.
Aktuality, Námorníctvo,

Zase pokus vyhovieť USA: Taiwan začal s výstavbou prvej vlastnej ponorky

 


Taiwan, 15. november 2020 (AM) – Pre Taiwan to skutočne nie je ľahké, pokiaľ ide o hľadanie partnerov pre medzinárodný obranný program. Výmena jej 4 útočných ponoriek, z ktorých dve pochádzajú z konca druhej svetovej vojny a dve z polovice 80. rokov, je o to ťažšia, že jediná krajina, ktorá sa oficiálne odváži napadnúť embargo Pekingu na zbrane určené pre Taiwan sú Spojené štáty americké. A postaviť tak zložité plavidlo ak je 2000 tonová ponorka bez zahraničnej pomoci je projekt s kolosálnymi problémami.

Aj napriek tomu sa taiwanské úrady rozhodli 3. novembra zahájiť výstavbu prvej lokálne vyrobenej útočnej ponorky programu =Indigenous Defense Submarine=. S rozpočtom 50 miliárd Taiwanských dolárov, alebo 1,5 miliardy eur, by mala byť stavba ponorky, ktorá združuje 6 veľkých miestnych spoločností, dokončená v roku 2024 a skúšky na mori by sa mali uskutočniť v roku 2025. Vlastnosti ponorky, okrem jej tonáže, ktorá je ohlásená medzi 1500 a 2 000 tonami, sú pre túto chvíľu prísne utajované.

Taiwan zmodernizuje svoje dve ponorky triedy Hai Lung získané z Holandska v polovici 80. rokov

Existuje však veľa náznakov, že taiwanský priemysel nie je v tomto projekte tak taký izolovaný, ako by sa mohlo zdať.
USA im pravdepodobne nemôže postaviť samotnú ponorku, ale môžu ju na oplátku vybaviť palubnými systémami ako sonarovými a navigačnými systémami cez systémy riadiacimi plavbu ako aj zbraňovými systémami, jednoducho všetko systémové vybavenie ponorky, ktoré musím mať k tomu, aby mohla niekedy vyplávať a plniť svoje bojové, alebo mierové úlohy.

Na druhej strane, Tchaj-pej nadviazal, viac-menej potichu, kontakty s niekoľkými západnými priemyselnými odvetviami, ktoré pravdepodobne pomôžu pri stavbe lode. Na jeseň roku 2019 teda ostrovné úrady vyslali delegácie do Európy, USA a Ázie, aby rokovali o zmluvách o obmedzenej pomoci. To malo dotknutým spoločnostiam a krajinám umožniť vyhnúť sa Pekingskému hnevu, ak by sa informácia o pomoci prevalila. Odborníci z Taiwanu však vycestovali takmer ku všetkým výrobcom ponoriek, aby tak zahmlili cestu možných obvinení zo strany Pekingu voči vybraným spoločnostiam.

Nové juhokórejské útočné ponorky AIP Dosan-Ahn-Chang z programu KSS-III majú 6 vertikálnych komôr (silo) pre riadených striel

Samotný program výstavby novej ponorky nie je bez kritikov ani v Taiwane. Napríklad Kapitán Jyh-Perng Wang, bývalý veliteľ ponorky taiwanského námorníctva a riaditeľ výcvikového strediska taiwanského ponorkového tímu, ktorému v roku 2019 vyšla kniha o rizikách zásahu Pekingských ozbrojených síl pri pokuse vojensky sa zmocniť ich ostrova, ostro kritizuje formát ponoriek, ktoré sa taiwanské orgány rozhodli vyrobiť. Podľa jeho slov by bolo oveľa užitočnejšie vyvinúť flotilu malých 500-tonových útočných ponoriek, 15-krát lacnejších ako 2000-tonové plavidlo, ktoré bude obťažovať čínske námorné jednotky. Okrem toho námorníctvo PLA vyvinulo niekoľko modelov autonómnych námorných mín, ktoré sú schopné samopolohovania a útoku na loď alebo ponorku, ktorá sa pokúša vymaniť z námornej blokády.

Ak by sme vychádzali z mimoriadne dobrých kontaktov, ktoré majú Taiwan a Soul, dá sa predpokladať, že nová trieda ponoriek by mohla byť vybavená podobne ako juhokórejský KSS-III, vertikálnymi odpaľovacími systémami pre riadené strely, ktoré z lode urobia odstrašujúcu zbraň, alebo dokonca zbraň preventívneho úderu, ak budú taiwanské orgány informované o hroziacom útoku na jej vlastné kontinentálne sily. Okrem toho ide aj o psychologický efekt. Väčšia ponorka vzbudzuje vyšší rešpekt, ale nevýhodou zostáva, že je len v obmedzenom počte a preto môže byť rovnako relatívne ľahkou korisťou pre Čínske samo navádzacie míny.

Čína vyvinula niekoľko modelov námorných mín schopných samostatného nasadenia na krátke vzdialenosti

Stavba tejto prvej útočnej ponorky však bude pre Taiwan a jeho námorný priemysel veľkou výzvou. A keďže západné krajiny nechcú otočiť chrbát Pekingu z dôvodov omnoho väčších ziskov pri spolupráci s Pekingom ako s Taiwanom, bude musieť taiwanská vláda dať dôraz na vytvorenie vlastného obranného priemyslu. Zatiaľ sa jedne Američania odvážili postaviť sa Pekingu a stáť pri Taiwane. Budeme si preto musieť počkať, kým uvidíme loď na mori a v prevádzke, aby sme mohli posúdiť relevantnosť postulátov taiwanskej admirality a účinnosť metódy prijatej orgánmi krajiny.

Čína si s útokom na Trumpa počkala na najlepší čas – týždeň pred voľbami: Odmena za dodávky zbraní Taiwanu

Opäť sa dostávame k otázke nezávislosti a vlastného zbrojného programu. Či je to Taiwan, alebo Slovensko, je to stále to isté. Závislosť na čomkoľvek od cudzieho dodávateľa spôsobila napríklad aj to, že neboli ochranné masky keď prišla veľká chrípka. A predstavme si, že sme závislí od zbraní z krajiny Trinidad a Tobago, kde majú vyspelý vojnový priemysel a dokážu dodávať stíhačky s hromozvodmi, alebo staré lietadlá natreté na novo do zahraničia. Tieto lietadlá sú síce nie len drahé, ale ešte k tomu sú pre štáty ako je napríklad Slovensko úplne k ničomu čo sa týka obrany.

Lenže krajina Trinidad a Tobago je napadnutá Tromi mušketiermi a nestíhajú dodávať externým odberateľom svoje zbrane, lebo musia uspokojiť lokálnu potrebu. Traja mušketieri všetko zničia so svojimi bojmi skrivenými šabľami a všetky krajiny závislé na dokonalých nanovo natretých zbraniach z Trinidad a Tobagu zostanú na holičkách a možno sa stanú ďalšou ľahkou obeťou Troch(u) mušketierov s ohnutými šabľami od krutých bojov.

Taiwan navyšuje obranný rozpočet o 10% na vytvorenie “vojnovej zóny” okolo pevninskej Číny

Neexistujú žiadne objektívne príčiny pre zvýšenie vojenského rozpočtu Taiwanu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o pokus vyhovieť USA, ktoré zámerne provokujú napätie v americko-čínskych vzťahoch. Takto vysvetlil v auguste vojenský expert správy o plánoch vlády Taiwanu navýšiť obranný rozpočet o 10%.

Ako to bude vyzerať ak Čína napadne Taiwan

Taiwanská vláda predložila 13. augusta návrh na zvýšenie vojenských výdavkov na 15,42 miliárd amerických dolárov, čo je približne o 10% viac ako v súčasnom roku. O tom sa hovorí v správe taiwanských úradov. Riaditeľ zastúpenia Taiwanu v USA povedal vo svojom včerajšom vystúpení vo Washingtone, že krajiny musia rozšíriť svoje vojenské možnosti. Podľa slov zástupcu ostrova je prioritou upevnenie jeho obrany a tiež ostrovov, ktoré Taiwan v súčasnosti kontroluje v Juhočínskom mori. Taiwan preto v súčasnej dobe spolupracuje so Spojenými štátmi na tom, aby mohol získať rad účinných zbraní, vrátane okrídlených striel. Nové rakety majú byť kompatibilné s taiwanským systémom Hsiung Feng pre zabezpečenie ochrany pobrežia. Medzi Taiwanom a USA tiež prebiehajú rozhovory o nákupe amerických podvodných min, aby mohlo byť zabránené výsadkom nepriateľa a nečakaným útokom.

Vojenská hrozba zo strany kontinentálnej Číny je len zámienka pre zvyšovanie vojenského rozpočtu, povedal v rozhovore riaditeľ ruského Inštitútu Ďalekého východu Alexej Maslov .

“Keď budeme hovoriť na rovinu, neexistujú žiadne objektívne príčiny pre zvyšovanie vojenského rozpočtu. Pevninská Čína svoj tlak na Taiwan nezvyšovala v priebehu poslednej doby. Skôr sa jedná o nasledovanie americkej politiky, amerických požiadaviek. Je očividné, že tento rozpočet pôjde čiastočne na nákup zbraní od USA, keď vezmeme do úvahy najnovšie dohody medzi USA a Taiwanom o rozšírení vojenskej pomoci. To principiálne povedie k veľmi prudkej reakcii Pekingu a k eskalácii napätia v danom regióne. Už teraz prebieha v Juhočínskom mori citeľné vyostrenie situácie. Vyostrenie situácie ešte aj v oblasti Taiwanského prielivu povedie k tomu, že vzťahy medzi jeho dvoma brehmi sa citeľne zhoršia. To vo výsledku vytvorí ešte jednu vojnovú zónu v regióne. To je to, o čo sa teraz snažia USA, ide o ďalší krok na obkľúčenie Číny v širokom perimetri pomocou rôznych vojnových zón,

Taiwan sa vracia k výrobe domácej stíhačky Ching Kuo jej ďalšou generáciou pod označením Yong Ying

Jednou z príčin zvýšenia vojenského rozpočtu Taiwanu je snaha zapáčiť sa USA, myslí si zástupca riaditeľa Inštitútu medzinárodných vzťahov pri Nankingské univerzite Zheng Anguang .”V poslednej dobe v oblasti Taiwanského prielivu ozbrojené sily pevninskej Číny neustále vykonávajú nejakú činnosť, sústreďujú tam veľké počty vojenských lodí a lietadiel. To vyvíja nejaký tlak na Demokratickú a progresívnu stranu Taiwanu. Preto je pre vládu ostrova nevyhnutné zvyšovať vojenský rozpočet. Ďalším cieľom je zvýšenie nákupov amerických zbraní a vďaka tomu ukázať svoju náklonnosť k USA. Bezpochyby je úlohou aj zosilnenie taiwanskej armády. Okrem toho nákupy amerických zbraní sú inštrumentom provokácie vo vzťahoch medzi pevninskou Čínou a USA. Tieto politické snahy Taiwanu sú podľa môjho súdu viac než očividné, “uviedol.

Podľa informácií agentúry Reuters sa teraz očakáva predaj štyroch amerických pokročilých výzvedných dronov armáde Taiwanu. Cena tohto obchodu sa pohybuje okolo 600 miliónov dolárov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov