Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Krmivo pre tanky Leopard za pol miliardy euro: Rheinmetall bude zásobovať muníciou Bundeswehr

Nemecko, 19.December 2020 (AM) – Spoločnosť Rheinmetall získala od nemeckého Bundeswehru rozsiahlu rámcovú zákazku na dodávku tankovej munície. V súlade s dohodou ide o celkovo 203 000 kusov ostrej a cvičnej munície kalibru 120 mm x 570, ktorú Rheinmetall bude priebežne dodávať až do roku 2028.


 

Tento druh munície sa napríklad používa na streľbu z hlavnej výzbroje tanku Leopard. Rámcová dohoda predstavuje objem predaja v hodnote až 556 miliónov eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. V rámci prvej časti zákazky, ktorej realizáciou bol Rheinmetall poverený na začiatku decembra tohto roka, spoločnosť do konca tohto roka dodá 15 000 kusov munície DM88. Táto samotná prvá časť celkovej zákazky dosahuje hodnotu 26,5 milióna eur vrátane DPH.

 

Rámcová zmluva zahŕňa dodávku celkovo 19 000 kusov munície DM11, 95 000 kusov nábojov DM88 a 89 000 kusov munície DM98. Model DM11, vyvinutý spoločnosťou Rheinmetall, je viacúčelová programovateľná tanková munícia, ktorú možno naprogramovať tak, aby detonovala pri náraze (či už s alebo bez časového oneskorenia) alebo vo vzduchu. DM98 je sprievodná plnohodnotná cvičná munícia, ktorá sa vyznačuje zníženým dosahom a nižšími nákladmi, ale inak disponuje porovnateľnými balistickými vlastnosťami. Podkaliberná DM88 je cvičnú verziou priebojnej munície DM63-KE, ktorú používa Bundeswehr.

 

Zmluva ponúka – v rámci trvalo udržateľnej výroby týchto troch typov munície po celú dobu trvania dohody a ich prakticky okamžitej dostupnosti vo veľmi krátkom časovom úseku – tiež významné nepriame výhody pre ďalších užívateľov 120 mm kanónu s hladkou hlavňou; najmä v oblasti logistiky. Rámcová dohoda pre Rheinmetall zaručuje na nasledujúcich osem rokov základné využitie výrobných kapacít.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov