Ruský minister obrany Sergej Šojgu a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ak nepočúvate Lavrova budete musieť počúvať Šojgua. Ruská koncepcia bezpečnosti nielen v Perzskom zálive

Rusko, 22. október 2020 (AM) – Ktorého Sergeja si vyberiete? Ak Vám nevyhovuje Sergej Viktorovič Lavrov, máte vyhliadky na dialóg so Sergejom Kužugetovičom Šojgum. Asi takýto je odkaz, alebo ponaučenie pre lokálnych aj globálnych partnerov Ruska v posledných rokoch.


 

Stála zástupkyňa USA pri OSN Kelly Kraftová vyhlásila, že nesúhlasí s koncepciou kolektívnej bezpečnosti v Perzskom zálive, ktorú navrhuje Rusko.

“Pán Lavrov, vážim si pozornosti, ktorú dnes Rusko venovalo téme bezpečnosti v Perzskom zálive , ale pri všetkej úcte nesúhlasím s riešením, ktoré ste navrhol. Medzinárodné spoločenstvo nepotrebuje ďalší mechanizmus na zaistenie bezpečnosti v Perzskom zálive, “povedala Kraftová.

Podľa jej názoru je hlavným faktorom ohrozujúcim bezpečnosť regiónu pokračujúci iránsky  jadrový program a v súvislosti s tým vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby islamskú republiku “stíhala”, a zdôraznila, že má k tomu “všetky nástroje”.

Koncepcia bezpečnosti v Perzskom zálive

Ruské ministerstvo zahraničia predstavilo koncepciu kolektívnej bezpečnosti v zóne Perzského zálivu 23. júla minulého roka. Medzi opatrenia navrhované Moskvou patrilo posilnenie dialógu medzi ministerstvami obrany a odborníkmi, koordinácia letov vojenských lietadiel, prijímanie pozorovateľov na objekty, neutajovanie informácií o získavaní zbraní, odmietnutie rozmiestnenia vojenských skupín tretích krajín v Perzskom zálive a obmedzenia zahraničnej vojenskej prítomnosti v regióne. Oficiálne Moskva navyše oznámila návrh na vytvorenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v zóne Perzského zálivu, ktorá by ako pozorovateľa zahŕňala Moskvu, Washington, Peking, Dilí, krajiny EÚ a ďalších neregionálnych hráčov.

Odstúpenie Iránu od záväzkov

V roku 2015 Veľká Británia, Nemecko, Čína, Rusko, USA, Francúzsko a Irán oznámili dosiahnutie tzv. Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA). Dohoda stanovila zrušenie proti iránskych sankcií výmenou za obmedzenie jadrového programu krajiny. 8. mája 2018 Spojené štáty jednostranne opustili dohodu a uvalili voči Teheránu sankcie v oblasti vývozu ropy. Podľa Iránu ostatní účastníci, najmä európske štáty, neplnia svoje záväzky v hospodárskej časti dohody a v tomto ohľade Irán začal postupné pozastavenie svojich záväzkov v rámci JCPOA.

Teherán prvýkrát odstúpil od radu jadrových obmedzení 8. mája 2019, a to v súvislosti s výročím odstúpenia od jadrovej dohody USA. Išlo o obmedzenie ohľadom zásob obohateného uránu a ťažkej vody. Neskôr v Teheráne uviedli, že začali ďalšiu fázu odstúpenia od záväzkov a budú obohacovať urán do úrovne potrebnej pre vlastné účely.

 

Tretia fáza sa začala 6. septembra, keď Irán oznámil, že začal pracovať s centrifúgami a nebude obmedzovať svoj jadrový výskum podmienkami dohody. Po štvrtýkrát krajina o odstúpení od záväzkov informovala 6. novembra, kedy začala používať pre obohacovanie uránu centrifúgy v zariadení Komme, zatiaľ čo dohoda naznačuje, že jediným komplexom pre tieto účely má byť komplex v Natanze. Dňa 5. januára Irán oznámil, že odstupuje od posledného kľúčového obmedzenia v jadrovej dohode ohľadne počtu obohacovacích centrifúg.

Jedenásť iránskych rýchlych člnov “obťažovalo” americké lode v Perzskom zálive. Video

Napätie medzi USA a Iránom vyvolal tiež aprílový incident. Dňa 15. apríla došlo v Perzskom zálive k incidentu s americkými vojnovými loďami. Centrálne veliteľstvo amerického námorníctva oznámilo, že motorové člny Iránskych revolučných gárd vykonali v Perzskom zálive nebezpečný manéver v blízkosti amerických vojnových lodí. K jednej z amerických lodí sa údajne dostali do vzdialenosti 45 metrov a ďalšie dokonca 10 metrov. Asi za hodinu posádka iránskych člnov odpovedala na rádiové výzvy amerických lodí a odplávala. Podľa velenia námorných síl Iránskych revolučných gárd však to bola americká strana, ktorá je zodpovedná za provokačné a nebezpečné manévre. Americkú verziu gardy označili za bájku v hollywoodskom štýle a sľúbili “rozhodnú odpoveď” na akúkoľvek chybu zo strany Spojených štátov.

“Nariadil som námorníctvu Spojených štátov – zostreliť a zničiť všetky iránske vojenské člny, ak budú na mori prekážať naším lodiam,” povedal vtedy Donald Trump na svojom tweete.

 

Trump nariadil “zostreliť” všetky iránske člny, ktoré budú obťažovať americké lode

 

„Tango nemôžete tancovať sami“: Kremeľ opísal dialóg so Západom

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov sa minulý týždeň vyjadril k téme interakcie medzi Ruskou federáciou a Západom. Podľa hovorcu Kremľa to ruská strana vníma ako nevyhnutnosť a užitočnosť, ktorú je možné dosiahnuť iba pri vzájomnom rešpekte, ale dialóg je záležitosťou oboch strán a momentálne o neho nie je bilaterálny záujem.

“Bez ohľadu na to, aké je to banálne, nemôžete tancovať tango sami,” uzavrel Peskov.

Poznamenal tiež, že Rusko nebolo iniciátorom „oklieštenia“ konštruktívnej interakcie. Na druhej strane sa nestretla s „pochopením pri pokusoch o obnovenie dialógu“. Kremeľ predtým tiež poznamenal, že je dôležité uzavrieť novú jadrovú dohodu medzi Ruskou federáciou a USA. Peskov uviedol, že táto téma je prioritou v kontaktoch s Američanmi.

„Pokiaľ ide o tému kontroly zbraní a zmluvu START, táto téma má strategický charakter a globálny význam – nielen v záujme našich dvoch krajín, je to v záujme bezpečnosti a stability celého sveta,“ uviedol hovorca Kremľa.

Ruský prezident Vladimir Putin 16. októbra navrhol predĺžiť súčasnú dohodu bez akýchkoľvek podmienok o rok. V predvečer ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Moskva je pripravená spolu s Washingtonom prevziať záväzok zmraziť jadrové hlavice s cieľom predĺžiť rok START-3 o rok.

Vo februári 2021 vyprší platnosť Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní (START). Dokument podpísali 8. apríla 2010 prezidenti Ruskej federácie a USA – Dmitrij Medvedev a Barack Obama a do platnosti vstúpil 5. februára 2011. Nahradila Zmluvu START z roku 1991 (START) a po nadobudnutí platnosti nahradila Zmluvu o strategickom útočnom znížení z roku 2002 (START). Dohodu je možné predĺžiť na základe dohody strán, najviac však na päť rokov.

Podľa zmluvy START-3 strany znižujú počet svojich jadrových hlavíc na 1,5 tisíc jednotiek a obmedzujú tiež počet ďalších zbraní vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov