Ilustračné fotol
Aktuality, Námorníctvo,

Prekvapenie v Pentagone: Vojenský expert hovoril o budúcnosti stavby lietadlových lodí v Ruskej federácii

Vojenský expert Vasilij Dandykin poukázal na to, čo pomohlo ruským staviteľom lodí pri vytváraní domácich vrtuľníkových lodí


 

Lode Ruskej federácie sa v roku 2026 chystajú uviesť prvý nosič vrtuľníkov pre ruské námorníctvo. Tento stav sa stal dôvodom prekvapenia amerických odborníkov nad rýchlym vývojom ruských technológií potrebných na stavbu takýchto lodí….

 

V tejto súvislosti vydala pozoruhodný materiál Federálna spravodajská agentúra , kde v rozhovore kapitán 1. stupňa v zálohe Vasilij Dandykin hovoril o nevyhnutných predpokladoch pre vznik nových lietadlových lodí v Ruskej federácii. Zároveň poukázal na ľahkomyseľnosť zahraničných analytikov o nedostatku potrebných kompetencií v ruskom vojensko-priemyselnom komplexe na vytvorenie moderných lodí na prepravu lietadiel.

 

Ruská pomsta za francúzske vrtuľníkové lode Mistral

 

“Technológie na výrobu hypersonických rakiet Zircon nie sú jednoduchšie ako technológie na výrobu vrtuľníkových lodí,” uviedol pri tejto príležitosti Dandykin. Ako dôkaz schopnosti Ruska vyrábať pokročilé zbrane odborník poukázal aj na úspechy ruského vojensko-priemyselného komplexu, ktoré stelesňujú Poseidon, Burevestnik, nové fregaty, ponorky triedy Borej a Jaseň.

 

Na príklade všetkých týchto úspechov expert preukázal skutočnosť, že v Ruskej federácii boli schopní nielen „uchovať predchádzajúce úspechy sovietskeho vojensko-priemyselného komplexu, ale aj ich zvýšiť“. Práve táto okolnosť je podľa jeho názoru podkladom pre skutočnosť, že ruskí stavitelia lodí za taký krátky čas dokázali získať kompetencie na vytvorenie moderných domácich vrtuľníkových lodí.

 

“V časoch Sovietskeho zväzu sme mali projekty ľahkého a ťažkého UDC,” povedal Dandykin o predpokladoch na vytvorenie nových lietadlových lodí v Ruskej federácii a potom zhrnul: “Nič prekvapivé sa nedeje.”…

 

Rusko začne s výstavbou dvoch obojživelných útočných lodí inšpirovaných francúzskou loďou Mistral

 

Sohu: Američania si lámu hlavu nad novými ruskými vrtuľníkovími loďami
Čínski odborníci sa vyjadrili k postoju Američanov k rýchlej výstavbe nosičov vrtuľníkov v Rusku. USA neočakávali začatie takej búrlivej aktivity Ruska, ktorá by viedla k vytvoreniu lodí na prepravu lietadiel pre námorníctvo vlastnej krajiny. Podobné vyhlásenie podľa FBA „Economics Today“ vyjadrili pozorovatelia čínskeho vydania Sohu….

 

“Rusko začína s výstavbou dvoch dopravcov vrtuľníkov naraz a americkí odborníci sú zmätení, odkiaľ tieto technológie pochádzajú,” poznamenáva zdroj pri tejto príležitosti.

 

ČĽR upozornila na prekvapenie amerických odborníkov, že ruská strana plánuje do roku 2026 uviesť do prevádzky dvoch dopravcov vrtuľníkov naraz. Zdroj zároveň poznamenáva, že stavba lodí sa uskutočňuje na úkor kapacít krymskej lodenice „Zaliv“, ktorá sa nachádza v Kerči. Napriek oživeniu krymských lodiarov a modernizácii ich výrobnej základne však Američania poukazujú na nedostatok kompetencií na vykonávanie takýchto objednávok v takom krátkom čase.

 

“Každý vie, že po rozpade Sovietskeho zväzu Rusko stratilo svoje lodenice určené na stavbu veľkých vojnových lodí,” kriticky vyhlásili Američania. Čínski odborníci však poznamenali, že ruské lodenice už nie sú menšie ako tie veľké podniky, ktoré zostali na Ukrajine po rozpade ZSSR. Naznačuje sa tiež, že po nedávnej modernizácii, ktorá sa uskutočnila v „Zalive“, sú krymskí stavitelia lodí schopní poradiť si s akoukoľvek zložitosťou….

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov