.
Aktuality, Námorníctvo,

Spoločne proti tlaku USA: Čína vyzbrojila venezuelské námorníctvo protilodnými raketami

Venezuela, 18.október 2020 (AM) – Venezuelské armádne videá ukazujú vojnové lode vyzbrojené novými protilodnými raketami čínskej výroby. Raketa C-802A, dodávaná Pekingom venezuelskému námorníctvu, je skonštruovaná tak, aby vyradila hladinové lode v dosahu viac ako 100 námorných míľ. Nová dohoda o zbraniach by mala výrazne zvýšiť dosah a účinnosť námorníctva prezidenta Nicolása Madura.


 

Akvizíciu zverejnilo 25. septembra venezuelské námorníctvo (formálne známe ako Armada Bolivariana de Venezuela). Zábery z jednej skúšobnej streľby sa objavili vo videách zverejňovaných online, vrátane oficiálneho účtu Madura na Twitteri (v španielčine). Videozáznam nie je v skutočnosti o lodi venezuelského námorníctva. Je prevzatý z testovacieho štartu rakety C-802A z Thajského kráľovského námorníctva.

 

Video: Štart z fregaty thajského námorníctva HTMS Kraburi

 

To však neznamená, že Čína tento systém nedodala. Zavádzajúce obrázky sú neoddeliteľnou súčasťou propagandy venezuelského námorníctva. Podľa otvorených zdrojov raketami pravdepodobne vybavia venezuelské hliadkové člny triedy Guaiquerí. Jedná sa o španielske bojové lode Avante 2200, ktoré boli dodávané bez protilodných rakiet. To dáva zmysel, pretože v júni 2017 venezuelské námorníctvo podniklo kroky na vybavenie raketami dvoch bližšie neurčených pobrežných hliadkových plavidiel v hodnote 2,9 milióna dolárov. Venezuelské námorníctvo má tri lode triedy Guaiquerí, takže je možné, že jedna zostane bez rakiet.

 

 

 

 

Dve venezuelské fregaty triedy Lupo postavené v Taliansku sú vybavené raketami Otomat Mk 2, rovnako ako niektoré raketové člny. Lupo sú najschopnejšími vojnovými loďami Venezuely. Ďalšie moderné bojové hliadkové člny triedy Guaicamacuto, sú optimalizované pre pobrežné operácie a nemajú raketovú výzbroj. Jedna z týchto lodí, Naiguatá (GC-23), sa stratila 23. marca 2020. Pokúšala sa zastaviť výletnú expedičnú loď RCGS Resolute. RCGS Resolute bola postavená pre plavbu v polárnych oblastiach, bola spevnená aby vydržala nárazy ľadových krýh ďaleko za polárnym kruhom. Vojnová loď spevnená nebola a pri pokuse o postrčenie výletnej lode sa poškodila a následne sa potopila. RCGS Resolute utrpela iba škrabance.

 

Venezuelské ozbrojené sily boli tvrdo zasiahnuté medzinárodnými sankciami. Dokázali však získať moderné zbrane z Ruska a teraz z Číny. Rovnako ako protilodné strely C-802A dodáva Čína aj ručné zbrane a výstroj.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov