoriť európske priemyselné centrum automobilov Hyundai Motors. A aby toho nebolo dosť, Poliaci získajú možnosť participovať na priemyselnej spolupráci v pokročilých oblastiach, ako je používanie alternatívnych palív neznečisťujúcich ovzdušie, alebo pri navrhovaní a stavbe vysokorýchlostných vlakov.

T14 ARMATA z vnútra, T14 Armata predznamenáva novú generáciu =digitálnych= tankov, ktorých súčasťou bude francúzsko-nemecký program MGCS.

Faktom zostáva, že napriek kvalitám juhokórejskej ponuky a kvalitám tanku K2PL zostáva tento tank obrneným vozidlom patriacim k generácii súčasných tankov, ako sú americký M1 Abrams, nemecký Leopard 2, francúzsky Leclerc, alebo Ruský T90. Avšak nová generácia ťažkých obrnených vozidiel navrhovaná dnes, ako je Ruská T14 Armata, vstúpi do služby až od roku 2030. Táto generácia ponúkne neporovnateľnú integráciu digitálnej kontroly nad bojiskom čo im dá neporovnateľnú výhodu oproti aktuálnym modelom tankov.

Tieto obrnené vozidlá si nie len že zachovajú vlastnosti ochrany a palebnej sily svojich predchodcov, ale ich samozrejme zlepšia. Budú tiež slúžiť aj ako digitálne podporné body na koordináciu akcií všetkých účastníkov na bojisku, najmä množstva dronov, ktoré budú zasahovať na všetkých úrovniach.

Tvárou v tvár týmto novým obrneným vozidlám budú tanky predchádzajúcej generácie pravdepodobne čeliť rovnakým výkonnostným rozdielom, ktoré oddeľovali tanky 60. rokov, ako napríklad americký M60, francúzsky AMX30, alebo ruský T55, a tanky Abrams z 80. rokov. Preto si možno klásť otázku o záujme investovať dnes do akvizície veľkej flotily tankov, ktorá by sa mohla v priebehu 10 až 15 rokov ocitnúť v starom veku. Ale je pravda, že pre Varšavu je dnes vnímaná hrozba už veľmi dôležitá a môžeme pochopiť, že z Poľska sa javí ako naliehavé reagovať na túto hrozbu čo najrýchlejšie, získať nové tanky novej generácie a implementovať dvojúrovňovú flotilu, ako urobilo Rusko s T14 a T90M na jednej strane a T80BVM a T72B3M na druhej strane.

Ak sa Poľsko rozhodne pre spoluprácu s Kórejcami, bude to znamenať ich prienik na európsky zbrojný trh a súčasne veľká výzva pre Európskych výrobcov. Kto vie, čo dostalo Slovensko zato, že kúpili okrídlený nezmysel od orla?

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov