Prieskumná loď (RZK) Maryata
Aktuality, Námorníctvo,

Panika v Nórsku: Ruská spoločnosť plánuje kúpiť ich závod slúžiaci špionážnym lodiam

Nórsko, 2.marec 2021 (AM) – Nórska vláda je vážne znepokojená skutočnosťou, že spoločnosť, ktorá montuje motory pre hlavnú nórsku špionážnu loď, by mohla kúpiť ruská spoločnosť. Varovanie prišlo do schránky premiérky Erny Solbergovej. Podobný list dostali noviny Bergens Tidende. Odosielateľ varoval, že závod v Bergen Engines, ktorý sa tiež podieľal na údržbe lodí pobrežnej stráže, sa môže stať ruským majetkom.


 

Prieskumná loď (RZK) Maryata

 

Ak budú tieto údaje oficiálne potvrdené, potom by poslanci Stortingu mali myslieť na bezpečnosť Nórska, sú si istí novinári. Nórska špičková špionážna loď „Maryata“ patrí spravodajskej službe a monitoruje ruskú činnosť v Barentsovom mori.

 

 

„Spoločnosť Bergen Engines vyrába motory pre lode, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v bezpečnosti krajiny. Je veľmi dôležité, aby sa tieto informácie nedostali do nesprávnych rúk, ”hovorí poslankyňa strany Pracujúcich Yette Christensenová. Minister obrany Frank Bakke-Jensen zasa sľúbil, že vykoná kontrolu.

 

Nezávislý politický analytik Alexej Filippov upozornil na skutočnosť, že Nórsko koná v najlepšej tradícii svojich „vyšších súdruhov“ zo zámoria.

„Nie je prekvapením, že to bolo práve Nórsko, ktoré nasledovalo USA, a začalo vidieť„ ruskú hrozbu “úplne vo všetkom.

“Oslo pravidelne vyjadruje znepokojenie v súvislosti s akýmikoľvek cvičeniami ruského námorníctva v Barentsovom mori, “poznamenal špecialista. Filippov povedal, ako sa v budúcnosti zmení postoj k Rusku v Nórsku. Zároveň zdôraznil, že miestne obyvateľstvo pravdepodobne nepodľahne vplyvu protiruských nálad medzi politikmi.

 

„Čoskoro budú hľadať Wagnerovcov vo svojej krajine, začnú vydávať ruských občanov do USA, a zintenzívnia rusofóbnu rétoriku medzi miestnymi politikmi. Rozumní ľudia však pravdepodobne nepodľahnú výcvikovým príručkám, ktoré unikli z Washingtonu, aby sa postavili proti Rusku. Pretože ide o zjavné útoky, za ktorými nie je dôkazová základňa, “zhrnul expert.

 

Prieskumná loď (RZK) Maryata nórskeho námorníctva je určená na zhromažďovanie, analýzu a spracovanie informácií o podvodnej, povrchovej a vzdušnej situácii, a to aj na Ďalekom severe (jedná sa predovšetkým o kontrolu činnosti ruského námorníctva). ozbrojené sily v arktickom regióne). Okrem toho sa dá použiť na hydrologické práce a vedecké expedície. Trup RZK bol postavený v Rumunsku a dokončenie stavby nad vodou vykonal hlavný dodávateľ – Vard Langsten v Nórsku. Niektoré zo zvláštnych zariadení boli navyše nainštalované na lodi na základni americkej CIA v Camp Perry vo Virgínii. RZK má dĺžku 126 m a šírku 23,5 m. Uvedená do služby bola v roku 2016.

Kaol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov