Arleigh Burke
Aktuality, Námorníctvo,

Kam chce namieriť svoje zbrane vojenské námorníctvo USA v najbližšom desaťročí

USA, 20. január 2021 (AM) – “Zadržovať a víťaziť.” Náčelník štábu Vojenského námorníctva USA admirál Michael Giday prezentoval Navigačný plán na najbližšie desaťročie. Hlavné v ňom je, že americké loďstvo má dominovať vo svetovom oceáne. Cieom globálnej kontroly je pokojný a blahobytný život Američanov vo svojej vlasti. Z textu je však tiež jasne vidieť nezastretú agresiu proti iným krajinám.


Americké námorníctvo je zatiahnuté do dlhodobej konkurencie, ktorá ohrozuje bezpečnosť a spôsob života občanov USA, zdôrazňujú autori dokumentu. Velenie vojenského námorníctva nesmie stratiť ani minútu, je potrebné aktívne konať, aby sme zachovali rovnováhu síl nielen v terajšom desaťročí, ale po celé 21. storočie.

 

Hlavnými súpermi a “narušiteľmi” globálneho pokoja sú Rusko a Čína. Tieto krajiny podľa názoru amerických admirálov podkopávajú slobodu na mori , ktorá dlhú dobu bola prospešná celému svetu. Moskva a Peking sa snažia “nespravodlivo kontrolovať” prístup k cenným morským zdrojom za hranicami výsostných vôd, “zastrašujú susedov, silou im vnucujú svoje nároky a držia na muške rakiet s veľkým doletom dôležité vodné cesty”.

 

Američanom sa kategoricky nepáči skutočnosť, že Rusko vyvíja moderné raketové lode a ponorky, Hypersonické rakety a taktické jadrové zbrane. Ako tvrdí Pentagon, ruské loďstvo zvyšuje svoje aktivity po celom svete, presúva svoje sily stále bližšie k pobrežiu USA. “Rusko je preto potrebné spoľahlivo kontrolovať,” uvádza sa.

Znepokojuje ich tiež rýchlo sa rozvíjajúce čínske loďstvo, ktoré je podľa názoru amerických analytikov jedno z najväčších na svete. Peking vraj provokuje Washington a jeho spojencov a stáva sa najpálčivejšou a dlhodobou hrozbou.

 

V pláne sa zároveň hovorí, že USA je námorná veľmoc a že jej prosperita a bezpečnosť závisí od schopnosti zachovania prevahy na mori. Preto je potrebné rozšíriť svoju vojenskú námornú moc “na každý kút svetového oceánu”. Američania budú aj naďalej plávať a lietať všade, kde to dovoľuje medzinárodné právo, a tiež rozmiestňovať svoje sily v rôznych svetových regiónoch, aby čelili “nadmerným námorným ambíciám” konkurentov a ich bojovým kapacitám.

Atómové ponorky s balistickými raketami “bránia USA pred jadrovým útokom”, sily špeciálnych operácií sú zase “pripravené znenazdania prekvapiť najsilnejšieho nepriateľa”. Admiráli uisťujú, že ich námorníci dokážu vylodiť výsadok na akomkoľvek pobreží, aby podporil pozemné sily.

 

Vojenské námorníctvo “disponuje všetkými prostriedkami na zadržiavanie agresie, vrátane netradičných”. Majú na zreteli najmä informačné a kybernetické technológie a ďalšie druhy zbraní, ktoré umožnia zaútočiť z mora, spod vody a zo vzduchu.

 

Významnú úlohu v dnešnej konfrontácii na mori udeľujú USA umelej inteligencii. Tieto systémy, uisťujú vojenskí námorníci, preukázali účinnosť a prevahu v boji, preto má byť flotila zmodernizovaná na základe ich masového použitia.

“Životne dôležité” sú tiež bezpilotné námorné jednotky. Majú zabezpečiť prevahu v rozviedke, sledovanie a zvýšiť útočné kapacity námorníctva. Ku koncu desaťročia majú vojenskí námorníci dokázať isto a zladene pracovať v tesnom spojení s robotizovanými strojmi.

 

Velenie vojenského námorníctva USA tvrdí, že stelesnenie všetkých týchto plánov si vyžaduje posilnenie námorníctva a zvýšenie počtu lodí a ponoriek. Viac atómových ponoriek a lodí s veľkými útočnými kapacitami. Pričom nové lode majú byť kompaktné, ako napríklad perspektívne fregaty triedy Constelation.

 

Pentagon nezabúda ani na lietadlové lode. Je to aj naďalej pýcha vojenského námorníctva a hlavný nástroj demonštrácie sily. Zdôraznil sa zvláštny význam ponoriek. Priorita patrí atómovým strategickým ponorkám triedy Columbia a tiež viacúčelovým ponorkám triedy Virginia.

 

Velenie vojenského námorníctva priznáva, že sama technika nestačí. Je potrebné dôkladne vycvičiť vojakov, tiež s cieľom lepšieho pochopenia detailov správania nepriateľa. Podľa názoru admirálov “musia námorníci nielen sledovať a rýchlo reagovať na nebezpečenstvo, ale inštinktívne predvídať aktivity nepriateľa vďaka znalostiam zvláštností mentality občanov tej alebo inej krajiny”.

 

Scenáre “budúcich konfliktov” sa majú nacvičovať po celej zemeguli, od krajného severu do západnej časti Pacifiku. Napríklad tento rok americké vojenské námorníctvo plánuje veľké cvičenia niekoľkých lietadlových lodí s výsadkármi. Majú byť prvýkrát použité menšie taktické kybernetické oddiely používajúce nové útočné zbrane a informačné zdroje. Admirál oznámil, že rozsah týchto cvičení bude “v novodobých dejinách nevídaný”.

 

Informačné a digitálne technológie zohrávajú v stratégii amerického vojenského námorníctva hlavnú úlohu. Bez nich dnes nie sú možné bojové akcie. Digitálne technológie rozhodujú o všetkom, umožnia rýchlo a účinne bojovať na mori aj na súši. Admiráli sa domnievajú, že “nepriatelia USA chcú preraziť obranu námorníctva obrovským počtom rakiet”. Pentagon chce preto použiť veľký počet stacionárnych a mobilných radarov, vrátane tých na ponorkách, a tiež bezpilotné lietadlá, čo posilní obranu lodí a lietadiel. V blízkom boji sa plánuje použitie okrem konvenčných tiež energetických zbraní.

Nikolaj Protopopov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov