Americká námorná pechota povoľuje všeobecné používanie tlmičov pre ručné zbrane svojich peších jednotiek
Aktuality, Námorníctvo,

Americká námorná pechota schválila používanie tlmičov

 


USA, 13. január 2021 (AM) – USMC (US Marine Corp) oznámilo svoje rozhodnutie vybaviť všetky útočné pušky svojich peších jednotiek zvukovým moderátorom (nazývaným tiež tlmič) už pred piatimi rokmi po ukončení štúdie zameranej na dopad dôsledkov hromadného používania tohto doplnku.

Pre účely experimentu bola vyčlenená jedna rota. Cieľová zbraň bola útočná puška M4 (odvodená od M16) a guľomet M2
A tento koncept bol nedávno testovaný v cvičení Exercise Sea Dragon, v ktorom bol každý mariňák (vojak US Marine) vybavený novou puškou M27 (americké označenie HK-416) s tlmičom a najnovšou optikou.

„Pozitívna spätná väzba z týchto skúseností bola hlavnou hnacou silou nákupu tlmičov,“ vysvetľuje USMC. „Tlmiče ručných zbraní sú navrhnuté tak, aby znižovali hluk, záblesk a spätný ráz. Ich rozsiahle uvedenie do prevádzky so svojimi nespočetnými výhodami je skvelým momentom,“dodal zástupca USMC.

Existuje niekoľko dôvodov pre toto rozhodnutie. Jeden z nich je zníženie hluku zbrane o 30 až 40 decibelov, čo môže výrazne vylepšiť nenápadnosť. Hluk streľby s tlmičom sa úplne ináč šíri v priestore a pre nepriateľa bude omnoho ťažšie lokalizovať kde sa nachádza útočník. V lese sa streľba zvyčajne ozýva zo všetkých strán a preto aj bez tlmiča je relatívne ťažké určiť pozíciu strelca. Podľa USMC to však nie je hlavná výhoda. Tou je, že uľahčuje komunikáciu medzi bojovníkmi medzi nimi počas streľby. To sú chvíle, v ktorých je skutočne dosť ťažké počuť niekoho na 4 metre.

Preto ak je skupina vojakov roztrúsená niekedy aj na vzdialenosť 100 metrov, komunikácia medzi nimi je veľmi obtiažna. Buď kvôli zachovaniu ticha pri misiách s efektom prekvapenia, alebo počas paľby, keď všetci strieľajú a hluk výstrelov prekrýva všetky hlasy. S tlmičmi sa preto dá efektívnejšie komunikovať, vydávať rozkazy a riadiť streľbu. Tak to vysvetlil generál John Love.

Tlmič navyše spomaľuje emisie plynov a zároveň obmedzuje spätný ráz a pohyb hlavne. Vďaka tomu môže byť strelec presnejší a uľahčuje mu to koncentráciu na streľbu.

A nakoniec ďalšia, nezanedbateľná výhoda sa týka zdravia vojakov. Široké použitie tlmičov bude mať ďalšiu výhodu v znižovaní nárokov na stratu sluchu u veteránov, uvádza USMC. Priali by sme si, aby boli námorníci schopní počuť ešte mnoho rokov aj po ukončení služby. Práve používanie tlmičov to umožní, uzatvára zástupca USMC. [Dodatok redaktora: Z vlastnej skúsenosti viem, že mi neuveriteľne prekážali štuple do uší počas streľby. Nedokázal som sa sústrediť. Strieľal som preto v drvivej väčšine len bez ochrany do uší a následky nesiem natrvalo.]

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov