.
Aktuality, Letectvo,

Japonsko plánuje vypustenie dreveného satelitu

Japonsko, 20. január 2021 (AM) – Drevené satelity, ktoré by po dokončení svojej misie horeli bez toho, aby znečisťovali atmosféru sa pravdpodobne už o pár rokov budú vznášať nad našimi hlavami.


 

Ľudia ovládajú orbitálny vesmírny let niečo vyše 60 rokov a do vesmíru už bolo vyslaných asi 5 500 objektov. A to natoľko, že obežná dráha Zeme sa stala skutočnou skládkou, kde sa „mŕtve“ satelity krížia a zrážajú, aby nakoniec padli k našej planéte a rozpadli sa v atmosfére – pričom pri prechode uvoľňovali škodlivé látky. V Japonsku spoločnosť Sumitomo Forestry spolupracuje s Kjótskou univerzitou na riešení tohto problému: drevené satelity, ktoré by po dokončení svojej misie horeli bez toho, aby znečisťovali oblohu.
Dokonca, ESA (Európska vesmírna agentúra), podpísala dokonca v decembri 2020 zmluvu s ClearSpace prvú misiu na =odstránenie= odpadu z vesmíru.

 

Používanie dreva sa v určitých priemyselných odvetviach javí ako neobvyklé. A napriek tomu … Inžinieri si sem-tam namáhajú mozog, aby integrovali tento obnoviteľný materiál do svojej činnosti: drevené budovy, drevené skútre a dokonca aj drevené priemyselné roboty, ako nám ich predstavil francúzsky výskumník. Rovnako úžasný nápad sa zrodil v Japonsku: vyslať do vesmíru drevený satelit.

 

Spustenie sa plánuje na rok 2023
Projekt, ktorý bol predstavený na konci decembra, združuje Kjótsku univerzitu a Sumitomo forestry. Viacstoročný konglomerát Sumitomo pracuje aj na mrakodrape postaveného z 90% z dreva. Na Kjótskej univerzite vedie astronaut Takao Doi (teraz profesor) výskum tejto neobvyklej témy vo vesmírnom priemysle.

 

Cieľom je (prirodzene) vypustiť drevený satelit na štúdium správania tohto živého materiálu v extrémnych podmienkach vo vesmírnom vákuu. Tento nástroj s menom =LignoSat= bude pravdepodobne vypustený už v roku 2023.

 

Environmentálne a technické výhody
Podľa tímu, ktorý stojí za projektom, má drevo v kozmickom sektore niekoľko výhod. „Sme veľmi znepokojení, že všetky satelity, ktoré vstupujú do zemskej atmosféry, horia a vytvárajú malé častice oxidu hlinitého, ktoré budú plávať v horných vrstvách atmosféry mnoho rokov,“ uviedol Takao Doi v rozhovore pre BBC. Táto otázka silného rastu počtu satelitov na obežnej dráhe Zeme je čoraz dôležitejšia.

 

Okrem tohto ekologického záujmu by drevo malo aj technické výhody. Na bežných prístrojoch na obežnej dráhe musia byť niektoré antény rozmiestnené mimo satelitu, pretože štruktúra blokuje elektromagnetické vlny, alebo magnetické pole Zeme. Avšak drevo necháva prejsť tieto signály, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie satelitov. Podľa Kjótskej univerzity by preto použitie dreva zjednodušilo štruktúru satelitov.

 

Ďalšie použitia dreva vo vesmíre?
Tieto teórie budú vyžadovať mnoho výskumov. V dokumente z roku 2018 však tím Takao Doi vysvetlil, že už viac ako šesť mesiacov testovali odolnosť niekoľkých druhov drevín vo vákuovom prostredí: céder, cyprus a magnólia a povedal, že vákuum nevedie k zhoršeniu fyzikálnych vlastností tohto druhu stromu.

 

Spolu s drevenými satelitmi japonskí vedci zvažujú ďalšie využitie materiálu pre vesmírny sektor. Chcú študovať rast stromov v kozmickom prostredí, stavbu drevených konštrukcií vo vesmíre, alebo účinky dreva na znižovanie stresu pre astronautov v takom extrémnom prostredí.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov