USS Zumwalt
Aktuality, Námorníctvo,

USA zmenili stratégiu v boji o prevahu na mori

USA, 22. január 2021 (AM) – Americké vojenské námorníctvo vsadilo na automatické bezposádkové lode. Niekoľko veľkých spoločností začalo aktívne vyvíjať hladinové a podvodné útočné drony.


Podľa dlhodobého plánu Pentagon do roku 2045 dostane flotilu 120 hladinových a asi 25 podvodných bezposádkových lodí. Očakáva sa, že sa časom stanú pomaly hlavnou silou v bojových akciách na mori. Zvýšený záujem amerických admirálov o automatické prístroje je podmienený tým, že chcú prejsť na viac rozdelenú architektúru flotily. Počet raketových krížnikov a torpédoborcov sa zníži – nahradia ich “vlčie svorky” malých fregát a veľkých bezpilotných lodí .

 

Pomerne lacné bezposádkové lode umožnia nahradiť nedostatok desiatok obyčajných lodí v súvislosti s ich vyradením dôsledku uplynutia životnosti. Pentagon plánuje do roku 2030 zvýšiť počet lodí vojenského námorníctva na 355, za 20 rokov ich má byť už 400. Plánuje sa to dosiahnuť aj vďaka morským dronom. Jedným z nádejných projektov je Large Unmanned Surface Vehicle (LUSV). Pentagon si na neho vyžiadal takmer 580 miliónov dolárov. Je to loď 60 až 90 metrov dlhá s výtlakom jeden až dvetisíc ton. Drony sa budú stavať podľa modulárnej schémy a budú môcť niesť na palube dosť silné zbrane : protiponorkovú muníciu, protilodné strely a strely pre útoky na pozemné ciele.

 

Predpokladá sa tiež vývoj strednej bezpilotnej lode s výtlakom asi 500 ton. Jej hlavnými úlohami bude rozviedka, pozorovanie a rádioelektronický boj.

 

Je pravda, že sa na to Kongres nepozerá tak optimisticky ako Pentagon. Zákonodarcovia nedávno podstatne znížili financovanie programu bezpilotnej flotily, pretože mu veľmi neveria. “Živé” peniaze dostanú vojaci až po prvých úspešných výsledkoch. Snáď v posledných rokoch už Kongres omrzelo vydávať stovky miliónov na pochybné projekty vojenského námorníctva . Napríklad lietadlová loď Gerald Ford už niekoľko rokov robí námorníkom veľké problémy kvôli neustálym technickým poruchám a vadám. A príliš “pokročilé” supertorpédoborce Zumwalt, ktoré stáli miliardy dolárov, neboli ani dovedené do úspešného konca, nakoniec bol program znížený z 32 na tri lode.

Americké námorníctvo testuje strednú bezpilotnú loď Sea Hunter. Tento 40metrový bezpilotný dron s výtlakom 145 ton sa vyvíjal v rámci programu Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel. Má dva dieselové motory, rýchlosť až 30 uzlov a nezávislosť plavby dva mesiace.

 

Určením “morského lovca” je hľadanie, zachytávanie a doprovod nepriateľských ponoriek. Dron je naplnený rôznymi hydroakustickými systémami, radarmi a senzormi. Bude pôsobiť hlavne v pobrežných vodách USA, bude môcť hliadkovať v určitej oblasti podľa zadaného programu a tiež samostatne korigovať trasu v závislosti na situácii.

Od roku 2019 skúšajú Američania bezposádkovú ponorku Echo Voyager. Je to veľký dron schopný množstvo rôznych misií, ktoré boli predtým nemožné kvôli rozmerom ponoriek. Je cez 15 metrov dlhý a má tiež dodatočnú desaťmetrovú sekciu, ktorej trup môže byť predĺžený. Má priemer 2,5 metra. Ponorka s hmotnosťou 50 ton je schopná nezávislej plavby až 6,5 tisíc míľ, môže sa nachádzať v mori po mesiace a dopravovať do zadanej oblasti protiponorkové míny, rádioelektronické zariadenia, alebo výzvedné systémy.

Podľa slov člena expertnej rady pri Kolégiu ruského vojensko-priemyselného komplexu Viktora Murachovského sú Drone jedným z najperspektívnejších smerov rozvoja ozbrojených síl.

“Vývoj bezposádkovej techniky vo vzduchu, na mori a na súši je celosvetovou tendenciou,” podotkol.

“Podvodné a hladinové bezpilotné lode otvárajú široké možnosti. Napríklad ich bude možné vysúvať na prednej línii na rozviedku. Malé rozmery komplikujú ich zachytávanie a boj s podobnými prístrojmi ako funkčnými prostriedkami – systémami rádioelektronického boja, tak i útočnými prostriedkami. Je dosť ťažké ich zničiť a potopiť, “uviedol.

 

Drone môžu riešiť úlohy protimínového boja, ktorý je pre lode s posádkami veľmi riskantný.

“Teraz sú mnohé krajiny veľmi citlivé k ľudským stratám, najmä súčasným stratám viac ľudí, čo je pre bojové lode príznačné. V prípade straty bezposádkového prístroja napríklad pri odprataní námorných mín nebude škoda tak veľká, “vysvetlil odborník.

 

Bezpilotné lode prevezmú okrem toho mnoho pomocných funkcií: prieskumom morského dna počínajúc a končiac materiálno technickým zabezpečením flotily – prepravou nákladov, spotrebných materiálov a munície.

Morské drony budú pravdepodobne tiež niesť zbrane, aj keď v súčasnej dobe je to dosť problematické.”Nikto vrátane Američanov nie je zatiaľ pripravený poskytnúť umelej inteligencii právo rozhodovať o použití zbraní,” hovorí Murachovskij. “Zatiaľ je nutné diaľkové riadenie dronu z veliteľského stanovišťa na obývanej lodi a výmena informácií medzi nimi. Informácie sa vysielajú na všeobecne prístupných frekvenciách elektromagnetického spektra. A v strete s dobre vybaveným nepriateľom, ktorý disponuje prostriedkami rádioelektronického boja, bude dosť ťažké udržať konanie bezpilotných prístrojov, “dodal.

 

Optimálna variantom bezpilotného bojového systému je dnes platforma, nosič zbraní, ktorý koná podľa koncepcie “verný vedený” ako v letectve. Dron koná samostatne, ale len človek rozhoduje o tom, čím, kam a kedy má strieľať.

 

Na bojových neobývaných lodiach pracujú skoro všetky veľmoci, vrátane Ruska. Vojenské námorníctvo používa drony na odpratanie min, pomocné operácie, ako je prieskum káblových trás, morského dna a hľadanie havarovaných a potopených lodí. Jedným z najnovších projektov je komplex pre hlbokovodné výskumy Víťaz-D. V máji minulého roka bol spustený z paluby lode Tichomorského flotily Fotij Krylov do Mariánskej priekopy. Ruský dron sa stal prvým na svete, ktorý dosiahol samostatne hĺbky vyše 10 kilometrov. Predtým boli používané buď priviazané alebo na diaľku riadené prístroje.

Nikolaj Protopopov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov