.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko rozširuje svoju prítomnosť v Afrike: do SAR vyslalo ďalších 300 vojenských inštruktorov

Rusko vyslalo ďalších 300 inštruktorov, aby pomohli Stredoafrickej republike v posilňovaní obranných schopností pri výcviku vojakov národnej armády, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.


 

“Rusko v rámci pomoci Bangui pri posilňovaní obranyschopnosti Stredoafrickej republiky pohotovo reagovalo na žiadosť jej vedenia a vyslalo ďalších 300 inštruktorov k výcviku vojakov národnej armády. Ruská strana zaslala oznámenie výboru Bezpečnostnej rady OSN podľa rezolúcie č. 2127 o sankciách proti Stredoafrickej republike, “uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vláda SAR v sobotu obvinila bývalého prezidenta Françoisa Bozizeta z pokusu o štátny prevrat. Vyhlásenie bolo urobené v súvislosti s tým, že tri hlavné povstalecké skupiny pôsobiace v krajine oznámili, že spoja svoje sily proti vláde pred parlamentnými a prezidentskými voľbami naplánovanými na 27. decembra.

Ruský veľvyslanec v Stredoafrickej republike Vladimir Titorenko už skôr oznámil agentúre RIA Novosti, že nedošlo k pokusu o štátny prevrat, pretože sa rebeli nedostali do hlavného mesta. Vysvetlil, že bývalý prezident Bozizé sa nehľadiac na rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý mu nedovolil kandidovať v prezidentských voľbách, začal stretávať s vodcami opozície a vedením ozbrojených skupín a podnecovať obyvateľov k vzbure.

Situácia vo Stredoafrickej republike sa vyhrotila začiatkom decembra 2013, kedy v Bangui vypukli strety medzi ozbrojencami bývalej islamskej skupiny Seleka a kresťanskými rebelmi, ktorí sa im postavili. Podľa údajov OSN z konca júla 2018 bolo počas konfliktu nútených opustiť svoje domovy až milión ľudí, asi šesť tisíc ľudí zahynulo.

 

6. februára 2019 podpísala vláda SAR a zástupcovia ozbrojených skupín po takmer dvoch týždňoch rokovaní v Chartúme mierovú dohodu, ktorej cieľom je ukončiť dlhodobý konflikt v krajine. Strany sa dohodli, že organizácia slobodných a inkluzívnych volieb je jediným spôsobom, ako zabezpečiť meniteľnosť moci v krajine. Vláda sa navyše zaviazala zabezpečiť slobodu zakladania strán alebo politických hnutí. Takisto bolo rozhodnuté o vytvorenie nevyhnutných podmienok k dobrovoľnému návratu utečencov.

 

Ozbrojení rebeli v Stredoafrickej republike (SAR) dobyli mesto Bambari na juhu krajiny, uvádza agentúra France-Presse s odvolaním sa na vedenie mesta a zástupca vlády.

“Mesto (Bambari – pozn. Red.) Je pod kontrolou ozbrojených skupín. Nie sú vidieť žiadne prejavy násilia voči obyvateľom, “povedal agentúre primátor Abel Matchipata.

 

Vysoký štátny úradník takisto potvrdil, že sa rebeli zmocnili štvrtého najľudnatejšieho mesta v krajine, 380 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Bangui. Ruské ministerstvo zahraničia ešte predtým v utorok vyzvalo všetky politické sily v Stredoafrickej republike k dialógu a mierovému urovnaniu otázok súvisiacich s prípravou volieb.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov