2S38
Aktuality, Pozemná technika,

Bezkonkurenčná Derivácia. Najnovší protilietadlový delostrelecký komplex

Rusko, 25. február 2021 (AM) – Viete, že Rusko o 5-7 rokov dodá na trh asi 50 nových druhov zbraní a špeciálnej techniky? Určite bude medzi nimi protilietadlový delostrelecký komplex „Derivácia-PVO“ 2S38, predurčený na boj s dronmi, riadené rakety „Grom-E1“ a „Grom-E2“…


 

 

Konštruktéri tvrdia, že komplexu ZAK-57 „Derivácia-PVO“ s kalibrom 57 mm sa na celom svete nič nevyrovná. Dokáže nielen zostreľovať vzdušné ciele, prikrývať vojská zo vzduchu, ale aj zúčastňovať sa pozemných operácií ako zbraň ich podpory.

 

Jeho existencia bola prvýkrát oznámená v roku 2017. Hlavné riaditeľstvo raketového a delostreleckého vojska ministerstva obrany ukázalo niektoré materiály týkajúce sa nového samohybného protilietadlového dela s delostreleckými zbraňami, ktoré bolo vyvinuté ako súčasť projektu Derivácia-PVO 2S38. Cieľom tohto projektu bolo prispôsobiť súčasný vývoj nových delostreleckých zbraní na použitie vo vojenskej protivzdušnej obrane. Podobne ako iné systémy umožňuje použitie obrneného pásového podvozku pechotného bojového vozidla BMP-3 a špeciálneho bojového modulu s automatickým 57mm kanónom.

 

Bojové vozidlo by malo mať k dispozícii súbor pasívnych prostriedkov sledovania a detekcie cieľov. Zároveň bude schopné bojovať s lietadlami a helikoptérami, bezpilotnými vzdušnými prostriedkami a raketami. Poskytne sa tiež schopnosť strieľať na pozemné ciele.

 

Podľa známych údajov bude samohybná zbraň 2S38 s odvodenou protivzdušnou obranou získavať štandardné prostriedky na detekciu a sledovanie pasívneho typu. Navrhuje sa používať optoelektronický systém OP OES vyvinutý spoločnosťou OJSC „Peleng“ (Minsk). Hlavnou zbraňou 2S38 by mal byť najnovší automatický 57 mm kanón. Kanón by mal fungovať v spojení so systémom riadenia paľby postaveným pomocou zariadenia OES OP. Strelivo bude pozostávať zo 148 nábojov s automatickým podávaním do zbrane. Konštrukcia bojového modulu umožňuje horizontálne zameriavanie s možnosťou zdvíhania hlavne pod uhlom -5 ° až + 75 °. Technická rýchlosť streľby je 120 výstrelov za minútu.

 

Ďalšími zbraňami nového bojového modulu sú guľomety a odpaľovače granátov. Navrhuje sa inštalácia guľometu s diaľkovým ovládaním na pravú stranu modulu. Mal by byť umiestnený mimo hlavnej kapoty, vo vnútri svojho vlastného výkyvného krytu. Na stranách modulu sa navrhuje nainštalovať niekoľko viacstenových odpaľovačov dymových granátov namierených rôznymi smermi. Nový samohybný kanón 2S38 bude údajne schopný zasiahnuť vzdušné terče až do vzdialenosti 6 km. Maximálna rýchlosť útočiaceho vzdušného cieľa, na ktorý  bude efektívny útok, je deklarovaná na 500 m / s.

Vladimír Mikunda

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov