.
Aktuality, História,

Božie mlyny zomleli klamstvá: Európsky súd zamietol obvinenie Ruska Gruzínskom z konfliktu v roku 2008

Gruzínsko, 22. január 2021 (AM) – Ruské ministerstvo spravodlivosti informovalo svoju verejnosť o rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva zo dňa 21. 1. 2021, že obvinenie Ruska Gruzínskom v súvislosti s augustovými udalosťami v roku 2008 v Južnom Osetsku je neopodstatnené.


 

Snažili sme sa túto správu verifikovať aj na webovej stránke slovenského ministerstva zahraničných vecí i medzi správami TASR, no obe tieto ustanovizne to asi považujú za „nepodstatnú“ správu a preto ju obišli.

 

Ak by aspoň niekto na Slovensku priznal tento fakt vynesený európskou autoritou, mal by dať po vyše dvanástich rokoch za pravdu len jedinému slovenskému politikovi a to vtedajšiemu predsedovi vlády Róbertovi Ficovi, pretože len on nepodľahol masovej propagande západných a slovenských mienkotvorných médií a spoznal v boji o Južné Osetsko agresiu riadenú vtedajším gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim.

 

Rovnakú pravdu hlásalo aj jediné slovenské médium a to webová stránka Slovensko-ruskej spoločnosti (www.srspol.sk).
ESĽP po vyše 12-tich rokoch teda ustanovil, že nie je možné klásť na Rusko zodpovednosť podľa Konvencie o ochrane ľudských práv a základných slobôd za incidenty, ktoré sa diali počas toho, ako ruskí vojaci odrážali útok gruzínskej armády na mierotvorný kontingent a miestne civilné obyvateľstvo počas udalostí v Južnom Osetsku.

 

Súd tiež nepodržal vyhlásenia Tbilisi o akoby vpáde ruskej armády na územie Južného Osetska dňa 7. 8. 2008, čiže deň pred začiatkom gruzínskej agresie.

 

Námestník ruského ministra spravodlivosti Michail Gaľperin uviedol, že Gruzínsko sa snažilo dokázať, že európska Konvencia o ochrane ľudských práv platí nielen v mierových časoch, ale aj počas bojovej činnosti, čo protirečí základom medzinárodného humanitárneho práva.

 

Ruská strana dokázala podľa neho presvedčiť sudcov o tom, že právne hodnotenie udalostí augusta 2008 v Abcházsku a Južnom Osetsku nespadá pod ich jurisdikciu. „ESĽP taktiež neustanovil nijaký prípad narušenia ruskými vojakmi práv civilného obyvateľstva počas udalostí v auguste 2008,“ podtrhol Gaľperin.

 

V ruskom ministerstve tiež zdôraznili, že nesúhlasia so závermi ESĽP, podľa ktorých sa ruskej strane kladie zodpovednosť za incidenty, ktoré sa stali po 12. auguste 2008 na území Abcházska a Južného Osetska, hoci účasť ruských vojakov v týchto incidentoch nedokázal súd preukázať ani v jednom prípade.

 

Výnos ESĽP vo veci „Gruzínsko proti Rusku (II)“ neobsahuje rozhodnutie o finančnej kompenzácii. Ponechané je to na ďalšie pojednávanie.

Vladimír Mikunda s využitím správy ria.ru, 21. 1. 2020

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov