Prototyp Lotos 120mm SPG
Aktuality, Pozemná technika,

Rusi najnovšej samochodke hovoria, ako o: „Nepríjemnom prekvapení pre NATO“

Rusko, 11. január 2021 (AM) – Ruskí výsadkári sa chystajú prijať do výzbroje delostreleckú samochodku 2S42 „Lotos“ a po previerkach ju vychvaľujú slovami: spoľahlivosť, overená presunmi na veľké vzdialenosti (400 km), mobilita a pôsobivá palebná sila (14 výstrelov za minútu zo 120 mm hlavne, palebný priemer cca 55 granátov).


 

 

Samochodka bol verejnosti po prvýkrát predvedená v roku 2017, projektovaná bola od roku 2009. „Lotos“ má zameniť mínomet „Nona“, ktorý bol zaradený do výzbroje na konci 1970-tych rokov. „Lotos“, ako každá výsadkárska technika dokáže plávať a prekonávať vodné prekážky.

 

Lotos, ktorý má váhu 18 ton, sa pohybuje na podvozka BMD-4M a môže byť vysadený z lietadla spolu s posádkou a v bojovej pohotovosti. Väčšina operácií, ktoré sú potrebné na prípravu dela kalibru 120 milimetrov k streľbe, je automatizovaných. S delom sa používa digitálny zameriavač. Naviac je Lotos vyzbrojený dištančne riadeným guľometom kalibru 7,62 milimetrov a disponuje účinnou obranou proti vysoko presným zbraniam. Posádku tvoria štyria vojaci.

 

Konštruktéri sa osobitne venovali bezpečnosti obsluhy. Odľahčené brnenie ju uchráni pred guľometmi veľkého kalibru, pred črepinami a aj od vysokopresných zbraní. „Lotos“ je totiž vybavený indikátormi, ktoré odhalia, že sa naň zamerali protitankové prostriedky protivníka.

 

Na túto inteligentnú obranu automaticky reagujú jeho odpaľovacie zariadenia aerosolových granátov, ktoré sa navádzajú na zdroj žiarenia. Tie Lotos rýchlo zahalia do hustej dymovej clony, ktorá zmýli vysokopresné rakety protivníka, orientujúce sa v laserovom a infračervenom pásme.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov