Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Irán dokončuje vrtuľníkovú loď vlastnej výroby ktorá má slúžiť aj ako plávajúca základňa pre drony

Toto nové plavidlo bude schopné na jedno natankovanie oboplávať 3x celú Zem. Kontradmirál Hossein Khanzadi vo svojom prejave na slávnosti v utorok 6. októbra v Bandar Abbas v južnom Iráne označil iránske námorníctvo za symbol iránskej moci v medzinárodných moriach a vodách, ktoré dynamicky aktualizuje svoje vojenské kapacity.


Irán, 11.október 2020 (AM) – Veliteľ námorníctva kontraadmirál Hossein Khanzadi uviedol, že Irán plánuje v blízkej budúcnosti odhaliť svoj prvý svojpomocne vyrobený nosič vrtuľníkov schopný niesť okrem vrtuľníkov aj drony, rakety a ďalšie vojenské vybavenie.

 

ilustračný obrázok

 

V tejto súvislosti predstaví Iránske námorníctvo sériu nových námorných úspechov, ku ktorým patrí úplne nový torpédoborec Dena (Trieda Moudž), vyrobený vo vlastnej réžii. Na december ohlásil tiež uvedenie prvej mínolovky. Toto plavidlo je novým opatrením iránskeho námorníctva v boji proti mínovým hrozbám na mori. Túto správu oznámil aj veliteľ iránskeho námorníctva, ktorý zdôrazňuje, že v decembri uvedú prvú iránsku vrtuľníkovú loď schopnú niesť nielen vrtuľníky, ale aj drony, rakety a ďalšie vojnové vybavenie podľa potreby pre danú misiu.

 

Loď nazývaná Khalij-e Fars (Perzský záliv) má kapacitu preplávať 3x okolo Zeme, čo jej dáva možnosť zostať v oceánoch mimoriadne dlho  a podľa Iránskeho námorníctva prispeje k vytvoreniu bezpečnosti a stability, ktorá bude v záujme krajín celého regiónu a súčasne sveta.

 

Irán výrazne poskočil vo vývoji vo svojom obrannom sektore a dosiahol sebestačnosť vo výrobe vojenského materiálu aj napriek sankciám USA a ekonomickému tlaku Západu. Jedným z dôkazov sú aj radary, schopné detekovať aj “neviditeľné” lietadlá. Sankcie v konečnom dôsledku znamenajú pre štát spasenie. Pre národné hospodárstvo a lokálnu ekonomiku to znamená inými slovami naštartovanie všetkých dostupných, prípadne otváranie nových výrobných kapacít. Domáca výroba sa stáva jediným možným zdrojom a preto sa vo vláde začnú obracať po lokálnych možnostiach. Tento istý efekt mali sankcie proti Rusku, kde jedine tí, ktorí prestali s Ruskom obchodovať na to doplácajú. Globalizácia sa preto javí ako smrť pre lokálnych výrobcov, resp. pre malých a stredných podnikateľov.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov