.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Irán má pre svoje gardy pripravenú novú bojovú pušku – silne pripomínajúcu nemecké zbrane

Irán, 28. december 2020 (AM) – Vďaka snímkam zverejneným tlačovou agentúrou prepojenou s iránskymi Revolučnými gardami (IRGC) je teraz rozsah masovej výroby ručných zbraní v Iráne ľahšie čitateľný. Podľa všetkého sa štátne továrne Islamskej republiky môžu pochváliť výrobou najrôznejších pechotných zbraní, pričom sa neobmedzujú iba na pušky a pištole.


 

Keď vysoký predstaviteľ iránskeho námorníctva koncom septembra navštívil zbrojovku, ukázal sa mu závideniahodný katalóg, ktorý obsahoval všetky mysliteľné ručné zbrane, od minigunov až po prenosné protitankové raketomety. Špecifickou črtou bola puška typu AR, ktorá pri bližšom preskúmaní je novou strelnou zbraňou, aká sa zatiaľ neobjavila.

 

Zatiaľ nepomenovaná karabína má na svojom konte dve verejné vystúpenia: na septembrovej výstave v továrni a potom začiatkom decembra na ďalšej výstave. Fotografie, ktoré iránske médiá zverejnili pri obidvoch príležitostiach, odhalili podobnosť s Heckler & Koch 417, čo je vzhľadom na dlhoročnú históriu výroby nemeckých strelných zbraní v Iráne nie príliš prekvapivý vývoj, ale aby bolo jasné, nová karabína je nelicencovanou kópiou, ktorá má iba vonkajšie podobnosti. Napriek tomu je výber kopírovania HK417 zaujímavý. Iránsky štátny vojenský priemysel začal v 90. rokoch minulého storočia reprodukovať pušky typu AR na základe čínskej „CQ“ – slabej napodobeniny M16A2 – a neskôr ich vylepšili, aby vyhovovali požiadavkám špeciálnych síl IRGC.

 

HK417 je stavaný pre muníciu 7,62 x 51 mm, čo z nej robí bojovú pušku s možnou prestavbou na ľahkú odstreľovaciu pušku. Jej nelegálny iránsky analóg je tiež bojovou puškou vzhľadom na zväčšený zásobník pre 20 nábojov. Súdiac podľa výstav, kde sa tento iránsky klon HK417 objavil, už existuje puška podľa vzoru AR, ktorá je určená pre rovnaké ťažké strelivo. Iránsky klon HK417 má oproti pôvodnému určité vonkajšie rozdiely; jeho predný úchyt skrývajúci hlaveň má iba horné a spodné koľajnice na pripevnenie príslušenstva. Samotná hlaveň vyzerá ako 17 palcov dlhá s trojbodovou úsťovou brzdou.

 

Objavenie ďalších variantov tejto iránskej bojovej pušky nie je ani zďaleka neočakávané. Tí istí výrobcovia, ktorí chrlia iránske nemateriálové pušky a kalašnikovy, sú schopní reprodukovať aj 40 mm podhlavňové  granátomety a sofistikované doplnky, ako napríklad nočné mieridlá s diaľkomerom.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov