Ilustračné foto: Colt Python
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Americkú legendu Colt kúpila Česká zbrojovka

USA, 12. február 2021 (AM, Sputnik) – Česká zbrojovka Group SE sa dohodla s americkou spoločnosťou Colt Holding Company LLC na jej kúpe. Vo štvrtok oznámila firma, že podpísala konečnú dohodu, na základe ktorej potom získa stopercentný podiel v Colt-e


Cena za podiel sa vyšplhá až k miliardám korún, konkrétne sa jedná o 220 miliónov dolárov, teda 4,7 miliardy českých korún. Spoločnosť Colt Holding Company LLC je materskou spoločnosťou amerického výrobcu zbraní Colt ‚s Manufacturing Company LLC. Česká zbrojovka bude túto akvizíciu financovať tak z hotovostných zdrojov, ako aj z plánovanej emisie dlhopisov.

 

„Toto spojenie je strategickým krokom pre obe spoločnosti. Akvizícia spoločnosti Colt, ikonickej značky a etalónu na trhu ozbrojených zložiek aj na civilnom trhu v celosvetovom meradle, presne zapadá do našej stratégie stať sa lídrom v odvetví výroby strelných zbraní a kľúčovým partnerom pre ozbrojené zložky,“ okomentoval dohodu predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Česká zbrojovka Lubomír Kovařík.

 

Dodal, že sú hrdí na to, že môžu do portfólia zaradiť aj Colt, ktorý stojí po boku americkej armády viac ako 175 rokov. Česká zbrojovka upozornila, že vďaka tejto dohode získa aj významné výrobné kapacity v Spojených štátoch a v Kanade a môže tak rozšíriť svetovú zákaznícku sieť.

 

Reinkarnovaný King Cobra

 

Strategické spojenie

K veci sa vyjadrili tiež na americkej strane. Generálny riaditeľ spoločnosti Colt Dennis Veilleux uviedol, že ho vyhliadky na také strategické spojenie veľmi teší.

„V posledných piatich rokoch sme dosiahli v prevádzkových a finančných výsledkoch Coltu historický obrat a tento dôležitý spoločný krok s CZG nám umožní využiť významné príležitosti k rastu,“ dodal.

Spomeňme, že Česká zbrojovka bola založená v roku 1992, avšak jej história siaha až do roku 1936. Vtedy totiž bola v Uherskom Brode postavená továreň na strelné zbrane Česká zbrojovka. Do dnešnej doby je podnik európskym popredným producentom strelných zbraní. Za prvých deväť mesiacov predstavovali výnosy holdingu päť miliárd korún, čo je medziročný nárast o 10,2 percenta. V minulom roku potom firma získala finančné prostriedky po uvedení na pražskú burzu.

Čo sa týka americkej Colt ‚s Manufacturing Company, tá patrí k tradičným americkým výrobcom zbraní. Založenie spoločnosti a továrne je spojené s rokom 1855. V posledných rokoch však musela firma čeliť vážnym hospodárskym problémom. Jej najvýznamnejšie produkty sú zbrane Colt Walker, útočná puška M16 či pištoľ Colt M1911.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov