Stíhacie bombardéry Šenjang F-6C a cvičné stroje FT-6 Egyptského vojenského letectva v 90. rokoch, zdroj: easternorbat.com
Aktuality, História, Letectvo,

Nahliadnutie do minulosti ohľadom Číny sťa dodávateľa leteckej techniky do Egypta – stíhací bombardér Šenjang F-6C / FT-6

 


Egypt, 22. november 2020 (AM) – Po tom, čo Egypt v roku 1976 prerušil úzke vzťahy so Sovietskym zväzom, hľadal náhradu pre svoje letectvo v Číne. Tá, vycítiac príležitosť sa chytila nových možností a v roku 1979 predala Egyptu 40 kusov stíhacích bombardérov Šenjang (Shenyang) F-6C (licenčne vyrábané sovietske prvé nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-19S Farmer).

Egyptský stíhací bombardér Šenjang F-6 (MiG-19), zdroj: easternorbat.com

 

Egypťania poskytli Číňanom na oplátku niekoľko svojich zakonzervovaných lietadiel s meniteľnou geometriou krídel MiG-23MS. O tie mala totižto Čína kvôli novým technológiám eminentný záujem, nakoľko kvôli pretrvávajúcim zhoršeným vzťahom so ZSSR nebolo možné lietadlá kúpiť priamo.

Dvojmiestna cvično-bojová verzia stíhacieho bombardéra Šenjang FT-6 Farmer, zdroj: easternorbat.com

 

Zaujímavosťou v prípade čínskych lietadiel Šenjang F-6C je, že ich sovietsky predchodca, MiG-19S Farmer už bol v 60. rokoch zaradený v Egyptskom vojenskom letectve, v danom čase však s lietadlom nepanovala najväčšia spokojnosť. Stroj si nerozumel s teplým egyptským podnebím. Najväčším problémom lietadiel MiG-19S bolo umiestnenie odvzdušňovacieho potrubia s horúcim vzduchom, ktoré sa nachádzalo v blízkosti hydraulických nádrží lietadla. Egypt sa v roku 1970 rozhodol „problémové” lietadlá MiG-19S vyradiť z prevádzky.   

Čína dodala Egyptu v rokoch 1979 až 1983 celkovo 90 kusov stíhacích bombardérov F-6C a cvičných lietadiel FT-6.

Ten nimi vybavil 2 letky 241. stíhacej bombardovacej brigády na leteckej základni Bielbeis (Belbes) a 2 letky 242. stíhacej bombardovacej brigády na leteckej základni v Beni Suef, ktoré dovtedy lietali na sovietskych stíhacích bombardéroch typu Suchoj Su-7BMK Fitter-A (základňa Bielbeis), resp. na stíhačkách MiG-21 (základňa Beni Suef).

Egypt bol počtom strojov najvýznamnejším užívateľom čínskych lietadiel Šenjang F-6C / FT-6 na Blízkom východe a hoci nešlo v danom čase o nejako moderné či pokročilé stroje, skôr naopak, lietadlá umožnili egyptským pilotom udržiavať si svoje schopnosti, navyše, ak vezmeme do úvahy, že stroje boli priebežne modernizované a získali tiež možnosť používať americké a britské zbrane a elektroniku.

Stíhacie bombardéry Šenjang F-6C (MiG-19) počas cvičenia „Operácia Jasná hviezda” v rokoch 1982 a 1983, zdroj: easternorbat.com

 

Stíhacie bombardéry Šenjang F-6C (MiG-19) počas cvičenia „Operácia Jasná hviezda” v rokoch 1982 a 1983, zdroj: easternorbat.com

 

V druhej polovici 80. rokov došlo k reorganizácii 241. a 242. brigády – v rokoch 1986-87 dostala 242. brigáda americké lietadlá F-16C/D Fighting Falcon Block 32, a všetky stíhacie bombardéry F-6C boli zaradené do stavu 241. brigády.

Lietadlá Šenjang F-6C boli vybavené závesníkmi pre 2x 100- alebo 250-kilogramové bomby na ničenie letísk, prípadne neriadenými raketami. Niektoré stroje boli tiež údajne vybavené americkými riadenými strelami AIM-9 Sidewinder.

Stíhací bombardér F-6C zachytený počas preletu v blízkosti pyramíd, zdroj: easternorbat.com

 

V novembri 2000 sa údajne dohodli vlády Egypta a Pakistanu na dvojstrannej vojensko-obrannej zmluve, ktorá mala zahŕňať modernizáciu egyptských lietadiel v Pakistane.

 

Stíhacie bombardéry Šenjang F-6C a cvičné stroje FT-6 Egyptského vojenského letectva v 90. rokoch, zdroj: easternorbat.com

 

Súčasťou dohody mala byť rozsiahla generálna oprava 50 kusov lietadiel Šenjang F-6C Farmer a 5 kusov cvičných lietadiel Šenjang FT-6. Nie sú však známe žiadne informácie, či došlo k realizácii uvedenej zmluvy.

Egyptský Aero L-59E Albatros česko-slovenskej výroby, zdroj: easternorbat.com

Okolo roku 2000 boli napokon lietadlá Šenjang F-6C a FT-6 v ich bojových úlohách nahradené československými lietadlami Aero L-59E Albatros a americkými lietadlami Lockheed Martin F-16CúD Fighting Falcon.


Egyptské viacúčelové stíhacie a bombardovacie lietadlo americkej výroby, F-16D Fighting Falcon, zdroj: easternorbat.com

František Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov