.
Aktuality, História,

Po stopách nepolapiteľného denníka Hitlerovho dôverníka

tých 400 odhaľujúcich rukopisných strán. Denník nacistického teoretika Alfreda Rosenberga, ktorého názory na rasy sa stali pravdepodobne jedným zo stimulov likvidácie židov Hitlerom, zmizol po tom, ako jeho autora obesili v Norimbergu“, uviedol Serge F. Kovaleski v The New York Times v roku 2016.


 

„Vyslúžilý agent FBI Robert Wittman, špecializujúci sa na návrat ukradnutých umeleckých artefaktov a bývalý hlavný archivár Memoriálneho múzea holokaustu (USA) H. Meier, potrebovali 12 rokov na to, aby ho vystopovali“.

 

Alfred Rosenberg

 

O nájdení denníka, ktorý sa dnes nachádza v Múzeu holokaustu, sa svet dozvedel pred takmer desiatimi rokmi. Avšak to, čo ho pomohlo nájsť, o pátraní po ňom pod prikrytím… prezrádza kniha z vydavateľstva Harper “The Devil’s Diary: Alfred Rosenberg and the Stolen Secrets of the Third Reich” (“Denník diabla: Аlfred Rosenberg a ukradnuté tajomstvá Tretej ríše“) od bývalého agenta FBI Roberta Wittmana a novinára Davida Kinneyho. Vraj sa to podobalo lovu tigra za chvost, tvrdí Wittman.

 

„Denník sa považuje za federálne vlastníctvo, no vyšetrovatelia oznámili, že norimberský prokurátor R. Kempner si ho po skončení tribunálu ponechal. Po jeho úmrtí v roku 1993 dediči odovzdali Múzeu holokaustu mnohé dokumenty, no denník sa medzi nimi nenachádzal“, hovorí sa v článku.

 

Nakoniec sa vďaka nápovedi bývalej sekretárky a Kempnerovej milenky objavila verzia, že denník môže mať newyorský vedec Herbert Richardson. Ten agentom národnej bezpečnosti povedal, že o artefakte nič nevie, no po predvolaní pred Veľkú porotu denník cez svojho advokáta odovzdal so zdôvodnením, že sa nachádzal medzi doteraz nespracovanými dokumentmi. Advokát to okomentoval, že „Richardson je vedec a vydavateľ, ktorý ak by vedel, že denník má, pravdepodobne by ho uverejnil“.

Vladimír Mikunda podľa inopressa.ru

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov