Kibuc YIFTAH, Izraelský vojak s odloženými samopalmi Galil
Aktuality, História,

Úloha Izraela pri vojnových zločinoch spáchaných počas guatemalskej občianskej vojny

Guatemala, 19. február 2021 (AM) – Židovský štát nielen predával zbrane pravicovej guatemalskej vláde, ale poskytoval aj vojenské rady, ktoré prispievali k vojnovým zločinom, ktoré páchal na pôvodnom obyvateľstve. Guatemalská občianska vojna sa skončila v roku 1996, ale jej dôsledky na pôvodné obyvateľstvo krajiny, ktoré utrpelo viac ako iné etnické a politické skupiny, pokračujú.


 

Koncom roka 2019 požadoval jeruzalemský ochranca ľudských práv Itay Mack vyšetrovanie od hlavného izraelského prokurátora ohľadom úlohy štátu v občianskej vojne, ktorá počas desaťročí zabila viac ako 200 000 ľudí. Vyšetrovanie izraelského prokurátora sa však spomalilo, keď ministerstvo obrany zastavilo zverejňovanie citlivých dokumentov. Môže to dokazovať nezákonné vzťahy krajiny s pravicovými guatemalskými generálmi.

 

„Občan, ktorý podáva žiadosť orgánu verejnej správy, aj keď dostal predbežnú odpoveď na svoju žiadosť, nemusí čakať mesiace na to, kým dostane informáciu o stave vybavovania žiadosti, najmä keď verejný orgán si je vedomý predĺženia jeho vybavenia a dôležitosti problémov, ktoré z neho vyplývajú, “uviedol David Rosen, ombudsman štátnej prokuratúry v reakcii na taktiku meškania ministerstva obrany.

 

Vojna izraelskej armády proti Palestínčanom inšpirovala guatemalskú pravicovú armádu, aby podľa expertov replikovala taktiku proti vzbúrenému domorodému obyvateľstvu Mayov brutálnym procesom ich „palestianizácie“ násilným „integrovaným nacionalizmom“.
Na začiatku 80. rokov guatemalská armáda pod vedením generála Josého Efraina Riasa Montta, ktorý sa k moci dostal vojenským pučom v roku 1982, podporovaný bývalým americkým prezidentom Ronaldom Reaganom, vykonala dedinský masaker v Dos Erres kde prežili iba štyria ľudia.

 

V roku 1999 Výbor pre vyšetrovanie OSN, zistil, že „všetky získané balistické dôkazy z dedinského masakru zodpovedali nábojom a úlomkom guliek z izraelských samopalov Galil.

 

SANTA CRUZ DEL QUICHÉ, GUATEMALA – 1. februára 1982: Vojaci guatemalskej armády používajú izraelské pušky Galil. (Foto: Robert Nickelsberg / Getty Images

 

Montt bol vďačný izraelskej armáde aj za výcvik guatemalských vojakov pre úspech jeho vojenského puču, ktorý bol ústredným bodom pri uskutočňovaní genocídy proti mayskému obyvateľstvu. Odborníci poukázali na to, že „najmenej 24 izraelských poradcov“ bolo počas prevratu v Guatemale.

 

„O Izraeli vieme že mal spravodajské tímy, špecialistov na bezpečnosť a komunikáciu a vojenský výcvikový personál v Guatemale,“ informoval vtedy New York Times. Monttova brutálna kampaň proti Mayom v krajine mala tiež pozoruhodne podobné črty ako niektoré izraelské kroky proti Palestínčanom.

 

Monttova kampaň „zbrane a fazuľa“, ktorá ponúkla „Ak ste s nami, nakŕmime vás, ak nie, zabijeme vás“, bola takmer totožná s ekonomickým mierovým plánom súčasného predsedu vlády Benjamina Netanjahua, pre Palestínčanov v rámci Dohody storočia, ktorú propagoval bývalý americký prezident Donald Trump. Podľa plánu by sa Palestínčanom pri vzdaní sa nárokov na okupované územia, ktoré sú zakotvené v medzinárodnom práve, ponúkli ekonomické výhody.

 

V roku 2012 bol Montt definitívne odsúdený za genocídu a zločiny proti ľudskosti po unikaní pred trestným stíhaním kvôli jeho poslaneckej imunite. Kvôli vysokému veku však nemohol byť uväznený.

 

ICC sa teraz snaží stíhať Netanjahua a jeho činiteľov za údajné izraelské vojnové zločiny proti Palestínčanom. Spojenie medzi Izraelom a Guatemalou ukazuje, že Izrael údajne nielen spáchal vojnové zločiny proti Palestínčanom, ale uľahčil aj iným štátom ako Guatemala pri páchaní zločinov proti ľudskosti.

 

Silné spojenia medzi Izraelom a Guatemalou sa objasnili, keď latinskoamerická krajina vyhlásila, že spolu s niekoľkými krajinami vrátane USA presunie v roku 2018 svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema. Pred týmto krokom guatemalský pravicový prezident Jimmy Morales podporovaný evanjelickými kresťanmi v krajine, tradičnými spojencami Izraela, vysvetlil, prečo by svoje veľvyslanectvo presunul do Jeruzalema.

“Guatemala je historicky proizraelská.” Za 70 rokov našich vzťahov bol Izrael našim spojencom. Máme kresťanský spôsob myslenia, že rovnako ako jeho politike veríme, že Izrael je náš spojenec, a musíme ho podporovať, “uviedol Morales.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov