ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Americké vrtuľníky: Nemci podrážajú už aj Francúzov

 


Nemecko, 5.marec 2021 (AM) – Zdá sa, že Nemci zvažujú výmenu Francúzskeho vrtuľníka Tiger za americký AH-64E Apache. Nemecká predstava o spolupráci je založená výhradne na jednoznačnom prospechu pre nich. Už čoskoro bude zrenovovaná socha Otto Von Bismarck, symbol Nemeckej nadvlády, ktorému sa podarilo poraziť Napoleona a ukradnúť Alsace (región na Francúzsko-Nemeckých hraniciach), ktorý však Francúzi neskôr prebrali naspäť.

„V prípade útočného vrtuľníka Tiger 3 (štandard 3), je potrebné viesť celú sériu rokovaní, najmä s nemeckou časťou Airbus. Ale opäť tu na francúzskej strane zdôrazňujeme strategický význam dobrej spolupráce v tejto otázke,“ uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová po francúzsko-nemeckej obrannej rade 5. februára.

Predpokladalo sa však, že bola dosiahnutá dohoda o renovácii týchto prieskumných a útočných helikoptér Tiger, ktoré prešli v Nemecku do druhej polovice životnosti. Alebo prinajmenšom si Francúzi mysleli, že to nebude predstavovať žiadne zvláštne problémy, keďže v mene Francúzska , Nemecka a Španielska, Spoločná organizácia pre spoluprácu v zbrojení (OCCAr -l’Organisme conjoint de coopération en matière d’armement) už predstavila spoločnostiam Airbus Helicopters, Thales a MBDA zmluvy týkajúce sa štúdií na zníženie rizika v oblasti spolupráce.

Podľa agentúry Reuters, ktorá nedávno citovala zdroje „blízke k tejto veci“, blokáda pochádza z Bundeswehru, ktorý sa postavil proti modernizácii svojich vrtuľníkov Tiger. A nesúhlas Nemcov vyplýva podľa indícii najmä preto, že už majú v pláne niečo iné.

Neformálna mysliaca nádrž (think tank) „Mars“, ktorý pravidelne pozývali do La Tribune, zložený z približne tridsiatich osobností z verejného a súkromného sektora, ako aj z akademickej obce, neoficiálne už hovorí o zámeroch Bundeswehru o jeho budúcch bojových vrtuľníkoch na fóre o budúcnosti Vzdušného bojového systému budúcnosti (SCAF – Système de combat aérien du futur).

Podľa mysliacej nádrže (think tank) „Mars“ teda, čo sa týka štandardu Tiger Mk3, Berlín pravdepodobne počká na budúcu jeseň (po voľbách, ktoré nepochybne uvidia vznik novej koalície), aby oficiálne predstavili svoj zámer o stiahnutie sa zo spolupráce, ale z pohľadu Generálneho štábu sa zdá, že rozhodnutie objednať vrtuľníky Apache AH-64 od spoločnosti Boeing v rámci postupu FMS namiesto renovovaného tigra, už bolo prijaté. Dodal: Súbežnosť tohto rozhodnutia s pozastavením stiahnutia 10 000 amerických vojakov z Nemecka nie je pravdepodobne náhodná.
(pozn : Nová americká administratíva zavážila a Nemci stiahli gate).

Francúzske Generálne riaditeľstvo pre vyzbrojovanie (DGA – Direction générale de l’armement) by malo už pripraviť štandard 3 Tigra v spolupráci so Španielskom a to aj napriek rozpočtovým problémom. A preto sa zaobíde bez nemeckej účasti …

V článku, ktorý zostal relatívne nepovšimnutý a uverejnený v marci 2020, Shephard Media uviedol, že vyrozumel, že „nemecká spolková vláda požiadala svojho amerického partnera o informácie o útočnom vrtuľníku AH-64 Apache od spoločnosti Boeing. Ďalej sa o tom však už nehovorilo … na rozdiel od postupu pri získavaní vrtuľníkov ťažkých transportov (HTL) z USA.

Spoločnosť Shephard Media si však stoji za svojimi informáciami o tomto nemeckom záujme o vrtuľníky AH-64 Apache, ktoré neboli predmetom žiadnych komentárov spoza Rýnu. Že by to bol to spôsob, ako vyvinúť tlak na Airbus Helicopters v súvislosti s diskusiami o modernizácii Tigrov?

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov