ilustračné foto
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj,

Vojnový veterán: Americká vášeň vyzbrojovať vojakov mizernými puškami nás stála ohromujúci počet úmrtí

USA, 7.December 2020 (AM) – Americký vojak Robert Scales ocenil prednosti legendárneho sovietskeho AK-47 oproti samopalu M-16 americkej armády. Jeho článok bol publikovaný v časopise The Atlantic.


 

Scales si spomenul na vietnamskú vojnu, v ktorej bojoval. V tejto bitke boli Američania, ktorí sa opevnili vo výške, napadnutí Vietnamcami vyzbrojenými “úžasne spoľahlivými a odolnými útočnými puškami AK-47”. Niekoľko hodín sa škriabali na vrchol, tiahli svoje sovietske samopaly a potom zahájili smrtiacu paľbu na amerických vojakov, ktorým sa v najdôležitejším okamihu zasekli ich M-16.

“Dodnes ma prenasleduje obrázok: traja moji vojaci, ktorí ležia na rozobratých puškách, ktoré sú zaseknuté a oni sa ich zúfalo snažia vyčistiť,” spomína Scales.

Uviedol, že zbraň, ktorá takmer pred pol storočím zabíjala jeho spolubojovníkov vo Vietname, prešla niekoľkými úpravami a doteraz zabíja Američanov v Afganistane.

 

 

Scales tiež zdôraznil, že ťažká práca pešiaka na bojisku závisí na mnohých faktoroch, najmä na spoľahlivosti ručných strelných zbraní počas boja. Akákoľvek nevýhoda, alebo stratená výhoda znamená smrť. Zaseknutý náboj môže vynulovať obrovské prednosti drahých amerických leteckých a námorných zbraňových systémov, ktoré by mali podporovať pechotu v boji, píše autor.

 

“Ak životy tak veľkého počtu ľudí závisia na vytvorení lacného kovového a plastového predmetu v hodnote tisíc dolárov a vážiaceho menej ako tri kilogramy, tak prečo nemôže najbohatšia krajiny sveta poskytnúť svojim vojakom kvalitné zbrane?” Pýta sa Scales.

Odborník vysvetľuje, že M-16 sa zasekáva kvôli osobitosti mechanizmu, ktorú “nemožno odstrániť žiadnou militarizáciou a úpravami”. V puške sa nábojnica privádza zo zásobníka do nábojovej komory pomocou energie plynov vypúšťaných z otvoru hlavne, keď ňou prechádza strela. Plyny vypúšťané z kanálika hlavne tenkou hliníkovou odvzdušňovacou rúrkou vytvárajú tlak, ktorý vrhá záver späť. Kvôli tejto chybe sa mechanizmus záveru voľne pohybuje vnútri pušky, takže všetok prach, nečistoty, a dokonca aj zvyšky prachu povedú k zaseknutiu záveru a celej pušky .

Na rozdiel od M16 má sovietsky AK-47 pevnú plynovú piestnicu pripojenú k záveru. Tlak hnacích plynov vypúšťaných z hlavne tlačí na driek a na záver ako celok a pevné zaistenie hlavne pomocou záveru je zárukou, že ani nečistoty, ani prach nebudú rušiť funkciu zbrane. Vďaka spoľahlivosti mechanizmu AK-47 môže ruský pešiak nepretržite strieľať 140 striel za minútu. Rýchlosť streľby upravenej verzie pušky M-16 je polovičná, upresňuje autor.

“Americká vášeň vyzbrojovať vojakov mizernými puškami nás stála ohromujúci počet úmrtí, ktorým bolo možné predísť,” uzavrel Scales.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov