Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Izrael: 150 miliónový kontrakt na nové 3D rádiolokátory pre Slovensko je takmer hotový

Kontrakt na nákup nových 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu, ktoré rezort obrany plánuje obstarať pre Ozbrojené sily SR na základe vládou schváleného mandátu formou vláda-vláda od štátu Izrael, je v súčasnosti pripravený na 99 %. Počas pracovnej cesty v Izraeli to dnes potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď.


 

„Vďaka intenzívnej práci rezortu obrany a efektívnym rokovaniam s predstaviteľmi štátu Izrael na jeho finálnom znení počítame s tým, že k podpisu zmluvy na Slovensku dôjde ešte tento mesiac. Nateraz predpokladaným termínom je 26. marec 2021,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď po bilaterálnom rokovaní s ministrom obrany štátu Izrael Benjaminom Gantzom.

 

„Som nesmierne rád, že do pripravovanej zmluvy sa premietne aj nami deklarované zapojenie slovenského obranného priemyslu do projektu obstarania, a to vo výške 30 % tak, ako sme to avizovali. Tu je vidieť rozdiel medzi prázdnymi sľubmi a reálnou podporou, ktorá bude ukotvená aj v záväzných dokumentoch,“ priblížil podrobnosti kontraktu šéf slovenského rezortu obrany, ktorý v rámci pracovnej cesty v Izraeli navštívil tiež tamojšie podniky obranného priemyslu.

 

Počas stretnutia s izraelským ministrom obrany B. Gantzom ocenil minister J. Naď výborné bilaterálne vzťahy oboch krajín v oblasti obrany a bezpečnosti. V tejto súvislosti hovorili tiež o možnostiach prehĺbenia vzájomnej spolupráce, a to napríklad v oblasti obranného priemyslu či kybernetickej bezpečnosti. Príležitosť využili tiež na výmenu skúseností krajín so zvládaním pandémie COVID-19, pričom šéf slovenského rezortu obrany informoval svojho kolegu aj o nasadení vojakov na pomoc v boji proti šíreniu ochorenia na Slovensku.

 

Šéf slovenského rezortu obrany vycestoval do Izraela za účelom podpory rokovaní o obstaraní 17 kusov 3D rádiolokátorov. V zmysle mandátu, ktorý dostal na tento účel od vlády SR, rokoval o dodaní požadovanej techniky za obstarávaciu cenu 148 200 000 eur s DPH. Táto ponuka bola vyhodnotená ako najvýhodnejšia, pričom v plnom rozsahu vyhovuje technickým a operačným požiadavkám Ozbrojených síl SR.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov