.
Aktuality, Letectvo,

Dobrodruh – cestovateľ Jules Mountain a jeho vrtuľník Bell 505

Pokiaľ ide o súkromné cestovanie, majitelia vrtuľníkov Bell 505 zistili, že im tento stroj ponúka všestranný a spoľahlivý spôsob, ako spoznať svet. Obchodníkom a podnikateľom napríklad rýchlo, bezpečne a v úplnom pohodlí umožňuje zúčastniť sa dôležitých obchodných rokovaní. Je ideálny pre dobrodružstvá ďaleko od davov, predovšetkým vďaka vynikajúcej viditeľnosti z kokpitu, ktorý je vybavený modernými technológiami. V Spojenom kráľovstve ho prevádzkovatelia využívajú napríklad na rodinné či golfové výlety alebo rekreačné lety.


 

Medzi popredných európskych pilotov Bellu 505, pre ktorých sa v priebehu neľahkého roku 2020 stroj stal neoceniteľným pomocníkom, patrí aj dobrodružný cestovateľ Jules Mountain. Jules, ktorý si prenajíma Bell 5050, nalieta na tomto stroji obvykle 100 až 200 hodín ročne a zmieňuje, že vďaka vrtuľníku sa mu život v mnohom výrazne zjednodušil. Väčšinou lieta na obchodné rokovania v rámci Veľkej Británie a Európy.

 

„Pracovne mi to veľmi pomohlo,“ vysvetľuje. „Pokiaľ niekam letím, nemusím riešiť čas strávený na letisku, čakať na komerčný spoj a riskovať stratu času kvôli meškaniu. Vrtuľník Bell 505 mi svojím spôsobom rozšíril obzory a zmenšil svet. Navyše mi umožňuje pohodlne a načas sa dostať tam, kde zrovna potrebujem byť.“

Jedna z posledných ciest vrtuľníkom Bell 505, ktorú Jules absolvoval, bola o niečo dobrodružnejšia než jeho priemerné poletovanie po Európe. Odvážny letec sa s ním rozhodol preletieť Atlantik, aby sa dostal domov. Vlani vzlietol Jules z výrobných závodov Bellu v kandaskom Mirabel a do Veľkej Británie letel cez Grónsko, Island, Faerské ostrovy a Guernsey. Jeho hrdinský let trval sedem dní.

 

„V priebehu cesty som sa musel vysporiadať s nepriazňou počasia, ako sú husté hmly nad morom. Tak ďaleko na severe je počasie veľmi nevyspytateľné. Teploty občas dosahovali až -14 stupňov. Lietať vrtuľníkom 450 míľ (cca 720 km) nepretržite nad vodou je skutočne dlhá cesta. Avšak stroj po celý čas fungoval fantasticky, nikdy nevynechával. Má obrovskú silu a výkon. Úprimne povedané, nie je nič lepšie ako dívať sa na svet z výšky 1000 stôp (cca 300 metrov), stretnúť sa s fascinujúcimi ľuďmi a zažiť neuveriteľné veci ako je pristávanie na ľadovom pancieri.“

 

Jules prekonal rakovinu a na druhý pokus dobyl Mount Everest, po tom, čo sa v priebehu prvého pokusu zosypala lavína. V súčasnej dobe sa venuje spisovaniu svojich dobrodružstiev, predovšetkým o transatlantickom prelete na stroji Bell 505, ktoré čoskoro vyjdú knižne.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov