.
Aktuality, História,

Richard „Dick“ Marcinko – Slovák, ktorý založil elitné jednotky SEAL Team 6 a ukradol kódy k americkým jadrovým hlaviciam

USA, 1.marec 2021 (AM) – Muž, ktorý založil jednotky SEAL Team 6, ukradol kódy ku všetkým americkým jadrovým hlaviciam, zmocnil sa AirForce One a nepozorovane sa dokázal dostať do najstráženejších objektov v USA. Toto všetko dokázal Richard Marcinko.
Aj napriek tomu, že sa narodil v USA hrdo sa považuje za Slováka, u nás na Slovensku ho však takmer nikto nepozná.


 

Richard Marcinko sa narodil 21.novembra v roku 1940 v Lansforde v Pensylvánii v rodine slovenských baníkov . Po utlmení baníckej činnosti v oblasti sa spolu s rodičmi presťahoval do New Brunswicku v New Jersey. Chcel sa pridať k USMC, kam ho ale neprijali, keďže nedokončil strednú školu a nemal maturitu. Na miesto toho nastúpil na Admirál Farragut Academy, kde si dorobil maturitu a v roku 1958 vstúpil do radov amerického námorníctva, ako telegrafista a neskôr potom slúžil v talianskom Neapole.  Krátko na to sa však prihlásil k žabím mužom UDT (Underwatter Demolition Team) a vďaka výborným výsledkom sa stal jedným zo zakladajúcich členov jednotiek Seal.

 

 

.

 

V januári roku 1967 sa ako veliteľ čaty Seal Team 2 dostal do Vietnamu, kde sa zúčastnil šesť mesačného operačného turnusu . 18. mája 1967 sa jemu a jeho mužom podarila legendárna akcia na ostrove Ilo Ilo, kde zabili veľké množstvo príslušníkov Vietcongu a zničili šesť lodí. Akcia sa dostala do histórie ako najúspešnejšia akcia Seal v delte Mekongu.

 

Za akciu bol Richard Marcinko vyznamenaný Bronzovou a Striebornou hviezdou a Krížom za chrabrosť . Po dovolenke v roku 1968 sa Richard vrátil späť do Vietnamu aby so svojim Seal Team 2 pomáhal Zeleným baretom v mestskom boji v Châu Đốc, kde sa pôvodná akcia zvrhla na záchrannú akciu zdravotníckého personálu. Marcinko bol následne povýšený do hodnosti Lieutenant commander a bol vyslaný ako námorní atašé do Kambodže. Odtiaľ sa po osemnástich mesiacoch vrátil späť k jednotke Seal Team 2, kde zostal až do roku 1976.

 

Počas krízy v Iráne v roku 1979 dostal Marcinko za úlohu pripraviť záchrannou misiu -Operation Eagle Claw, ktorá ale skončila neúspechom. Neúspech ale nebol zapríčinený jeho osobou ako veliaceho dôstojníka ani jednotkami Seal Team 2 ale plánovačmi v Pentagone, ktorí opomenuli púštne podmienky akcie a mnoho lietadiel a vrtuľníkov havarovalo v mieste pristátia a odletu v púšti.

 

Neskôr bol poverený vytvorením novej špeciálnej protiteroristickej jednotky. V tom čase malo námorníctvo len dve družstva .
Marcinko neskôr vytvoril dnešnú legendárnu jednotku amerického námorníctva Seal Team 6. Názov nebol vybraný náhodou, ale skôr ako šachová hra proti vtedajším sovietským špiónom, ktorí si mysleli, že Američania disponujú šiestimi elitnými oddielmi Seals. Mužov si do jednotky Marcinko vyberal osobne a jednotka mala pôsobiť  ako konkurencia pre pozemné špeciálne jednotky z Delta Force.
Richard Marcinko jednotke Seal Team 6 velil od roku 1980 do roku 1983.

 

Foto: Mladý Richard Marcinko

 

V roku 1983 bol Marcinko poverený úlohou vytvoriť jednotku, ktorá by otestovala, ako dobre je americké námorníctvo chránené proti teroristickým útokom. Nová jednotka, oficiálne nazvaná Naval Security Coordination Team OP-06D (neoficiálne Red Cell-Červená bunka), bola zložená z dvanástich bývalých členov Seals a jedného člena z FORECOM (Maríne Corps Force Reconnaissance). Jednotka testovala obranyschopnosť jednotlivých strategických uzlov, ako boli námorné základne, jadrové ponorky, civilné letisko alebo rôzne americké ambasády.

 

Pod Marcinkovým velením sa jednotka vždy dostala nepozorovane aj do najstráženejších objektov, ktoré boli oficiálne považované za nepreniknuteľné. Medzi najvýznamnejšie úspechy patrí napríklad únos Air Froce One, či získanie kódov k odpáleniu jadrových hlavíc. Svojimi úspešnými operáciami Marcinko upozornil na fakt, že zverovať strategické objekty civilným agentúram, či vyslúžilým vojakom, je cesta do pekiel.

 

V roku 1986 bol Marinko vyšetrovaný pre údajnú korupciu, čo sa však nakoniec nepotvrdilo. Richard Marcinko odišiel z aktívnej služby 1. februára 1989 po dlhých 30 rokoch, 3 mesiacoch a 17 dňoch náročnej služby.

 

9. marca 1990 bol Marcinko odsúdený na 21 mesiacov vo federálnom väzení a musel zaplatiť pokutu vo výške 10 000 dolárov pre podvádzanie vlády v rámci akvizícií dodávateľov ručných granátov. Marcinko tvrdil, že sa stal obeťou špinavej hry, pretože v čase svojho pôsobenia v Red Cell na niekoho dôležitého niečo objavil a obvineniami potom chceli Marcinka umlčať, čo napokon opisuje aj vo svojej knihe “Red Cell”.

 

Marcinko vydal knihu aj film s názvom “Red Cell” / Červená bunka /pojednávajúci o jednotke aj jej pôsobení. Jeho ďalšia kniha Rogue Warrior sa stala celosvetovým bestsellerom. V neskoršej dobe bol šéfom Red Cell International and formerly of SOS Temps, Inc., čo je súkromná bezpečnostná agentúra. Marcinko tiež spolupracoval na tvorbe známeho seriálu 24 hodín pre TV FOX. Medzi rokmi 2008-2010 vyrábala spoločnosť Strider Knives v spolupráci s Marcinkom špeciálne nože RW (Rogue Warrior). V súčasnej dobe sa 80 ročný Richard Marcinko živí ako spisovateľ.

Ondrej Antolík

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov