Bojové vozidlo BOXER
Aktuality, Pozemná technika,

Rheinmetall modernizuje 27 ďalších veliteľských vozidiel Boxer pre Bundeswehr

Nemecko, 15. február 2021 (AM) – Rheinmetall získal zákazku na modernizáciu ďalších 27 veliteľských vozidiel Boxer na najnovší štandard A2. Ide o vozidlá vo výzbroji Bundeswehru a zákazku mu na konci januára tohto roka zadal Nemecký Spolkový úrad pre vybavenie, informačné technológie a podporu prevádzky (BAAINBw). Modernizácia vozidiel Boxer prebehne v stredisku Rheinmetallu pre taktické kolesové vozidlá v Kasseli. Modernizačné práce sa začnú v marci 2021, pričom návrat vozidiel späť do nasadenia u Bundeswehru by mal prebehnúť v horizonte rokov 2022 až 2024. Čiastka objednávky pre Rheinmetall sa pohybuje v nižších desiatkach miliónov eur.


 

Veliteľské vozidlo (čiže FüFz v nemeckom vojenskom žargóne) je jedným zo štyroch variantov osvedčeného vysoko mobilného obrneného transportného vozidla Boxer, ktorý je v súčasnej dobe vo výzbroji Bundeswehru. FüFz je súčasťou mechanizovaných formácií, kde slúži ako mobilné taktické operačné stredisko alebo veliteľské stanovište. Vozidlá sú vybavené celým radom rádiových zariadení a pokročilými systémami C4I.

 

Úprava vozidiel na štandard A2 zahŕňa integráciu širokého súboru modernizačných opatrení, ktoré sa okrem iného zameriavajú na vizualizačný systém vodiča, potrubia výfukových plynov a klimatizáciu, ťažné zariadenia, stanovište vodiča, technológiu svetlometov, rovnako ako úpravy zabezpečenia softvéru a systému. Okrem toho budú vylepšené možnosti satelitnej komunikácie vozidla, hlasového prenosu, prenosu dát a vybavenie IT.

 

Táto najnovšia objednávka nadväzuje na modernizácie prvej šarže 38 veliteľských vozidiel Boxer na štandard A2, ktorá sa začala v roku 2017. Cieľom aktuálnej modernizácie bojovej výkonnosti druhej šarže je zabezpečiť, aby celá flotila Bundeswehru so svojimi 65 veliteľskými vozidlami Boxer spĺňala najnovšie taktické a technické parametre stavu techniky vo výzbroji.

 

Rheinmetall a Ray Service podpisujú zmluvu o strategickej spolupráci na bojových vozidlách pechoty LYNX

Spoločnosť Rheinmetall, výrobca obrnencov LYNX, s ktorými sa v Českej republike zúčastňuje práve prebiehajúceho výberového konania na nákup nových bojových vozidiel, podpísala dohodu o strategickej spolupráci s českou firmou Ray Service. Vzájomná kooperácia oboch podnikov sa týka súčasných aj budúcich projektov LYNX. Obe firmy tak po desaťročnej spolupráci vstupujú do úplne novej fázy, ktorá si kladie za cieľ vytvoriť počas nadchádzajúcich piatich rokov až 50 pracovných miest.

 

Zmluva o strategickej spolupráci zabezpečuje modernej platforme bojového vozidla Rheinmetall regionálnu pomoc od spoločnosti Ray Service. Ray Service bude pre program LYNX vyrábať potrebné káblové zväzky, elektromechanické celky a systémy vonkajšieho osvetlenia. Rovnako bude dodávať aj komponenty a vybavenie tretích strán, napríklad vrátane prostriedkov NBC ochrany od spoločnosti Beth-El, protipožiarnych zabezpečovacích systémov Kidde Deugra a pásov a kolies od Defence Track Systems.

 

Ray Service so sídlom v Starom Meste na Morave začal spolupracovať s Rheinmetall v roku 2011 a z pozície miestneho dodávateľa bude spoločnosť podporovať v Českej republike, v Maďarsku a na Slovensku.

 

„To, že sa naša spolupráca s Rheinmetall posunula na ďalšiu úroveň, je pre našu firmu skvelá správa,“ hovorí Jakub Gabriel, výkonný riaditeľ Ray Service. „Možnosť podieľať sa na realizácii platformy LYNX pre nás predstavuje veľmi obohacujúcu skúsenosť. V procese výskumu a vývoja nám to prinieslo nielen náročné výzvy, ale aj celý rad širokých príležitosti pre zdieľanie znalostí a know-how. Nová strategická spolupráca s Rheinmetall pre domáce a exportné projekty vytvorí v nasledujúcich rokoch až 50 pracovných miest, vylepší naše existujúce možnosti výskumu a vývoja a otvorí pre nás širšie globálne exportné príležitosti.“

 

Vozidlo LYNX spoločnosti Rheinmetall je popredným uchádzačom v programe Českej republiky na nákup 210 bojových vozidiel novej generácie. LYNX je plne modulárna platforma a vďaka vysokej miere prispôsobivosti a flexibility je možné rýchlo meniť využitie a nasadenie vozidla, či už ide o bojové misie alebo podporné mierové misie. V roku 2020 si maďarské ozbrojené sily v rámci svojho modernizačného programu zvolili práve vozidlá LYNX.

 

„Obrnenec LYNX nepredstavuje iba vysokoúčinné modulárne vozidlo pre bojisko súčasnosti, a teda tú pravú voľbu pre armádu, ale najmä ohromnú príležitosť pre rozvoj domáceho priemyslu a ekonomický rast,“ hovorí Oliver Mittelsdorf, viceprezident pre predaj v Rheinmetall Defence. „Posledných 10 rokov sa spoločnosť Ray Service ukázala ako spoľahlivý partner, ktorý opakovane dosahoval vynikajúce výsledky. Úsilie a dôraz dodávať inovatívne riešenia z nej preto robí cenného dodávateľa programu LYNX. Prostredníctvom tejto novej dohody o strategickej spolupráci chceme naše vzťahy naďalej prehlbovať.“

 

V Českej republike sa spoločnosť Rheinmetall zaviazala, že ak vo výberovom konaní uspeje, prekročí vládnu požiadavku, aby najmenej 40 % výroby v programe nákupu nových bojových vozidiel prebiehalo na domácom trhu. Medzi ďalších domácich dodávateľov v programe LYNX patria Meopta, Česká zbrojovka a VOP CZ. Výroba kľúčových súčastí vozidiel LYNX – vežového systému Lance 2.0 – by zatiaľ prebiehala vo výrobnom závode Rheinmetall v Ústeckom kraji, kde firma zamestnáva viac ako tisíc ľudí.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov