.
Aktuality, Námorníctvo,

Francúzska pýcha : Jadrová ponorka Suffren odpálila svoju prvú riadenú strelu

„Dali sme Suffren do mora pred niekoľkými týždňami, uprostred zdravotnej krízy a pokračuje v testoch obzvlášť uspokojivým spôsobom, výkony a vlastnosti, ktoré hodnotíme, sú úplne v súlade s tým, čo sme čakali. Je to teda veľký úspech pre naše vybavenie a námorníctvo“, naznačil Joël Barre, hlavný delegát z Generálneho riaditeľstva pre vyzbrojovanie (DGA : Direction Générale de l’armement) na výstave Euronaval Online 2020 z 19. októbra.


Francúzsko, 22. október 2020 (AM) – Koncom júla začala Suffren, prvá zo šiestich útočných jadrových ponoriek triedy Barracuda, začala testovať svoje bojové systémy a výzbroj v Stredozemnom mori. Bola to ďalšia fáza testovania tejto novej perly francúzského námorníctva po tom, ako úspešne prebehla prvá časť testov, kde išlo o plavbu v hlbokom morskom prostredí Atlantického oceánu.

 

Pre Suffren však ešte bolo treba prekonať jednu prekážku: prvé vypustenie námornej riadenej strely s dosahom 1 000 km. Toto sa práve stalo, 20. októbra, v areáli raketových testov DGA v Biscarrosse (Landes). Vyhlásila to ministerka ozbrojených síl Florence Parlyová prostredníctvom tlačovej správy.

 

 

SUFFREN

 

“Tento úspech dáva nášmu námorníctvu nové strategické schopnosti a zaraďuje ho medzi najlepšie na svete. Naša nová výzbroj je skutočným prielomom, ovocím rokov úsilia a investícií, ktoré povolil zákon o vojenskom programovaní na obdobie rokov 2019 – 2025. Blahoželám všetkým, francúzskemu námorníctvu, DGA a priemyslu, ktorí umožnili túto streľbu,” vyhlásila pani Parlyová.

Ministerka dodala, že Francúzske ponorkové sily mohli doteraz útočiť na ponorky a hladinové lode. Teraz môžu zničiť ťažkú ​​pozemnú infraštruktúru na veľké vzdialenosti.

 

USS STARK horí po 2 násobnom zásahu raketou Exocet v Perzskom zálive 17 mája 1987

 

Francúzsko sa preto môže zaradiť, ako bolo spomenuté, medzi špičku svetových námorných síl. Podľa ministerstva ozbrojených síl tento prvý výstrel MdCN (En français : Missile de croisière naval ) ukončuje integrácie všetkých výzbrojí integrovaných v tomto technologickom skvoste, akým je nový Suffren. Pre jeho globálne hodnotenie znamenal tento test veľmi významnú etapu. Toto vyhlásenie vydalo DGA, ktoré je zodpovedné za kvalitu a bezpečnosť všetkých zbraní vo Francúzsku. Všetko nové musí byť certifikované práve odborníkmi z DGA, ktorí nenechávajú skutočne nič na náhodu. Ak dostane nová zbraň osvedčenie, brány do sveta zbraní sa vzápätí otvoria.

 

 

USS STARK po zásahu Irackými Exocet-mi

 

 

Testovací plán Suffren plne rešpektovaný a jeho dodávka francúzskemu námorníctvu sa uskutoční do konca roku 2020, pred prijatím do aktívnej služby v roku 2021, pripomína ministerstvo ozbrojených síl.

 

 

3 verzie Exocet prezentované na Salóne v Bourget 2013 spoločnosťou MBDA

 

Pripomíname, že Suffren má 99 metrov na dĺžku, priemer 8,8 metra a výtlak 5 300 ton pod vodou a má najnovšie technológie v oblasti podvodných kapacít (automatizácia, optronický periskop, digitalizácia, využíva umelú inteligenciu atď.) Je ešte diskrétnejší ako jeho predchodcovia a je vybavený zlepšenou manévrovateľnosťou vďaka tyčiam v tvare “X” svojho kormidlového zariadenia. Ponorka sa dokáže potápať do hĺbky väčšej ako 300 metrov. S autonómiou 70 dní čo je o 25% viac v porovnaní s ponorkou triedy Ruby a nový ponorku prevádzkuje posádka 65 námorníkov.

 

 

Exocet nainštalovaný na Francúzskom Rafale

 

Okrem MdCN nesie Suffren zmodernizované protilodné strely Exocet SM39, ťažké torpéda a míny s drôtom vedené F-21. Nakoniec je vybavený palubným hangárom „Dry Deck Shelter“, v ktorom sa nachádza ponorka tretej generácie [PSM3G] používaná námorným komandom Hubert.

 

 

 

Torpédo F21

 

 

Námorné komando Hubert patrí k najšpičkovejším komandám Francúzskej armády. Výber do tejto jednotky je nesmierne náročný a žiadna slabosť kandidáta nie je prehliadnutá. Ich výcvik je kontinuálny a sú nasadzovaní v námorných misiách boja proti terorizmu, prípadne v iných, nikdy bližšie nešpecifikovaných úlohách s tou najvyššou mierou utajenia. Tváre členov tohto komanda nie je možné vidieť za bežných okolností. Kamery sa do ich centra nedostanú bez veľmi striktných opatrení a o výcviku a práci tohto komanda je v skutočnosti len málo informácii, čo je pochopiteľné vzhľadom na misie do ktorých je zapájané. Komando Hubert je jedno zo 7. námorných kománd, ktoré má Francúzska armáda.

 

 

 

Znak Francúzskeho Commando Hubert

 

Francúzske námorné komandá zahŕňajú sedem operačných jednotiek s približne 90 mužmi (komando François, Jaubert, de Montfort, Penfentenyo, Trépel, Hubert a Kieffer, ako aj podporná jednotka s približne 160 mužmi, komando Ponchardier) Ich misie tiež zahŕňajú špeciálne operácie (vyslobodzovanie rukojemníkov, evakuácia štátnych príslušníkov, spravodajstvo v hĺbke nepriateľských línií, zachytenie cieľov vysokej strategickej hodnoty), ako aj misie námorníctva (námorný útok, vzdialená podpora a zničenie, prieskum, podmorské úlohy), ako aj niektoré misie na podporu vzdušných a námorných síl (obojživelné operácie, palebná podpora, posilnenie rôznych iných špecializovaných tímov, kontrola embarga) a štátne akcie v otvorenom mori (policajné operácie na mori, nelegálne prisťahovalectvo, boj proti námornému terorizmu, pirátstvo a nezákonné obchodovanie a podobne).

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov