Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Japonská odpoveď na čínsku silu: Bude stačiť rekordný vojenský rozpočet ?

Japonsko, 23.December 2020 (AM) – Vláda japonského premiéra Jošihida Sugu schválila v pondelok deviaty po sebe idúci nárast vojenských výdavkov, ktorým sa financuje vývoj pokročilého stealth stíhača a protilodných rakiet dlhšieho doletu, ktoré majú čeliť rastúcej čínskej vojenskej sile.


 

Ministerstvo obrany získa za rok začínajúci v apríli rekordných 5,34 bilióna jenov (51,7 miliárd dolárov), čo predstavuje nárast o 1,1% oproti tomuto roku. Vďaka veľkej väčšine Sugovho kabinetu v parlamente je uzákonenie rozpočtu takmer isté. Suga pokračuje v kontroverznej vojenskej expanzii, ktorá sleduje jeho predchodcu Šinzó Abeho, aby japonským jednotkám poskytol nové lietadlá, rakety a lietadlové lode s väčším doletom a účinnosťou proti potenciálnym nepriateľom hlavne susednej Číny.

 

Čína plánuje v tomto roku zvýšiť svoje vojenské výdavky o 6,6%, čo je najmenší nárast za posledné tri desaťročia.

 

Japonsko kupuje rakety dlhšieho doletu a zvažuje vyzbrojenie a výcvik svojej armády na útok na vzdialené pozemné ciele v Číne, Severnej Kórei a ďalších častiach Ázie. Plánovaná stíhačka, prvá za tri desaťročia, by mala stáť okolo 40 miliárd dolárov a hotová bude v 30. rokoch 20. storočia. Tento projekt, ktorý povedie spoločnosť Mitsubishi Heavy Industries Ltd s pomocou spoločnosti Lockheed Martin Corp, získa v novom rozpočte 706 miliónov dolárov.

 

Japonsko vynaloží 323 miliónov dolárov na začatie vývoja protilodnej rakety dlhého doletu na obranu svojho juhozápadného ostrovného reťazca na ostrove Okinawa. Medzi ďalšie veľké nákupy patrí 628 miliónov dolárov pre šesť stealth stíhačiek Lockheed F-35 vrátane dvoch variantov B s krátkym vzletom a vertikálnym pristátím (STOVL), ktoré budú operovať spolu s prestavaným nosičom vrtuľníkov.

 

Armáda tiež získa 912 miliónov dolárov na stavbu dvoch kompaktných vojnových lodí, ktoré môžu operovať s menším počtom námorníkov ako konvenčné torpédoborce, čo zmierni tlak na námorníctvo, ktoré sa snaží nájsť regrútov v starnúcej populácii. Japonsko tiež chce, aby dve nové vojnové lode získali nové výkonné radary Aegis pre obranu a protiraketovú obranu, ktoré majú až trojnásobný dosah ako staršie modely. Vláda zatiaľ neodhadla náklady na plán, ktorý nahrádza projekt výstavby dvoch pozemných staníc Aegis Ashore  zrušený v júni.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov