USS Ross
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Akademik Perendžev vysvetlil, prečo Rusko umožnilo americkému torpédoborcu narušiť hranice a priblížiť sa k Baltijsku

Rusko, 29. november 2020 (AM) – Vojenský expert Alexander Perendžev je presvedčený, že vojenské velenie Ruskej federácie sa tým, že umožnilo americkej vojnovej lodi narušiť ruské hranice, vyhlo hlúpym obvineniam zo Západu.


 

27. novembra torpédoborec amerického námorníctva USS Ross narušil štátnu hranicu Ruskej federácie a pokúsil sa priblížiť k mestu Baltijsk.  Vojnová loď, ktorá bola údajne vyzbrojená riadenými strelami Tomahawk,  postúpila sedem kilometrov hlboko do ruských teritoriálnych vôd, potom zmenila smer a vstúpila do neutrálnych vôd….

 

Člen odbornej rady „Dôstojníci Ruska“, docent REU (Ruská ekonomická univerzita G.V. Plechanova) – Alexander Perendžev sa prikláňa k názoru, že Američania sa úmyselne pokúsili vyvolať provokáciu. Ako špecialista poznamenal, medzinárodné právo nazýva vzdialenosť od pobrežia 12 námorných míľ ako teritoriálne vody. USA sú zvyknuté považovať túto vzdialenosť až 200 míľ. To im však nebráni v tom, aby bez okolkov porušovali štátne hranice iných krajín.

 

Lode ruského námorníctva opakovane marili americké pokusy o inváziu na ruské územie. Spravidla prestali riešiť lode v neutrálnych vodách, čo USA aktívne využívali, pričom za takéto činy odsudzovali Rusko. Teraz sa vojenské velenie Ruskej federácie podľa Perendževa rozhodlo konať prefíkanejšie a pripravilo Pentagón o manévrovací priestor.

 

“Rozhodli sme sa, že už nebudeme mať tieto spory, nezastavili sme ich v neutrálnych vodách, ale nechali ju vstúpiť do našej zóny, prekročiť hranicu, aby bolo jasné toto narušenie.” Aby sa tak dokázalo, že išlo o jasnú provokáciu. A nie, že sa iba rozhodli ísť na prechádzku pozdĺž našich hraníc, “zdôraznil špecialista v rozhovore pre kaskad.tv.

 

Stojí za zmienku, že ide o druhý takýto vpád americkej lode do teritoriálnych vôd Ruskej federácie. Predtým torpédoborec John McCain vstúpil do Zálivu Petra Veľkého, na jeho zadržanie bola vyslaná protiponorková loď Admirál Vinogradov. Ako poznamenal vojenský expert Alexej Leonkov, toto porušenie štátnej hranice loďou amerického námorníctva treba považovať za prípravu rozsiahleho útoku na Rusko.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov