Rafael Spyder
Aktuality, Pozemná technika,

Vojenský analytik: Izraelský SPYDER je výborný pre ťaženie na východ, ale nie na obranu Českej republiky

Česko, 27. februára 2021 (AM) – Prečo nakoniec české ministerstvo obrany pre modernizáciu protivzdušnej obrany krajiny vybralo izraelský mobilný protilietadlový raketový systém SPYDER na nákladnom kolesovom podvozku? Systém navyše používa dva typy pre AČR nových striel Derby a Python.


 

Rad vojenských expertov ostro kritizuje ministerstvo za tento výber. “Česko bude raketová veľmoc. Ale len v tom zlom zmysle, ” tvrdí Jiří Vojáček na serveri iDnes. Autor vyjadruje názor, že vybraný systém prirobí v budúcnosti veľké starosti. Svoj názor odôvodňuje tým, že typy protilietadlových rakiet, ktoré využíva tento systém, nie sú pre AČR vhodné.

 

Súhlasíte s týmto názorom? S takouto otázkou sa denník Sputnik obrátil na vojenského analytika, špecialistu na protivzdušnú obranu, podplukovníka Ivana Kratochvíla :

S týmto názorom naozaj nezostáva nič iné, než súhlasiť. Typová roztrieštenosť výzbroje je gól do vlastnej bránky. Evidentne Generálny štáb a Ministerstvo obrany miesto dlhodobej stratégie efektívneho rozvoja vojsk v závislosti na priorite úloh uprednostňuje záujmy tých nátlakových skupín, ktoré majú momentálne navrch. Možnému osobnému záujmu vrcholných funkcionárov sa zámerne vyhýbam. Preložme si to do zrozumiteľnej reči. Ústavou je daná hlavná úloha AČR obrana územnej celistvosti a suverenity štátu. Všetky ďalšie úlohy sú úlohy s nižšou prioritou. Je schopná AČR a tu konkrétne protilietadlové raketové vojsko túto úlohu splniť? Bohužiaľ musím jednoznačne povedať, že nie.

 

Izraelský SPYDER je protilietadlový raketový systém krátkeho a stredného dosahu určený na ničenie nízko letiacich cieľov. Svojimi charakteristikami je určený k obrane peších a motorizovaných práporov proti vrtuľníkom, bojovom lietadlám v malých výškach a proti riadeným strelám s plochou dráhou letu. V protivzdušnej obrane štátu ho možno využiť ako doplnkový k protileteckým raketovým systémom stredného a ďalekého dosahu, ktoré ale u nás už prakticky tridsať rokov nemáme.

 

Jednoznačne môžeme povedať, že tento systém ideálne môže byť využitý iba pri protivzdušnom krytí našich práporov pôsobiacich mimo naše územie v rámci vyšších zväzkov pri pôsobení proti pravdepodobnému protivníkovi, ktorým je dnes verejne deklarovaná Ruská federácia.

 

A to znova opakujem, ako krytie motorizovaných práporov. Na krytie tankových a mechanizovaných práporov (tie sú na pásových podvozkoch) je nevhodný, pretože podvozky Tatra majú síce výbornú priechodnosť terénom, ale v pláňach východnej Európy im pri prvom daždi stačiť nebudú. Takže jednou vetou. Izraelský SPYDER  je výborný pre ťaženie na východ, ale nie pre obranu územia ČR. O logistike sa už zmieňovať nebudem, ignoráciu základných logistických princípov dobre charakterizoval Jiří Vojáček.

 

Je zrejmé, že Ministerstvo obrany vie, o čom hovoria vojenskí experti pri hodnotení izraelských komplexov pre českú armádu. Vzhľadom k rozpočtovým deficitom posledných dvoch rokov, ktoré vznikli v dôsledku koronavírusovej kríze, sa dá čakať, že všetky zložky štátu, armádu nevynímajúc, budú musieť začať šetriť. Položím vám otázku, na ktorú autor článku na portáli iDnes neodpovedá: “Prečo v tejto situácii trvá ministerstvo obrany na výbere zbrane, ktorá ďalej prehĺbi typovú roztrieštenosť a navýši budúce náklady?”

Myslím, že rozhodnutie Ministerstva obrany nie je rozhodnutím odborného orgánu suverénneho štátu. Toto rozhodnutie je výsledkom tlakov USA cez NATO na napĺňanie požiadaviek diktovaných týmito štruktúrami. Pre NATO je dôležité, aby prvosledové útvary pri možnom ťažení na východ mali súčasné vybavenie, avšak s ich dlhodobým používaním sa nepočíta. Prečo to hovorím? NATO sa pripravuje  na prijatie novej strategickej koncepcie do roku 2030. Vedenie aliancie sa netají jej protiruskou orientáciou. To znamená, že podľa tejto novej koncepcie sa Rusko stáva pre NATO nepriateľom číslo jeden. V prípade možného konfliktu s Ruskom naši vojaci budú použití tiež, myslím ako krmivo pre kanóny. A ak ich výzbroj bude česká, alebo izraelská, je z tohto pohľadu jedno. Pritom na tomto nákupe zarobia tí správni ľudia.

Ako sa osvedčil sovietsky protilietadlový raketový systém stredného dosahu 2K12 Kub, ktorý je vo výzbroji českej armády? Aké systémy by podľa vášho názoru mali nahradiť tieto zastarané sovietske systémy? Z hľadiska ceny a kvality.

2K12Kub bol jedným zo systémov protivzdušnej obrany pozemného vojska, ktoré vytvárali nad našimi vojskami komplexný dáždnik proti úderom zo vzduchu. Tento systém bol skonštruovaný s vysokou zásobou možností modernizácie, a pritom jeho charakteristiky nespôsobili významné ohrozenie letectva US Army, takže ako jediný z  komplexov protivzdušnej obrany pozemného vojska (Os, Kub, Krug) a protivzdušnej obrany štátu (Neva, Volchov, S-300) prežil do dnešných dní. Výrazne modernejší a tiež výrazne vhodnejší pre protivzdušnú obranu štátu S-300 bol likvidovaný ako prvý. To bol osud i pluku Mig-29, ktorý spadal pod PVO štátu.

 

Na otázku čím Kub v českej variante nahradiť, musím odpovedať, že ničím. Čokoľvek sa nakúpi, tak to budú vyhodené peniaze. Najskôr sa musí postaviť celá stratégia obrany štátu tak, ako predpokladá ústava, na základe týchto záverov vyhodnotiť miesta kritickej infraštruktúry, teda podniky, mestá, jadrové elektrárne, miesta sústredenia vojsk, ktoré sa musia brániť za každú cenu a z týchto dát postaviť systém PVO. Potom sa poobzerať po výrobcovi, ktorý bude vyrábať aj u nás, na našom území postaví opravárenské a servisné kapacity vrátane výroby, alebo minimálne kompletizácie rakiet, ktorých ale musí byť dostatok na vedenie boja nie v dňoch, ale minimálne v týždňoch. Inak sa nám môže stať, že aj keď sa budeme brániť, tak štát, odkiaľ pochádza výrobca systému, nás označí za agresora, zastaví dodávky a my budeme mať len hromadu nefunkčného šrotu.

Jana Petrova

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov