.
Aktuality, Námorníctvo,

Turci spustili na vodu druhú cvičnú hliadkovú loď pre katarské námorníctvo

Turecko, 30.December 2020 (AM) – Turecká lodenica Anadolu (ADIK) 24. decembra 2020 spustila na vodu „Al Shamal“ (QTS 92), druhú kadetskú cvičnú loď pre katarské námorné sily. Prvé plavidlo „Al Doha“ (QTS 91) bolo uvedené 9. októbra 2020. Dodanie má byť ukončené v roku 2021, zatiaľ čo druhé plavidlo bude dodané v roku 2022.


 

Katar zadal objednávku dvoch cvičných lodí z lodenice Anadolu v marci 2018 počas výstavy námornej obrany DIMDEX v Dauhá. Tieto výcvikové lode majú pridelené miesto pre teoretické a praktické výcvikové zariadenia kadetov a inštruktorov.

 

Tieto dve plavidlá teraz v Istanbule vybavujú lodenice Anadolu, ktoré sú strategickým partnerom tureckého ministerstva obrany pre program stavby lodí. Po dokončení a dodaní obojživelných lodí 8 LCT, 2 LST s 8 LCVP tureckému námorníctvu je lodenica dobre organizovaná, aby dodala lode CTS QENF iba za 36 mesiacov od udelenia kontaktu.

 

Vyrovnajú tureckú šabľu? Francúzsko nasadilo silnú flotilu vo východnom Stredomorí proti Turecku

 

Dve výcvikové lode kadetov majú dĺžku približne 90 metrov s výtlakom pri plnom zaťažení 1 950 ton. Okrem základného výcviku námorných kadetov bude mať CTS na zadnej časti heliport pre stredne veľké vrtuľníky a bude schopná poskytnúť výcvik účastníkov aj v bojovom manažmente. Tieto plavidlá môže katarské námorníctvo použiť aj na vykonávanie hliadok na mori ako vedľajšiu misiu. K dispozícii je ubytovanie pre 76 študentov a 8 inštruktorov, okrem bežnej posádky 66 námorníkov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov