.
Aktuality, Pozemná technika,

Sila vlčej svorky: Rheinmetall predstavil robotické vozidlo Mission Master pre ozbrojený prieskum a palebnú podporu

Nemecko, 29. november 2020 (AM) – Rheinmetall predstavil nový modul robotického vozidla Mission Master vo verzii pre ozbrojený prieskum: zaručuje zvýšené situačné povedomie a posilnenú palebnú podporu v prvej línii


 

 

 

Rad prelomových robotických bezposádkových pozemných vozidiel Mission Master Autonomous – Unmanned Ground Vehicle (A-UGV), sa rozšíril o nového člena – Mission Master vo variante ozbrojeného prieskumného vozidla. Tento nový modul vybavený technológiou zhromažďovania spravodajských informácií a diaľkovo ovládanou zbraňovou stanicou (RCWS) Rheinmetall Fieldranger bol vyvinutý s cieľom zhromažďovať taktické spravodajské informácie z operačného prostredia a v prípade potreby poskytnúť palebnú podporu.

 

Bezposádkové prieskumné misie zlepšujú bezpečnosť vojakov
Autonómne robotické vozidlá ponúkajú nespočetné množstvo výhod, a to aj v kontexte terénneho prieskumu. Ozbrojený modul Mission Master vykonáva vysokorizikové prieskumné misie a poskytuje súhrnný situačný prehľad v reálnom čase bez ohrozenia vojakov. Keďže sa počas misií tohto typu zhromažďuje obrovské množstvo dát, je nový ozbrojený prieskumný modul spoločnosti Rheinmetall vybavený odolnými a spoľahlivými systémami. Jeho užitočné zaťaženie sa skladá z elektrooptických a infračervených senzorov dlhého dosahu, stopovacieho radaru, 360° kamery, laserového diaľkomeru a značkovača pre identifikáciu potenciálnych hrozieb.

 

Modul je tiež vybavený teleskopickým 3,5-metrovým stožiarom so sklopným ramenom, na ktorom je umiestnené prieskumné zariadenie. Stožiar slúži na zlepšenie zorného poľa senzorov v prípade, že vozidlo funguje v skrytom režime. Táto funkcia mu umožňuje bezpečnú prepravu na akejkoľvek platforme, vrátane vrtuľníkov CH-53 alebo CH-47 Chinook.

 

Ozbrojený prieskumný modul disponuje rádioagnostickou architektúrou, čo v praxi znamená, že s ohľadom na požiadavky koncového užívateľa môže byť vybavený akýmkoľvek typom rádiového zariadenia. Obojsmerný komunikačný systém umožňuje čisté spojenie s veliteľstvami a ďalšími bezposádkovými robotickými vozidlami A-UGV. To dáva veliteľom väčší prehľad o situácii. V prípade potreby poskytne diaľkovo ovládaná zbraňová stanica Rheinmetall Fieldranger Light 7,62 mm RCWS oveľa väčšiu palebnú silu proti nepriateľovi než klasické osobné zbrane; pričom paľba je vždy ovládaná diaľkovo, nikdy autonómne.

 

Bezpečná prevádzka za všetkých okolností
Rovnako ako v prípade ostatných modulov série Mission Master vďačí aj ozbrojený prieskumný modul za svoje autonómne funkcie sade Rheinmetall PATH (A-kit). Ide o testovanú, vysokoautonómnu sadu, ktorá bola navrhnutá tak, aby vojenským vozidlám umožnila prevádzku v tichom režime. Vďaka tomu sa posádka môže venovať iným úlohám a nehrozí jej bezprostredné nebezpečenstvo. A-kit poskytuje vozidlám Mission Master širokú škálu možností riadiť operácie na diaľku, vrátane použitia tabletu, smart hodiniek alebo ovládania jednou rukou. Tieto zariadenia umožňujú plný prístup k pokročilým funkciám PATH, ako sú režimy follow-me, konvoj či autonómna navigácia. Každý režim riadenia obsahuje niekoľko úrovní ochrany, ktoré zaisťujú bezpečnú prevádzku vozidla. Avšak z dôvodov zvýšenej bezpečnosti a dôležitého charakteru rozhodovania, či a kedy začať paľbu, Rheinemtall vyžaduje fyzickú prítomnosť osôb v priebehu všetkých operácií.

 

Komplexný rad Mission Master
Prieskumný bojový modul je najnovším prírastkom modulárneho radu Mission Master. Koncoví užívatelia ho kladne hodnotia pre ľahkú ovládateľnosť v každom teréne a vysokú ochranu posádky pri nasadení na nepriateľskom území. Modul Cargo môže niesť viac ako pol tony zásob, moduly Fire Support zvyšujú bojovú podporu a silu pozemných jednotiek, zatiaľ čo modul Rescue vie samostatne evakuovať ohrozené či zranené osoby a prepravovať špeciálne vybavenie pre lekárske zásahy v teréne. Okrem toho je každý modul vybavený monitorovacím systémom Blue Force, ktorý je plne kompatibilný so štandardmi NATO.

 

Rovnako ako ostatné moduly série Mission Master, aj prieskumná bojová verzia je prepojená so systémom Argus a softvérom Rheinmetall Command and Control Software, ktorý možno nainštalovať do akéhokoľvek systému na riadenie boja.

 

Sila vlčej svorky
Doplnením radu Mission Master o prieskumný bojový modul sa priekopnícky koncept Wolf Pack spoločnosti Rheinmetall stáva skutočnosťou. Balíček Wolf Pack sa skladá z radu vozidiel Mission Master, ktoré efektívne fungujú ako tím, aby plnili misie všetkých typov, vrátane stráženia, prieskumu, prenosu cieľovej polohy a funkcie Slew-to-cue. Všetky jednotky spolu komunikujú a pomocou umelej inteligencie udržujú celkové situačné povedomie nevyhnutné na plnenie jednotlivých misií.

 

Celý balík Wolf Pack môžete spravovať jediným operátorom odkiaľkoľvek pomocou siete LTE, SATCOM alebo vojenského cloudu. Ide o intuitívny koncept, ktorý na rozdiel od niekoľkých navzájom nekoordinovaných operátorov umožňuje jednotkám sústrediť sa viac na misiu ako celok, než na správu jednotlivých úloh každého vozidla A-UGV. Vzhľadom na skutočnosť, že Rheinmetall naďalej pokračuje vo vývoji nových modulov pre rad Mission Master, sa rozsah schopností balíčka Wolf Pack podstatne rozšíri. To výrazne zlepší schopnosť armády získať prevahu nad nepriateľom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov