Bojové vozidlo Lynx
Aktuality, Pozemná technika,

Najväčšia vojenská investícia v Maďarsku – budú vyrábať bojové vozidlá Lynx

Maďarsko, 22.December 2020 (AM) – Vo štvrtok 17. decembra bol položený základný kameň továrne Lynx v Zalaegerszegu. Ide o najväčšiu vojenskú investíciu v krajine. Na položení základného kameňa tohto závodu bol tiež prítomný minister obrany Tibor Benkő, generálplukovník Ferenc Koro, veliteľ maďarských ozbrojených síl, minister pre inovácie a technológie László Palkovics a vládny komisár pre rozvoj obrany Gáspár Maróthy.


 

V auguste tohto roka podpísala maďarská vláda dohodu s nemeckou spoločnosťou Rheinmetall, na základe ktorej bude v Maďarsku založený spoločný podnik na výrobu bojových vozidiel pechoty Lynx. V septembri podpísali generálplukovník Ferenc Koro, veliteľ maďarských ozbrojených síl, a Armin Papperger, generálny riaditeľ spoločnosti Rheinmetall, zmluvu s maďarskými ozbrojenými silami na výrobu celkovo 218 bojových vozidiel Lynx KF41. Na jej základe bude väčšina vozidiel, 172 kusov, vyrobená v továrni v Zalaegerszegu.

 

Pri položení základného kameňa minister obrany Tibor Benkő zdôraznil, že bezpečnosť maďarského ľudu je pre vládu prvoradá. Šéf ministerstva poukázal na to, že sa jedná o obrovský krok vpred pre župu Zala i pre celé Maďarsko. „Položenie základného kameňa továrne na Lynx predstavuje otvorenie rozsiahlych investícií a rozvoja, ktoré sú dôležité nielen pre mesto a región, ale pre celú krajinu. Podarilo sa nám dosiahnuť to, že k nám vzhliadajú naši spojenci v NATO,” uviedol minister obrany a dodal, že závod Lynx nie je prvou, ale ani poslednou vojenskou investíciou v krajine. Naopak ide o dlhodobé príležitosti, pretože rozvoj vojenského priemyslu môže byť impulzom pre rozvoj ďalších priemyselných odvetví.

 

Vo svojom prejave generálplukovník Ferenc Koro, veliteľ maďarských ozbrojených síl, zdôraznil nový prístup, ktorý slúži ako základ programu rozvoja obrany a ozbrojených síl, čo sa odráža v technickom rozvoji aj v spôsobe myslenia. „Táto investícia je zárukou, že maďarské ozbrojené sily budú môcť v plánovanom čase prevziať bojové vozidlá pechoty vyrobené na príslušnej úrovni. Vďaka spolupráci s Rheinmetall vytvoríme silnejšiu a schopnejšiu maďarskú armádu, ktorá zodpovedá výzvam súčasnosti,” uviedol a zdôraznil, že použitie bojového vozidla pechoty Lynx umožní armáde včas a efektívnym spôsobom reagovať na rýchlo sa meniace bezpečnostné prostredie. Generálplukovník Ferenc Koro dodal, že miestny závod a testovacie centrum budú mať pozitívny vplyv na trh práce a tiež prispejú k rozvoju ekonomiky.

 

Gáspár Maróthy, vládny komisár zodpovedný za vývoj obrany, oznámil, že vláda uzatvára dlhodobú dohodu so spoločnosťou Rheimetall s cieľom ďalšieho rozvoja maďarského vojenského priemyslu. Na základe zmluvy budú v blízkej budúcnosti vo Várpalote zriadené dva vojenské priemyselné závody. Jedným z nich bude továreň na výbušniny, ktorá uspokojí nielen domáce, ale aj európske potreby, zatiaľ čo druhá začne vyrábať muníciu veľkého kalibru a integruje do svojho výrobného procesu skôr nadobudnutú výrobnú kapacitu muničnej fabriky Hirtenberger. Memorandum o porozumení podpísali vládny komisár pre rozvoj obrany Gáspár Maróthy, minister pre inovácie a technológie László Palkovics, generálny riaditeľ spoločnosti Rheinmetall Armin Papperger, a Alexander Sagel, riaditeľ divízie zbrane a streliva skupiny Rheinmetall.

 

Základný kameň budúcej továrne na výrobu obrnencov v priemyselnom parku Zalaegerszeg symbolicky vyzdvihol na svoje miesto jeden z viacúčelových vrtuľníkov H145M zakúpených v rámci Programu rozvoja obrany a ozbrojených síl.

 

Lynx – modulárne flexibilné vozidlo pre budúcnosť

Rodina vozidiel Lynx sa skladá z niekoľkých flexibilných modulov a zostáv vhodných pre najrôznejšie misie. To znamená, že základné vozidlo môže byť konfigurované ako bojové vozidlo pechoty, obrnený osobný transportér, veliteľská stanica či poľná ambulancia. Zmena z jednej konfigurácie na druhú môže byť navyše vykonaná v priebehu niekoľkých hodín. Uniformné nastavenie základného vozidla v rámci celého systému vedie k výraznému zníženiu nákladov na životný cyklus a súbežne umožňuje užívateľom zmenu taktických požiadaviek a využitie nových schopností vozidla podľa potreby. Výrazná schopnosť prežitia, mobilita a smrtiaci účinok – to je Lynx, nechýba ani veľký potenciál pre rast, a to aj v oblasti celkovej hmotnosti.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov