Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Švédsko: V prípade rozsiahlej vojny v severnej Európe bude mať Rusko výhodu pred krajinami NATO

V prípade rozsiahleho konfliktu v severnej Európe bude mať Rusko výhodu pred krajinami NATO. Tieto závery sú uvedené v správe štátnej Švédskejagentúry obranného výskumu (FOI), v ktorej sa zmieňuje systémová analýza mocenskej rovnováhy medzi Západom a Ruskom.


 

Analytici identifikovali rad kľúčových slabín, ktoré by mohli mať významný dosah v prípade rozsiahlej konfrontácie medzi NATO a Ruskom. Patrí k nim malý počet vykonaných cvičení, rôzne bojové schopnosti krajín Severoatlantickej aliancie a rozptýlenie jednotiek NATO .

 

Autori vykonali vojnovú hru, ktorá spočívala v posúdení rovnováhy síl medzi NATO a spojencami bloku vo vzťahu k Rusku. Experti FOI okrem iného simulovali ruský útok na pobaltské štáty cez Bielorusko bez použitia jadrových zbraní a dospeli k záveru, že v tomto prípade má Moskva “dobrú šancu na úspech”. Autori dokumentu poznamenávajú, že budovanie síl NATO nebude mať požadovaný účinok; namiesto toho sa v NATO musia naučiť, ako konať rýchlejšie.

 

V americkom magazíne The Diplomat prednedávnom uviedli , že moderné možnosti ruského námorníctva ukazujú na vysoko rozvinutý všeobecný vojenský potenciál krajiny a zákonite musia viesť k znepokojeniu krajín NATO.

 

Toto médium si všimlo, že Rusko má silné námorné tradície a v štruktúre jeho námorníctva sú aj ponorky hrajúce dôležitú úlohu tak pri jadrovom zadržiavaní, tak i pri demonštrácii sily. Od roku 1991 pritom vojenský potenciál Ruska značne vyrástol vďaka reformám v oblasti modernizácie a financovania, v neposlednom rade aj vďaka prechodu k technologicky vysoko rozvinutým zbraniam. To všetko sa silne odrazilo na stave flotily.

“Znovuzrodenie ruských ponoriek prestavuje veľké problémy pre USA a spojenecké krajiny,” uviedol autor materiálu.

Autor zdôraznil, že okrem vývoja ultramoderných ponoriek Moskva tiež sústredí svoje úsilie na posilnenie svojich existujúcich možností. Novinár tak poukazuje na ponorky triedy Jaseň a Borej a zdôrazňuje, že lode Jaseň získajú rakety Kaliber a ponorky Borej nové medzikontinentálne rakety Bulava-30. Okrem toho atómové ponorky špeciálneho určenia Chabarovsk a Belgorod sa stanú nositeľkami jadrových torpéd dlhého dostrelu Poseidon. Treba podotknúť, že vyhlásenia o “ruskej hrozbe” znejú zo Západu často. V Moskve však neraz uviedli, že Rusko nemá v úmysle napádať akúkoľvek krajinu, ktorá je súčasťou NATO.

 

Poľský generál o obrane Baltiku: „Rusi si pôjdu, kam budú chcieť“

V sovietskych časoch boli sily dislokované v Kaliningradskej oblasti určené na vylodenie vojsk na Jutskom polostrove, blokádu dánskych prielivov pre flotilu NATO, ako aj na pokrytie a podporu vykládok. V moderných realitách sú však smerované „do srdca Európy“.

 

“Kaliningradská opevnená oblasť vždy hrala kľúčovú úlohu v politickej a vojenskej stratégii bývalého ZSSR a teraz Ruska. Toto je ruská opora v Európe. Brána do Baltského mora a Poľskej nížiny umožňujúca prístup do strednej a západnej Európy”- varuje pred „hrozbou“ poľský  generál tankových vojsk Waldemar Skšipčak.

 

Podľa jeho slov sú v počiatočnej fáze konfliktu vyzvané 11. armádny zbor a hlavné sily pobaltskej flotily umiestnené v opevnenom priestore Kaliningradu, aby blokovali jednotky NATO z pevniny, mora i zo vzduchu, čím podporia činnosť 6. armády v Pobaltí. Po jeho zajatí sa kaliningradská skupina sústredí na južnú časť Baltského mora, najmä na poľské pobrežie, zatiaľ čo hlavné úderné sily sa budú blížiť z východu.

 

“Vojenské vedenie NATO tvrdošijne hlása koncepciu potreby posilniť pobaltské štáty rozmiestnením významných síl na ich území. Nemyslím si, že toto je dobre premyslená stratégia,” – domnieva sa generál a poukazuje na to, že tu bude aliancia čeliť vyšším silám vrátane 1. tankovej armády, vojsk Kaliningradskej obrannej oblasti a ozbrojených síl Bieloruska.

„Rusi si vyberajú, kam pôjdu“

 

“6. ruskej armáde, ktorá interaguje s baltskou flotilou, bude trvať 2-4 dni, kým zaberie Baltské more. Sily nasadené v tejto relatívne úzkej oblasti (operačná hĺbka 180 – 230 km) budú rýchlo zbavené podpory a zlomené”, – Skšipčak si myslí, že Suvalský ruský koridor, démonizovaný americkými a poľskými odborníkmi, nemá operačný význam,“ pretože „Rusi nebudú pozerať na politickú mapu a obrysy hraníc medzi Poľskom a Litvou.“

 

“Budú jednoducho jazdiť v oblasti, ktorú si vyberú”.

Podľa generála netreba podceňovať bojový potenciál Kaliningradskej obrannej oblasti. Okrem nasadených jednotiek a ich posilnenia (najmä z dôvodu vytvorenia novej 18. motostreleckej divízie) umožňuje technika skladovaná v skladoch sformovanie minimálne 2 motorizovaných brigád a 2–3 tankových plukov. Okrem toho je možné zoskupenie rýchlo posilniť presunom personálu a vybavenia po mori a vzduchom.

 

“Sily rozmiestnené v Kaliningradskej obrannej oblasti sú nepochybne významné vzhľadom na malý potenciál síl NATO vo východnej Európe. To by malo podnietiť vedenie aliancie k prijatiu opatrení zameraných na minimálne vyrovnanie vojenského potenciálu v regióne”, – uzatvára poľský generál.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov