Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Americký námorníci: Čína a Rusko sú hlavná hrozba v nadvláde na mori

USA, 20.December 2020 (AM) – Rusko a Čína sú dve hlavné “hrozby” v nadvláde na mori v ére “globálneho mieru a prosperity”. Vychádza to zo správy amerického námorníctva, Pobrežnej stráže USA a Námornej pechoty Spojených štátov amerických s názvom Výhoda na mori.


 

V dokumente sa uvádza , že Spojené štáty plánujú potlačiť “agresívne kroky” Moskvy a Pekingu s cieľom dominancie na kľúčových medzinárodných námorných trasách.

“Sme svedkami ich rastúcej skúsenosti a agresivity,” uvádza sa v správe.

Autori dospeli k záveru, že Rusko a Čína sa údajne nedokázali “stať zodpovednými vodcami prispievajúcimi ku globálnej bezpečnosti” a teraz ich uznávajú ako “kľúčových súperov”. Správa zároveň uvádza, že Čína predstavuje pre USA z dlhodobého hľadiska strategickú hrozbu.

„Čierna smrť“: prečo sa ruskej námornej pechoty obávajú po celom svete

O hrozbe Ruska pre Spojené štáty sa predtým vyjadril kandidát na post prezidenta Spojených štátov amerických za Demokratickú stranu, Joe Biden. Ten označil Rusko za najväčšiu hrozbu pre USA na medzinárodnej scéne. Podľa neho navyše budúcnosť rusko-amerických vzťahov závisí na Spojených štátoch.

“Domnievam sa, že práve teraz je tou najväčšou hrozbou pre Ameriku, pokiaľ ide o narušovanie našej bezpečnosti a spojenectvo, Rusko. Po druhé si myslím, že Čína je najväčším konkurentom, “vyhlásil Biden v rozhovore pre americkú komerčné televíznu sieť CBS.

Taktiež dodal, že budúcnosť rusko-amerických vzťahov závisí na Spojených štátoch. Podľa jeho slov prístup Washingtonu určí, či tieto krajiny zostanú aj naďalej konkurenciou, alebo to prerastie vo “vážnejšiu rivalitu z hľadiska pomeru síl”.

 

Už skôr v októbri kandidátka Demokratickej strany na úrad viceprezidentky v prezidentských voľbách 2020 Kamala Harrisová sľúbila, že Biden “prinúti Rusko k zodpovednosti” za akúkoľvek hrozbu americkým vojskám. Sám Biden už skôr vyhlásil, že sa Moskva najaktívnejšie snaží ovplyvniť voľby v USA , a preto je považovaná za hlavnú hrozbu.

Ponorkovú flotilu amerického námorníctva predbehne Čína do roku 2030

Rusko je veľká mocnosť vďaka profesionalizmu armády, ktorý umožňuje riešiť zadané úlohy, prezradil zasa predseda Výboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley. “Rusko je veľká mocnosť. O tom niet žiadnych pochýb vďaka jeho možnostiam. (…) Ruskí vojaci sú veľmi dobrí, bez pochýb, “konštatoval. Venoval pozornosť tomu, že ruskí vojaci sú schopní nachádzať netradičné riešenie situácií, ruských vojakov pritom označil za výzvu a hrozbu pre USA. Generál vysoko ocenil kybernetické možnosti ruskej armády a tiež bojovú pripravenosť letectva a kozmických síl, pozemných vojsk a námorníctva.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov