Dwight Eisenhower
Aktuality, História,

Neznáma 2.svetová vojna: Horší ako fašisti – ako USA hladom umorili milión Nemcov

Nemecko, 12. november 2020 (AM) – Najväčšie bulharské noviny „Práca“ (Trud) uverejnili článok „Posledné špinavé tajomstvo 2. sv. vojny je odhalené“. V podtitule sa hovorí: „V táboroch smrti Dwighta Eisenhowera v Nemecku zomrelo 1,5 milióna zajatcov“. Napriek tomu, že to nie je prvý článok k tejto téme, okamžite upútal pozornosť miliónov európskych čitateľov a vyvolal búrlivé diskusie v internete.


 

Keď v máji 1945 armáda nacistického Nemecka kapitulovala, vojskám antihitlerovskej koalície padlo do zajatia 7,6 milióna vojakov. Z toho 2,5 milióna sa vzdalo americkej armáde. V Európe jej vtedy velil armádny generál Dwight Eisenhower, neskôr veliteľ vojsk NATO a prezident USA. V septembri 1944 napísal svojej manželke Mamie:

„Panebože, ja nenávidím Nemcov.“

 

O tom, že tieto slová sa nerozchádzali s činmi, dosvedčuje fakt, že zakázal akokoľvek trestať tých svojich podriadených. ktorí 1. 1. 1945 zastrelili 60 zajatcov Wehrmachtu pri belgickej dedine Shannon. A okrem toho posudzoval s britským veľvyslancom v USA možnosť bez vyšetrenia a súdu postrieľať 3500 generálov a vyšších nemeckých dôstojníkov.

 

Dňa 10. marca 1945 napriek existencii ženevskej konvencie o vojnových zajatcoch Eisenhower poslal Spoločnému veliteľstvu USA a V. Británie (CCS) návrh na zmenu štatútu zajatých Nemcov. Namiesto vojnových zajatcov navrhoval považovať ich za odzbrojené sily nepriateľa (DEF – Disarmend Enermy Forces), na ktorých by sa ženevská konvencia nevzťahovala. Svoj návrh podporil nasledovne: „Dodatočná záťaž na zásobovanie vojsk, vyvolaná uznaním nemeckých ozbrojených síl za vojnových zajatcov, si vyžaduje zabezpečovať ich základnou vojenskou stravnou dávkou, ktorá je za hranicami možností spojencov, dokonca aj pri využití všetkých zdrojov Nemecka.“

 

Generál klamal, nakoľko v tom čase boli mnohopočetné armádne potravinové sklady preplnené. Švajčiarsky Červený kríž bol pripravený poskytnúť 100 tisíc ton potravín, Američania však do Nemecka vlaky s nimi nepustili.

 

26. apríla 1945 Eisenhowerov návrh posúdilo CCS. V. Británia odmietla nasadiť na Nemcov štatút DEF, avšak americkému vedeniu sa generálov nápad zaľúbil. A tak nový štatút DEF získali zajatí Nemci 4. mája 1945. Čoskoro po podpise bezpodmienečnej kapitulácie Štátny department USA upovedomil Švajčiarsko, že odteraz už nemôže predstavovať záujmy Nemecka, konkrétne, pozorovať životné podmienky nemeckých zajatcov, pretože takýto štát už vôbec neexistuje. Nemecký štát sa na scéne objavil až v roku 1949.

 

Tí Nemci, ktorí mali od roku 1945 štatút DEF, boli nahnaní za ostnaté drôty, uprostred ktorých bol priestor delený na obrovské bunky, každá rozkalkulovaná na 5 tisíc ľudí. Často sa tam však tiesnilo aj 15 tisíc zajatcov, z toho nemálo neplnoletých, starcov i žien. Veď Nemci na konci vojny i takých mobilizovali. Celkovo bolo otvorených 23 takýchto táborov. Bývalý vojak Wehrmachtu Michael Pribke si na svoj táborový pobyt spomína takto:

„Len nás strážili. Všetci väzni spali vonku pod dažďom, vo vetre, ležiac v blate ako prasatá. Hoci prasatá aspoň kŕmili. Občas privážali jedlo – dávali po zemiaku na deň. Neskôr som stretol svojho strýka a ten mi prezradil, že Rusi v Berlíne kŕmili Nemcov kašou zo svojich poľných kuchýň! Pričom Nemci sa voči Rusom správali úžasne neľudsky. Ak by teda Rusi s nami nezaobchádzali v rukavičkách, pochopil by som to. Čo sme však urobili Američanom, že nás morili hladom doslova ako krysy?“

Vladimír  Mikunda podľa riafan.ru (27. 5. 2019)

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov