Toyota Hilux
Aktuality, Pozemná technika,

Česká armáda nakúpi 1200 terénnych áut Toyota Hilux – nahradia dosluhujúce vozidlá UAZ a Land Rover

 


Česko, 6. november 2020 (AM, MO ČR) – Ministerstvo obrany vybralo najvýhodnejšiu ponuku vo výberovom konaní na osobné terénne automobily pre Armádu Českej republiky. Dosluhujúce vozidlá UAZ a Land Rover by mali v rokoch 2021-24 nahradiť automobily Toyota Hilux.

Predmetom zákazky je obstaranie až 1200 zabezpečovacích vozidiel kategórie VN1-G (pick-up), ktoré budú určené na prepravu piatich osôb s materiálom na pozemných komunikáciách aj v teréne.

“Moderné automobily sú základom armády a je hanba, že naši vojaci dodnes používajú až 40 rokov starú techniku. Vyberali sme z desiatich ponúk a víťazná nám zaručí preverené kvalitné vozidlá za výhodnú cenu, “uviedol minister obrany Ľubomír Metnar.

“Vojaci už nutne potrebujú servisné, podporné a zabezpečovacie vozidlo,” doplnil náčelník Generálneho štábu Armády ČR armádny generál Aleš Opata.

České ministerstvo obrany podporí domáceho výrobcu – s Českou zbrojovkou podpísali zmluvu na ručné zbrane

Na podanie ponúk bolo v lete vyzvaných 12 firiem, ktoré o účasť vo výberovom konaní prejavili záujem. Ministerstvo obrany následne dostalo 10 ponúk na 4 typy vozidiel. Ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku podala spoločnosť GLOMEX MS, sro. Tá ponúkla vozidlá Toyota Hilux za cenu 893 tisíc Kč s DPH za kus (vrátane servisných služieb na 24 mesiacov a súprav dielov na údržbu a opravy) a splnila všetky požadované technické aj zákonné parametre.

Výber najvýhodnejšej ponuky schválilo 5. novembra 2020 kolégium ministra obrany a o výsledku boli informovaní všetci uchádzači. Teraz v súlade so zákonom môžu proti výberu dodávateľa podať v zákonnej lehote námietky. Ministerstvo obrany si však stojí za tým, že v procese verejného obstarávania nevznikla jediná pochybnosť o dodržaní zákona a víťazná ponuka splnila všetky stanovené požiadavky.

“Rámcovú zmluvu chceme podpísať do konca decembra a v dvoch rokoch odobrať zhruba 800 vozidiel. Dúfam, že nedôjde k žiadnemu zdržaniu a táto zákazka sa nestane obeťou konkurenčného boja, ako tomu bolo napríklad pri nákupe ručných zbraní od Českej zbrojovky. U nej ÚOHS úplne potvrdil správnosť nášho postupu a podanie k preskúmania bolo neúspešné, “doplnil Lubomír Metnar.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov