Ion Antonescu so svojím vodcom
Aktuality, História,

Ako Rumuni nabádali Hitlera prepadnúť ZSSR

Rumunsko, 07. január 2020 (AM) – Rumunský premiér Ion Antonescu navádzal Hitlera na prepadnutie ZSSR nielen na jar 1941. Získaním bývalých rumunských území si chcel napraviť aj svoju neistú politickú pozíciu.


 

Aj to vyplýva z nedávno odtajnených archívnych materiálov zahraničnej rozviedky Ruska, ktoré boli zverejnené v polovici decembra v zborníku „Služba vonkajšej rozviedky Ruskej federácie. Dokumenty a svedectvá“.

 

Medzi dokumentmi je aj šifra z 9. 5. 1941, ktorá bola poslaná z Berlína do Moskvy rezidentom sovietskej vonkajšej rozviedky v Nemecku Amajakom Kobulovom, skrývajúcim sa za volačkou „Zachar“. Hovorí sa v nej o správe legendárneho nemeckého agenta sovietskej rozviedky podplukovníka Harro Schulze-Boysena (operačný pseudonym „Staršina“), ktorý bol antifašistom a pracoval v nemeckom ministerstve letectva.

 

„Staršina mal možnosť prečítať si Antonescuove memorandum pre Hitlera a Goringa. Dokazuje v ňom nevyhnutnosť napadnutia ZSSR na jeseň tohto roka,“ písal Kobulov. Ako dôvody vojny proti ZSSR sú v memorande „zopakované rovnaké dôvody, o ktorých sa hovorilo o nevyhnutnosti vojny aj v nemeckých kruhoch, konkrétne na jar tohto roka, hlavne: vojna s Anglickom sa stáva obťiažnou, Nemecko si musí zabezpečiť surovinovú a potravinovú základňu, akou je Ukrajina, musí si zabezpečiť vstup do Čierneho mora, reagovať na boľševické nebezpečenstvo, ktoré narastá s posilňovaním vojenskej a priemyselnej sily ZSSR“.

 

„V memorande sú spomenuté aj dôvody, že s vojnou treba začať na jar, aby Rusi nemohli spáliť obilie, ktoré je v tom čase ešte nedozreté, alebo sa zatiaľ vôbec neujalo. S analogickými úvahami sa Antonescu obracal na Hitlera a Goringa už v novembri minulého roka (rozumej 1940), v marci tohto roka a teraz opäť,“ dodal rezident.

 

Kobulov poznamenal, že Staršina predpokladal, že „táto téma bola hlavnou aj pri ostatnom stretnutí Goringa s Antonescu vo Viedni“. „Ďalej Staršina uvádza, že z rumunského generálneho štábu sú po celý čas vysielané informácie o vojenských prípravách ZSSR, o presunoch vojenských útvarov, o podujatiach sovietskej vlády, ktoré majú jednoznačne presvedčiť Nemecko, aby preventívne zaútočilo proti ZSSR i o ľahkosti vojny s ním,“ písal Zachar.

 

Nemecko bolo napríklad informované aj o tom, že „nedávno sa v Besarábii konali veľké roľnícke nepokoje proti sovietskej moci“ a že tieto boli vraj kruto potlačené Červenou armádou (hoci v skutočnosti sa nič také neudialo). „V Staršinovom úrade považujú situáciu Antonesca za mimoriadne vratkú a nazdávajú sa, že jej upevnenie môže byť dosiahnuté len vďaka vonkajším úspechom Rumunska, konkrétne návratom jeho bývalých úradov,“ informoval Moskvu Kobulov.

Vladimír Mikunda podľa ria.ru

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov