Postupimská konferencia 17. 7. 1945
Aktuality, História,

Ako zareagoval Stalin na Trumanov oznam o atómovej bombe?

Rusko, 15. január 2021 (AM) – Pokojná reakcia sovietskeho lídra Josifa Stalina na oznam od Harryho Trumana na Postupimskej konferencii v júli 1945, že USA otestovali atómovú bombu, si zasluhuje, aby sa dostala do učebníc svetovej diplomacie, ako príklad uvedenia svojich oponentov do omylu, nazdáva sa pomocník ruského prezidenta Vladimír Medinský.


 

„Zmenilo sa vedenie USA, Spojené štáty odskúšali atómovú zbraň. Churchill a Truman plánovali, že atómová diplomacia, presnejšie, „atómová šikana“ sa stane novým vážnym argumentom v dialógu so Sovietskym zväzom,“ povedal Medinský.

 

„Lenže, ako vieme, vystrašiť sovietske vedenie sa nepodarilo. Navyše reakcia hlavných funkcionárov nášho štátu na informácie o nadľudskej a nadprirodzenej mohutnosti zbrane bola natoľko úctivo chladná, že sa, asi, môže stať súčasťou učebníc svetovej diplomacie, dejín medzinárodných vzťahov, ako sa treba správať v podobných situáciách, aby oponenti boli maximálne ohlúpení,“ dodal.

 

Postupimská konferencia sa konala na predmestí Postupimu od 17. 7. 1945. Deň predtým bola na polygóne Alamogordo v štáte Nové Mexiko otestovaná atómová nálož USA. Truman a Churchill sa dohodli povedať o tom Stalinovi. Po plenárnom zasadnutí konferencie 24. 7. Truman podišiel k nemu a povedal, že USA majú novú zbraň neobyčajnej ničivej sily, no nespresnil, že ide o atómovú bombu.

 

Stalin mu podľa Trumanových spomienok odvetil, že o tom rád počuje a dúfa, že táto zbraň bude použitá proti japonskej armáde. Lenže vtedajší bývalý britský minister zahraničia Anthony Eden, ktorý spolu s Churchillom túto situáciu sledovali, neskôr písal vo svojich spomienkach, že Stalin iba kývol hlavou a povedal: „Ďakujem vám“ bez akýchkoľvek ďalších komentárov. A Stalinov prekladateľ Vladimír Pavlov, ktorý prekladal aj Trumanove slová, si spomínal, že Stalin len prikývol hlavou a žiadnu vďaku (za informáciu) nevyslovil.

 

Historici sa nazdávajú, že Truman a Churchill boli presvedčení, že Stalin nepochopil, že prezident USA mal na mysli atómovú bombu. Lenže, ako dosvedčujú neskôr odtajnené dokumenty sovietskej rozviedky, vedenie ZSSR bolo informované o americkom výskume. Pričom prvý detailný popis prvej americkej atómovej bomby dostalo sovietske vedenie a sovietski vedci 12 dní predtým, ako ju Američania poskladali, prezradil už v septembri 2019 riaditeľ služby zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin.

Vladimír Mikunda, podľa ria.ru

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov