.
Aktuality, Pozemná technika,

USA : Tank Abrams znovu ožíva

 


USA, 23.December 2020 (AM) – Americká armáda oznámila spoločnosti GLDS kontrakt v hodnote 4,62 miliárd dolárov na modernizáciu tankov Abrams. Zatiaľ čo sa US Marine Corps rozhodla opustiť svoje tanky M1 Abrams, US Army zmodernizuje tie svoje tak, že ich uvedie do štandardu M1A2 SEPv3 (alebo M1A2C). Na tento účel boli práve schválené dve zmluvy.

18. decembra Pentagón potvrdil kontrakt so spoločnosťou General Dynamics Land Systems na 4,62 miliárd dolárov na modernizáciu bližšie neurčeného počtu tankov Abrams M1A2 do júna 2028.

.

Táto modernizácia Abramsu spočíva v zdokonalení ich balistickej ochrany a riadenia paľby. Tiež bude vymenený systém distribúcie paliva a pridajú k tomu aj ďalší elektrický agregát. Američania nezabúdajú ani na nutnosť modernizácie riadiaceho počítačového systému a preto bude, alebo by aspoň mal byť aj tento vymenený za úplne nový s dokonalejšou architektúrou. Čo sa týka zbraní, vynovený Abrams by mal byť vybavený diaľkovo ovládaným zbraňovým systémom CROWS (Common remotely operated weapon system), CREW Duke V3 proti IED (Improvised Explosive Devices) a rôzne vyspelé optronické snímače.

.

Okrem toho teraz majú ADL [Ammunition Data Link], ktorý im umožňuje strieľať novú muníciu, napríklad M829A4 a multimódové fragmentačné výbušné náboje M1147 AMP. A nakoniec by po vylepšení mala byť aj ich údržba jednoduchšia.

Obava je, že Abrams-y naberú ešte viac na váhe a prekročia 70 ton, čo si bude vyžadovať tiež vylepšenie určitých mechanických častí, ako je prevodovka a motor. Táto váha je skutočne gigantická a v ťažkom teréne, alebo v podmienkach vyšších hôr môžu byť tieto tanky aj napriek ich vynikajúcemu pancierovaniu ľahkou korisťou aj pre “bojovníkov z doby kamennej”. Preto ich použitie v takých podmienkach zostáva na zváženie.

Problém veľkej hmotnosti sa prejaví, až pri konkrétnych bojových úloháchch. Skúsení, dávajú často krát prednosť ľahšiemu tanku, ktorý im zabezpečí (aspoň zvyčajne) lepšiu mobilitu, ktorá je pri boji veľmi dôležitý parameter. Nehybná pevnosť je vždy ľahkou korisťou. Napríklad na hranici India – Čína vidíme nutnosť používania ľahších tankov. Rovnako je výhodnejšie používanie ľahkých tankov aj v mokrom teréne.

.

Pokiaľ ide o pohon, spoločnosť Honeywell získala kontrakt v hodnote 1,1 miliardy dolárov na dodávku motorov AGT1500 s výkonom 1 500 koní. Dosť na to, aby M1A2 SEPv3 Abrams mohol ísť rýchlosťou až 70 km / h. Táto rýchlosť je ako u všetkých tankov len orientačná a je priamo úmerná terénu v ktorom sa nachádza.

V decembri 2015 už americká armáda zadala spoločnosti GLDS kontrakt na modernizáciu modelu M1A2 SEPv2 na štandard M1A2 SEPv3 vo výške 92,2 milióna dolárov. Prvá vzorka bola dodaná v októbri 2017. Hneď na to, bola oznámená nová objednávka ďalších 45 kusov.
Nakoniec nasledovali ďalšie dva: jeden v júli 2018 s konverziou 100 M1A1 na štandard M1A2 SEPv3, druhý v januári 2019 so 174 ďalšími jednotkami v hodnote 714 miliónov dolárov.

Podľa The Military Balance 2020 mala americká armáda v roku 2019 1 605 M1A2SEPv2, 750 M1A1 a 34 M1A2 SEPv3. Do rezervy vložených asi 3 300 Abrams-ov.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov