.
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Iránske nové radary vyzliekajú stíhačky F-35 z ich plášťa neviditeľnosti

Dva radarové systémy „Qadir“ postavené Vzdušnými silami strážcov islamskej revolúcie (SIR) sa pripojili k radarovej sieti protivzdušnej obrany krajiny za prítomnosti veliteľov základne Chatám al-Anbijá a vzdušných síl SIR. Podľa Mashregh News sa obrady pripojenia dvoch radarových systémov diaľkového dosahu k radarovej sieti protivzdušnej obrany RII uskutočnili v utorok 6. októbra v provincii Yazd za prítomnosti generálmajora Seyyeda Abdolrahima Moussavi, veliteľa leteckej základne Khatam al-Anbiya, a brigádneho generála Amir Ali Hajizadeh, veliteľa vzdušných síl SIR.


Irán, 8.október 2020 (AM) – K silám protivzdušnej obrany krajiny sa pripojili dva 3D radary Qadir s dlhým dosahom, ktoré navrhli a vyvinuli iránski špecialisti.

 

3D radar „Qadir“ bol prvýkrát predstavený organizáciou SIR v roku 2013 a doteraz bolo po celej krajine nainštalovaných a uvedených do prevádzky osem takýchto radarových systémov.

Radar „Qadir“ je fázová anténna sústava s veľkou kombináciou vysielačov a prijímačov štvoruholníkového tvaru bez rotácie, alebo mechanického pohybu. Má 360 stupňové pokrytie a dosah približne 1 000 km. Hlavnými vlastnosťami tohto radaru je detekcia rôznych typov tajných lietadiel a schopnosť čeliť s elektronickým bojom. Okrem toho je lacný a vyrobený na domácom trhu a môže pracovať len s tromi ľuďmi.

 

Iránska islamská republika je sebestačná vo výrobe rôznych typov vyhľadávacích a detekčných radarov a patrí medzi 10 najlepších krajín produkujúcich radary na svete.

Brigádny generál Hajizadeh vyhlásil, že prekrytie radarov leteckých síl SIR s tými, ktoré sa nachádzajú v pozemnej armáde, bol veľkým vojenským úspechom a k tomu dodal: “Ak je na svete 20 krajín vyrábajúcich radary, Irán sa vo svetovom rebríčku rozhodne nachádza v top 10.”

 

Nízke režijné náklady a malé prostriedky nutné na výstavbu patria k vynikajúcim vlastnostiam dvoch radarov SIR =Qadir= od SIR Aerospace Force. Tieto radary sú schopné nájsť aj =tajné= lietadlá až do vzdialenosti 350 km a v závislosti od nadmorskej výšky cieľa môžu odhaliť a zachytiť ciele až do vzdialenosti viac ako 1 000 km. Tieto dva radary boli uvedené do prevádzky v utorok v provinciách Yazd a Kerman, uviedol.

Hadžizadeh uviedol, že v nasledujúcich troch mesiacoch bude nasledujúci radar spustený v Chabahare a týmto sa počet našich radarov tejto triedy zvýši na osem.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov