Ilustračné foto
Aktuality, História,

Ako Sovieti obnovovali vojnou zničené hospodárstvo?

Rusko, 29. december 2020 (AM) – Vďaka krutej vojne mal ZSSR krajinu do Volgy v ruinách. Zničené bolo všetko. Ľudia žili v zemľjankach, štát mal milióny invalidov, desiatky tisíc bezprizorných detí, nesmierne počty rodín bez mužov. V krajine panoval vojnový hlad. Chlieb predávali na lístky, na otca-invalida 0,5 kg, na matku 0,3 kg a na dieťa 0,2 kg.


 

Sovietska povojnová rodina a celý národ žili v zúfalstve. Zdalo sa, že nijakým úsilím sa hladu a smrti už nedá vyhnúť. Ľudia z bezmocnosti spúšťali ruky… Stalin a jeho strana však napriek tomu prijali rozhodnutie o obnove štátu za štyri roky. Prioritne začali obnovovať ubytovanie a nasycovať národ.

 

Aby sa to podarilo, bolo treba presvedčiť ľudí, aby uverili vo svoje sily a schopnosti, niekedy aj prinucovať ľudí pracovať. Disciplína bola tvrdá: ak si sa raz omeškal s príchodom do práce – 6 mesiacov nútených prác, druhýkrát – väzenie, pracovný tábor. Autor článku uvádza, že v dedine, kde bývala jeho rodina, žilo v roku 1946 v zemľjankach okolo 40 000 rodín. K zime 1948 už ani jedna. Všetky rodiny sa vraj presťahovali do nových obydlí. Rovnako sa obnovovalo aj stravovanie obyvateľstva. Zároveň s obnovou kolchozov a sovchozov sa stimulovali aj príručné hospodárstva na dedinách.

 

Pri dedinskom soviete boli vytvorené komisie, úlohou ktorých bolo prinútiť ľudí produkovať potraviny. Komisia obchádzala rodiny a posudzovala, čím by kto mohol prispieť.

 

„Napríklad, prišli aj k nám,“ hovorí autor článku. „Náš dom bol pre štyri rodiny a každý byt mal záhradku 12 x 24 metrov. Komisia určila, že na tomto priestore môžeme chovať 2 prasiatka a 20 sliepok. Invalidnému otcovi sa navrhlo aby si vzal bezplatne teliatko, prasiatko i kurence a za peniaze krmivo. Zároveň sa s ním podpisovala dohoda, že otec musí v priebehu 6 mesiacov zadarmo odovzdávať štátu denne po 10 vajec, na jeseň odovzdať dve prasacie kože a od budúceho roku každý mesiac odovzdať po 5 litrov mlieka a po 0,5 kg masla. Neodovzdáš – väzenie, za krádež – gulag. Vyhnúť sa tomu nedalo. Buďte si istí, že všetci odovzdávali.“

 

O rok sme mali, tak ako aj susedia, neúrekom potravín: debny s nasolenou slaninou, domáce klobásy, syr, mlieko, vajíčka atď. A kto z nejakého dôvodu nedokázal získať tieto potraviny (lenivosť, zdochnutie zvierat…), proste išiel na trh a odovzdal štátu to, čo tam nakúpil.
Už dva roky po vojne, v zime v roku 1947 bol zrušený prídelový systém potravín na lístky, a každoročne, na konci februára a začiatkom marca sa znižovali ceny potravín. Pulty trhov sa prehýbali od potravín.

 

ON! Zakázal liberálom kradnúť. Tí mu to nikdy neodpustia

 

No a v roku 1950 Stalin zrušil aj spomínané dane, akty o povinnostiach a trestnú zodpovednosť za ne. Zároveň vyhlásil masovú amnestiu trestancov. Na slobodu sa dostali zlodeji, lenivci…
„Môj otec sa tak venoval svojmu hospodárstvu,“ spomína autor článku, „že v roku 1961 (pri Chruščovovi) plakal, keď mu zakázali mať vlastné hospodárstvo a musel odovzdať kravu i koňa na bitúnok.

 

Po Stalinovej smrti jeho oportunisti rehabilitovali nepriateľov ľudu, zničili ním vytvorený potravinový systém a ZSSR sa postupne dostával do potravinovej závislosti od Yankeov. Posledným štádiom bolo to, že im boli dobré aj „Bushove nožičky“ (spodné časti kuracích nôh), ktoré Američania príliš nejedia a nebyť Rusov, museli by ich vyhadzovať.“

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov