.
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Bundeswehr úspešne otestoval novú verziu tanku Leopard

Nemecko, 9.október 2020 (AM) – Nemecká armáda vyskúšala nový hlavný bojový tank Leopard 2A7V. Testovanie sa uskutočnilo v Technickom centre Bundeswehru v Meppene. Leopard 2A7V je modernizovaná verzia Leopardu 2A6, ktorý donedávna považovaný za jeden z najlepších tankov na svete a súťažil s americkým M1A2 Abrams, britským Challenger 2 a francúzskym Leclerc. Predchádzajúca verzia „Leoparda“ je v prevádzke nielen u Bundeswehru, ale aj u pozemných síl Fínska, Španielska, Portugalska, Grécka, Kanady.


 

 

Spoločnosť Rheinmetall pred tromi rokmi ohlásila začatie programu modernizácie hlavných bojových tankov, ktorého implementáciou sa tank priblíži najmodernejším štandardom a poskytne mu jedno z najcennejších miest na svetovom trhu s tankmi. Program na zlepšenie tanku zahŕňal inštaláciu najnovšieho softvéru, zlepšenie kvality pancierovania, zvýšenie schopností prierazu a palebnú silu vozidla.

 

Najnovšia úprava nemeckého obrneného vozidla berie do úvahy všetky vlastnosti modernej tankovej vojny vrátane použitia tankov v miestnych konfliktoch a mestských bitkách. Dizajn Leopardu 2A7V je podobný tanku 2A6. Posádku tanku tvoria štyri osoby – veliteľ, vodič, strelec a nabíjač. Motorový priestor tanku je oddelený od priestoru pre posádku ohňovzdornou priečkou.

 

Tnk je poháňaný dieselovým agegátom MTU Mb 873 ka 501 schopnou produkovať výkon viac ako 1,5 tisíc koní. Na ceste je nová verzia „Leoparda“ schopná zrýchliť na 68 km / h. Kilometrový výkon tanku pred generálnou opravou je viac ako 10 tisíc kilometrov. Tank je vyzbrojený 120 mm kanónom Rheinmetall L / 5, ktorý je schopný strieľať najnovšie priebojné projektily DM53 Rheinmetall DM53 – Tracer (APFSDS-T). Dosah streľby je 1 600 metrov, zatiaľ čo tank má v porovnaní s väčšinou ostatných moderných hlavných bojových tankov najlepšie vlastnosti z hľadiska prieniku nepriateľského brnenia.

 

Dodatočná výzbroj pre Leopard 2A7V zahŕňa guľomet 7,62 mm Rheinmetall MG3 pripevnený naľavo od hlavného dela. Na vežičku v blízkosti poklopu nakladača môže byť nainštalovaný ďalší prídavný 7,62mm guľomet. Nepochybnou výhodou tanku je mínová ochrana trupu, výrazne vylepšená v porovnaní s predchádzajúcimi verziami. Pridaná tretia generácia tepelných zobrazovacích jednotiek Attica.

 

 

Podľa plánov nemeckého vojenského oddelenia by mal Bundeswehr do roku 2023 dostať 104 takýchto tankov. Prvý sériovo modernizovaný „Leopard“ bude uvedený do prevádzky budúci rok. Okrem Bundeswehru by do roku 2022 mali aj dánske pozemné sily dostať 44 modernizovaných tankov. Je možné, že v dohľadnej dobe pribudnú noví kupci hlavného bojového tanku, predovšetkým spomedzi spojencov SRN v Severoatlantickej aliancii.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov