Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Izrael za posledný rok a pol zničil už desať iránskych lodí prepravujúcich ropu

Za posledný rok a pol zaútočil Izrael na najmenej desať iránskych lodí, ktoré väčšinou prepravovali ropu do Sýrie. Informuje o tom „The Wall Street Journal“ s odvolaním sa na zdroje z regiónu a z administratívy USA. Podľa denníka od konca roku 2019 Izrael použil proti iránskym lodiam v Červenom mori a ďalších častiach Blízkeho východu zbrane vrátane podvodných mín. Izrael sa podľa WSJ obáva, že Irán využíva príjmy z ropy na financovanie extrémizmu na Blízkom východe.


 

Izraelský úspešný útok na iránske stredisko pre vývoj balistických rakiet v Sýrii

V decembri lietadlá izraelského letectva zaútočili z libanonského vzdušného priestoru na ciele v Sýrii. Útok bol však podľa sýrskeho ministerstva obrany odrazený.

“Presne o 23:40 vypálili nepriateľské izraelská lietadlá rakety z libanonského vzdušného priestoru nad mesto Tripolis smerom na Musayyaf na západ od provincie Hama,” píše sa v komuniké. Podľa sýrskej armády sýrska protivzdušná obrana odrazila väčšinu nepriateľských vzdušných útokov.

 

Izraelská armádna tlačová služba informovala, že medzi cieľmi útoku boli “pozorovacie body, systémy zhromažďovania výzvedných informácií a prostriedky delostrelectva, ďalej systémy velenia a riadenia na základniach”. Služba tiež dodala, že izraelská armáda považuje sýrsku vládu zodpovednú za všetky činnosti, ktoré sa robia na území Sýrie a bude konať “proti akýmkoľvek narušeniam izraelskej suverenity”.

 

Niekoľko dní predtým ľudia v dedinách a mestách v južnom a strednom Libanone sledovali let izraelských stíhačiek F-16. O pár minút neskôr sýrske médiá informovali o tom, že sa sily protivzdušnej obrany sýrskej arabskej armády pokúšajú čeliť izraelským riadeným strelám letiacim blízko dediny Safita na juhovýchod od Tartusu. Nakoniec vyšlo najavo, že izraelské letectvo sa pomocou rakiet opäť zameralo na sýrske výskumné a vývojové stredisko pre balistické strely v Musayyah. Nie je to prvýkrát, čo izraelské letectvo zaútočilo na oblasť Musayyaf, aby zabránilo Iránu vo vývoji a stavbe balistických rakiet v Sýrii. Od 10. septembra 2017 izraelské letectvo navštívilo štyri hlavné miesta spojené s konštrukciou a vývojom balistických rakiet.

 

Všetko siaha do roku 2009, keď revolučné gardové letectvo spolu s priemyselnou skupinou Shahid Bakri pridruženou k ministerstvu obrany a podpory iránskych ozbrojených síl vybudovali po podpísaní zmluvy so sýrskym ministerstvom obrany stredisko pre vývoj a výrobu balistických rakiet na tuhé palivo typu Fateh 110 a M-600 Tishrin v sýrskej oblasti Musayyah.. Cieľom Iránu bolo pomôcť Sýrii zvýšiť schopnosť čeliť Izraelu pomocou balistických rakiet na tuhé palivo.

 

 

Následky izraelského útoku

 

Sýrske obranné výskumné stredisko a tri kasárne sýrskej arabskej armády boli odovzdané námestníkovi Vzdušných síl Revolučných gárd a Ministerstvu obrany pre letecký priemysel, v ktorom bola aj priemyselná skupina Shahid Bakri Industrial, výrobca balistických rakiet na tuhé palivá. Na severe, severovýchodne od Musayyah sa začala výstavba hangárov a stredísk podobných vývojovým strediskám iránskych balistických rakiet, ktoré sa nachádzajú v regióne Khojir.

 

Fragment protilietadlovej riadenej strely (SAM) komplexu Pantsir-S, ktorý použíli sily protivzdušnej obrany SAR na odrazenie izraelského útoku

 

Iránske sily boli rozmiestnené v bývalých kasárňach sýrskej arabskej armády neďaleko mesta Musayyah. Tie sa istý čas používali aj v rokoch 1996 až 1998 na výcvik síl a zahraničných milícií síl Quds. Na severozápadnej strane kasární bolo vybudovaných niekoľko laboratórií a zhromaždené systémy riadenia a kontroly balistických rakiet.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov