.
Aktuality, História, Námorníctvo,

Neznáma bitka námorníkov ZSSR so „zelenými baretmi“, ktorá zmenila beh dejín

Rusko, 25. január 2021 (AM) – V histórii sovietskej armády bolo veľa slávnych udalostí. Bohužiaľ, obrovské množstvo príbehov zostáva nevypovedaných. A toto je jeden z nich. Pripomenul ho ruský politik Franz Klincevič, ktorý šéfuje Ruskému zväzu veteránov z Afganistanu. Sám slúžil v armáde a odišiel do dôchodku s hodnosťou plukovníka.


 

Počas rozhovoru s jedným domácim spravodajským serverom sa rozhovor zameral na ozbrojené provokácie proti Ruskej federácii, za ktorou stoja USA a ich spojenci v NATO. Dnes je Rusko obklopené krúžkom nepriateľských vojenských základní na ktorých sa navyše nachádzajú najnovšie inovácie vo vojenskej technike a zbraniach.

 

Plukovník vo výslužbe zdôraznil, že všetky tieto činy sledujú jediný cieľ. Spočíva v tlaku na Kremeľ. Západ spí a vidí, že Moskva na jednu z provokácií zareaguje. Existuje názor, že táto „stratégia provokácií“ sa začala len pred niekoľkými desaťročiami, ale nie je to tak. Klincevič zdôraznil, že Washington sa takto správal vždy, a to aj pred 50-60 rokmi.

 

Politik si spomenul na zaujímavé udalosti z roku 1962.  Vtedy podľa neho Sovietsky zväz preukázal agresivitu jediný krát v celej histórii vzťahov s USA. Bývalý vojak osobitne zdôraznil skutočnosť, že jediný útok, ktorý Rusko naplánovalo, sa stal počas takzvanej karibskej krízy. V tých rokoch Sovieti inštalovali svoje rakety na Kubu. Moskva varovala Washington, že môže na túto alebo tú provokáciu reagovať.

“Bol to však rokovací proces,” uviedol Klincevič.

 

Podľa oficiálnej verzie sa incident na Kube začal po tom, čo USA rozmiestnili svoje rakety Jupiter PGM-10 v Turecku. Na územie ZSSR mohli doletieť iba za 10 minút. Sovietske rakety by leteli do štátov o 15 minút dlhšie. Bolo treba niečo rozhodnúť. Nikita Chruščov prišiel s nápadom inštalovať rakety na Kube. Okrem toho mohol zabiť dve muchy jednou ranou, pretože predtým ho Fidel Castro požiadal, aby chránil krajinu pred agresiou Washingtonu.

 

O tejto operácii zo zrejmých dôvodov nikto nevedel, až do 14. októbra 1962. V tento deň americká rozviedka objavila sovietske rakety. Povedať, že Washington bol pobúrený, neznamená nič. V Bielom dome zavládla skutočná panika. To vyústilo do najintenzívnejšieho okamihu celej studenej vojny.

 

Americké ministerstvo obrany vyslalo na ostrov tím „zelených baretov“. Po príchode na miesto sa stretli tvárou v tvár so sovietskymi námorníkmi. Nasledoval boj ruka proti ruke. Kubánski súdruhovia dáli predtým sovietskym vojakom mačety. Celá brigáda Američanov odišla na druhý svet. Aj medzi našimi chlapmi však boli straty – až sedem hrdinov.

Odvážni sovietski vojaci vyzbrojení iba mačetami dokázali zastaviť sabotáž na Kube, ktorú zorganizovala americká armáda. Nie je známe, akou cestou by sa uberala história, keby naši hrdinovia nezastavili Američanov. Kto vie. Je možné, že následky by boli najstrašnejšie.

 

Klincevič poznamenal, že teraz sovietski námorníci žijúci na bývalom území Sovietov každoročne lietajú, aby odpočívali na tomto ostrove. Kuba samozrejme platí všetko.

“Toto je málo známa história námorných vzťahov medzi Ruskom a USA,” zhrnul politik.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov