.
Aktuality, Pozemná technika,

FRANCÚZSKO : Nexter úspešne testoval riadené 155mm delostrelecké granáty KATANA

 


Francúzsko, 23. január 2021 (AM) – CAESAr je špičkové 155 mm delo a patrí do skupiny najmodernejších zariadeniam francúzskej armády. Bol použitý vo viacerých konfliktoch a skúsenosti priamo z boja sú starostlivo analyzované.

Výrazne sa mohol preukázať v službách Francúzskej armády v bojoch proti DAESH (Islamský štát) v Iraku. Francúzsky delostrelecký oddiel Wagram operujúci v Iraku priniesol veľmi citlivé dáta priamo z terénu, tie sú najlepšie a majú cenu zlata. Žiadny úradnícky prepočet, dokonca ani testovacie manévre nenasimulujú dokonalosť nepredvídaných situácií priamo z bojových akcii. Rôzne ozbrojené konflikty sú preto veľmi vyhľadávané práve na testovanie nových munícii a zbraní a pre každého výrobcu je česť môcť odoslať do boja práve svoje výrobky.

V prípade francúzskeho CAESAr išlo o inú záležitosť. =Inteligentná= munícia, alebo skôr možnosť ju ovládať bolo niečo, čo Francúzski delostrelci nemali. Špičkové zameriavače a plne automatický systém ovládania streľby ATLAS však nedokáže (ani napriek svojej dokonalosti) doviesť vystrelenú muníciu ani kúsok inam než bola pôvodne namierená a výstrelom odoslaná. Američania mali v tomto smere náskok a dokázali lepšie eliminovať nepriateľa aj s technologicky menej pokročilej palebnej technike v porovnaní s CAESAr-om, ktorý dostal príležitosť sa odprezentovať v USA ako potenciálny nástupca ich M777.

V Iraku sa džihádisti dokázali relatívne účinne vyhýbať paľbe ako amerického, tak aj francúzskeho delostrelectva. Používali rôzne terénne vozidlá s namontovanými delami, alebo mínometmi a dokázali denne vystreliť niekoľko stoviek delostreleckých, alebo mínometných granátov na vybrané miesta. Vďaka ich veľmi dobrej mobilite sa dokázali úspešne vyhýbať opätovanej paľbe.

Odpoveď američanov, alebo francúzov bola v rámci možností vždy takmer okamžitá. Niekedy to boli lietadlá (pokiaľ boli dostatočne blízko), inokedy to boli delostrelci.

Avšak pri delostrelcoch sa veľmi často zmenilo cieľové pole na totálne zdevastovanú oblasť po vystrelení mnohých munícii, ktoré často ani priamo nedokázali zničiť cieľ v pohybe (ak áno, tak to bolo len preto, že cieľ vošiel priamo do trajektórie projektilu).
Kolaterálne škody boli pri delostreleckých útokoch takmer vždy veľké, ak nie obrovské. Množstvo vystrelenej munície nutnej na zasiahnutie cieľa bolo a je stále veľmi veľké. V letectve sa tiež sústredili na vytvorenie navádzaných bômb, aby útoky boli čo najpresnejšie a teda najúčinnejšie.

Podobná myšlienka vedie aj francúzskych delostrelcov, lepšie povedané výrobcu CAESAr-a (NEXTER), aby s tým niečo urobil. A oni urobili.

Ako zvyčajne, Francúzi si nechajú čas. Obvykle dôkladne zanalyzujú problém a v patričnom čase podajú odpoveď. Tak ako pri nadčasovej koncepcii stíhačky RAFALE, alebo nadčasového tanku LECLERC (patrí k absolútne najšpičkovejším sériovo vyrábaným tankom sveta), prípadne iných zariadení z programu SCORPION dokázali Francúzi vždy nájsť potrebnú odpoveď na vzniknutú potrebu a dbajú na tom, aby boli v maximálnej možnej miere nezávislí na zahraničných partneroch.

NEXTER sa preto pustil do vývoja navádzanej 155mm munície pre CAESAr. Nie je to žiadna novinka vo svetovom merítku, ale je made in FRANCE a to je jedna z kľúčových otázok.

Najskôr testy na počítačových simulátoroch, potom v júli minulého roku v aerodynamickom tuneli ukázali správny smer vývoja čo bolo potrvdené NEXTER-om 15 januára 2021, že aj testovanie pri streľbách vo Švédsku dopadlo úspešne. Podľa výrobcu bol takto prekročený dôležitý míľnik v koncepcii riadenej munície pre 155mm CAESAr.

Nová munícia nebude len presnejšia, ale by mala zvýšiť dostrel až na 60 km a jej navádzanie bude umožnené vďaka satelitnému navádzaniu a to bude doplnené inerciálnym senzormi a laserovým zameraním. Vyvíjaná munícia KATANA bude mať možnosť programovania času výbuchu podľa potreby (predčasný výbuch nad cieľom, pri kontakte s povrchom, alebo s oneskorením až po prieniku).

Podľa výrobcu bola táto testovacia kampaň veľmi dobre zvládnutá a potvrdila správnosť navrhnutého riešenia pre riadenie trajektórie vystreleného 155mm projektilu.

„Sme veľmi hrdí na to, že sme splnili naše ambiciózne plány a že aj kalendár a finančné požiadavky boli splnené pre vývoj KATANY. Pozeráme sa do budúcnosti s dôverou a naďalej vyvíjame mimoriadne úsilie, aby bol tento 155 mm náboj (inteligentný a veľmi presný) uvedený na trh od roku 2023, “komentoval Dominique Guillet, riaditeľ pre muníciu v skupine Nexter.

Ďalším krokom bude uskutočnenie ďalšej testovacej kampane, tentoraz zameranej na „koordináciu paľby“, ktorá by sa mala konať v priebehu roku 2021.

Nová riadená delostrelecká munícia bude mať v súhrne niekoľko dôležitých prínosov.
1. Vysoká presnosť a s tým spojená možnosť zásahu aj pohybujúceho sa pozemného cieľa (v obmedzených rýchlostiach)
2. Výrazne nižšie množstvo vysrelenej munície.
– nižšie náklady na logistiku (doprava munície na bojisko, menší počet sprievodných dopravných prostriedkov pre zásobovanie a pod.)
3. Výrazne nižšie kolaterálne škody (obzvlášť s ohľadom na civilistov)
4. Neporovnateľne nižšia opotrebovanosť materiálu (obzvlášť kanón a iné pomocné zariadenia priamo zapojené do procesu streľby).
a pod.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov