.
Aktuality, Letectvo,

Čínska hypersonická hrozba proti USA odhalená? Video strategického bombardéra s neznámou raketou

 


Zdá sa, že v pretekoch hypersonických zbraní sa Rusko a Čína dostali výrazne dopredu v porovnaní s inými veľmocami. Rusko nedávno uviedlo do prevádzky systém Avangard, (hypersonický klzák HGV pre Hypersonic Glide Vehicle). Nosičom je medzikontinentálna balistická raketa RS-18 (kód NATO SS-19). Systém vyvíja spoločnosť Zirkon. K úspešný Ruským vojenským projektom patrí tiež Kinjal. Ide o balistickú raketu vzduch-zem, ktorú používajú MiG-31. Na sociálnych sieťach kolovalo video čínskeho bombardéra s možnou hypersonickou proti lodnou zbraňou.

.

Pokiaľ ide o Čínu, má svoj DF-17, ktorý funguje rovnako ako ruský Avanguard. Mimo toho pracuje na dvoch projektoch aero-balistických rakiet typu vzduch-zem, z ktorých jeden by mal mať schopnosť niesť jadrovú hlavicu. To je v každom prípade to, čo počas parlamentného vypočutia v marci 2018 povedal generál Robert Ashley, vtedajší riaditeľ obrannej spravodajskej agentúry (DIA), inými slovami americká vojenská rozviedka.

TU-16

Súčasne s cieľom použitia takýchto rakiet začala Ľudová oslobodenecká armáda vývoj vlastného H-6N, odvodeného od strategického bombardéra H-6K, ktorý je sám o sebe odvodený od Tupoleva Tu-16, ešte Sovietskeho pôvodu. Táto nová verzia má vďaka kapacite tankovania za letu podstatne zvýšený dolet, rádovo až o 50%, prípadne všade tam kde môže byť doplnený počas letu vo vzduchu.

XIAN H-6

Pokiaľ ide o balistické strely odpaľované zo vzduchu (ALBM), ktoré uvádza DIA, tie, ktoré by boli vybavené konvenčnou hlavicou, by boli CH-AS-X-13, (to je názov, ktorý mu dali americké spravodajské služby). Predpokladá sa, že ide o variant balistickej rakety stredného doletu DF-21D, určenej na boj proti lodiam. To by dalo Čínskej armáde možnosť zasiahnuť nepriateľské lode. Raketa by mala mať dolet približne 3000 km. S jej vývojom začali v Číne už v 2005 a do služby by sa mohla dostať pravdepodobne už v 2025.
Podľa americkej rozviedky sa mali prvé testy uskutočniť v decembri 2016.

Mapa doletu rôznych Čínskych rakiet

Ešte donedávna bola existencia takejto protilodnej zbrane len predmetom špekulácií. Ale obrázky zverejnené 17. októbra prostredníctvom sociálnych sietí majú tendenciu ukazovať na to, že Čínska armáde má skutočne takú kapacitu. Video zverejnené na Twitter-i ukazuje bombardér H-6N ktorý pravdepodobne pristál v oblasti Neijiang. A vidíme, že pod trupom nesie raketu, ktorá sa svojím profilom podobá profilu DF-17.

DF-17

Únik tohto videa pravdepodobne nie je náhodný, v čase, keď v súčasnosti rastie napätie v indicko-tichomorskom regióne. V auguste Čínska armáda vystrelila aj rakety DF-21D a DF-26B, ktoré označuje ako =zabijakov lietadlových lodí=. Toto by mohla byť reakcia Číny na potenciálne riziká, ktoré predstavuje čoraz častejšie vysielanie amerických lietadiel a vojenských lodí do Juhočínskeho mora, komentoval vojenský zdroj v Juhočínskom ráne (South China Morning Post).

A pre pripomienku, v septembri Čína adresovala skrytú hrozbu pre USA zverejnením videa, ktoré ukazuje simulovaný útok bombardérov H-6K na základňu, ktorá vyzerá ako tá na Guame. “Sme obrancovia vnútornej leteckej bezpečnosti.” Máme poslanie a kapacitu, aby sme vždy bránili bezpečnosť oblohy našej vlasti, “varovala Čínska obrana.

Čína už zďaleka nie je len pestovateľ ryže, alebo dodávateľ lacných komponentov do počítačov, prípadne lacných tričiek a džínsov. Stala sa modernou krajinou, ktorá už svojou ekonomickou, ale aj vojenskou silou šliape po krku tyranom z USA, ktorí doposiaľ žili na úkor celého sveta a robili si takmer čo chceli od pádu ZSSR. Tiež Rusko sa prebralo z náručia vodky vďaka politike jedného vedenia. Ukazuje sa, že výmena úslužných debilkov vo vedení krajiny každé 4 roky spôsobuje len nekonzistentnosť a roztrieštenosť v smerovaní štátu. Na príklade Číny a Ruska sa ukazuje, že kontinuita jedného vedenia krajiny môže zaistiť jasné dlhodobé smerovanie s konkrétnymi výsledkami. A nie iba tajtrlíkovanie, ktoré vidíme denne na obrazovkách, kde nám rôzni pajáci predstavujú, ako sa máme správať a sami by si mali sadnúť tam, kam farizejsky posielajú iných napríklad aj za nenosenie handričky pred ústami.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov