.
Aktuality, Námorníctvo,

Čínska pobrežná stráž vpadla do vôd japonských ostrovov Senkaku

 


Japonsko, 10. február 2021 (AM) – Čínska pobrežná stráž získala v januári od vlády nové právomoci. Vláda prijala zákon umožňujúci pobrežnej stráži použiť silu, a to aj bez varovania, vo vodách „pod čínskou jurisdikciou“. Vzhľadom na územné spory medzi Peking-om a Tokyo-m, Čína to začína riešiť po svojom a konkrétnymi krokmi a toto rozhodnutie možno považovať ako jeden z prvých zo strany Čínskeho draka.

Tokio uviedlo, že protestovalo proti Pekingu po ďalšom vpáde dvoch lodí pobrežnej stráže čínskej ozbrojenej polície (PAPCGC) do vôd súostrovia Senkaku 6. a 7. februára.

„Dôrazne sme protestovali diplomatickou cestou v Tokiu aj v Pekingu a dôrazne požadujeme, aby okamžite zastavili svoje manévre so snahou priblížiť sa k japonským rybárskym plavidlám, a aby rýchlo opustili teritoriálne vody,“ vysvetlil hovorca japonskej vlády Katsunobu Kato a dodal, že plavidlá japonskej pobrežnej stráže „opakovane“ žiadali svojich čínskych náprotivkov o „opustenie“ zóny a aby „zaistili bezpečnosť rybárskych lodí. Japonsko nikdy nebude tolerovať takéto pohyby.”

Súostrovie Senkaku [alebo Diaoyutai] je predmetom územného sporu medzi Japonskom, Tchaj-wanom a Čínou od začiatku 70. rokov. Napätie však v roku 2010 nabralo nový rozmer keď sa v oblasti začal výrazný pohyb Čínskych vojenských lodí a lietadiel.

To viedlo už dávnejšie k rôznym incidentom, ako napríklad v roku 2013, keď radar riadenia paľby čínskej fregaty typu 053 „zamieril“ japonskú loď, alebo keď sa v roku 2016 dve japonské F-15 príliš agresívne predvádzali pred s dvoma čínskymi SU-30. Takéto zamknutie do palebného radaru je v svojej podstate posledný krok pred spustením útoku. (Dodatok autora: To isté si dovolili Turci na Francúzsku fregatu v Stredozemnom mori. To viedlo následne k diplomatickej roztržke medzi Francúzskou a Tureckou vládou.)

.

Toto napätie v súvislosti s týmto súostrovím navyše viedlo Tokio k vytvoreniu „obojživelnej brigády rýchleho nasadenia“, aby bolo možné v prípade potreby znovu získať moc násilím, ak by sa ho náhodou mohla zmocniť Čína.

Je zrejmé, že teraz, keď je čínska pobrežná stráž oprávnená použiť silu vo vodách, o ktorých sa predpokladá, že spadajú pod jej jurisdikciu, možno jedného dňa očakávať vážnu nehodu. Najmä preto, že už minulý rok japonského rybára vyhnali z vôd ostrovov Senkaku dve Čínske bojové lode.

Bez ohľadu na to čínska vláda v reakcii na protest, ktorý jej predložil jej japonský náprotivok, vysvetlila, čo majú na myslí pod “vodami pod čínskou jurisdikciou“.

“Ostrovy Diaoyu sú neodmysliteľnou súčasťou čínskeho územia. “Činnosť čínskej pobrežnej stráže v týchto vodách je súčasťou legitímnych a zákonných opatrení na zachovanie suverenity v súlade so zákonom,“ odpovedal na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila vo februári Wang Wenbin, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

„Vlastný“ znamená „ktorý v podstate patrí bytosti, veci, ktorá je s ňou neoddeliteľne spojená. Peking preto jednoznačne považuje súostrovie Senkaku za súčasť svojho územia. To možno dobre predpovedá ďalšie udalosti v budúcnosti.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov